Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Cumhuriyet: Εννέα κόμματα στην Τουρκία απειλούν να «ρίξουν» τον Ερντογάν

Cumhuriyet: Εννέα κόμματα στην Τουρκία απειλούν να «ρίξουν» τον Ερντογάν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλί Μπαμπατζάν, Αχμέτ Νταβούτογλου, Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Τουρκία,

Τρία ακόμη κόμματα πρόκειται να ενταχθούν στο μπλοκ της αντιπολίτευσης της Τουρκίας εναντίον του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενόψει των επικείμενων εκλογών, σύμφωνα με την εφημερίδα Cumhuriyet.

Το Κόμμα του Μέλλοντος του πρώην Πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου και το Κόμμα Δημοκρατίας και Προόδου (DEVA) του πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης Αλί Μπαμπατζάν αναμένεται να προσχωρήσουν στην αντιπολίτευση Nation Alliance μαζί με το Κόμμα για την Αλλαγή στην Τουρκία (TDP), ανέφερε η Cumhuriyet.

Το TDP ιδρύθηκε το 2009 από τον Μουσταφά Σαραγκιούλ, πρώην δήμαρχο του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP).

Ο Νταβούτογλου και ο Μπαμπατζάν υπηρέτησαν και οι δύο σε υπουργικές θέσεις υψηλού προφίλ υπό τον Ερντογάν, πριν αποχωρήσουν πρόσφατα από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) για να σχηματίσουν τα δικά τους κινήματα.

Τα κόμματα εργάζονται με τα στελέχη των έξι κομμάτων που ήδη έχουν σχηματίσει την Εθνική Συμμαχία με στόχο ένα «ενισχυμένο κοινοβουλευτικό σύστημα» και πλέον είναι επίσημα έτοιμα να ενταχθούν στο μπλοκ, ανέφερε η Cumhuriyet.

Συνασπισμός ευρείας βάσης, η Εθνική Συμμαχία σχηματίστηκε από το κοσμικό CHP, το εθνικιστικό Καλό Κόμμα (İYİP), το Ισλαμιστικό Κόμμα Ευτυχίας και το δεξιό Δημοκρατικό Κόμμα για να διεκδικήσει τις γενικές εκλογές του 2018, χάνοντας από την Λαϊκή Συμμαχία που συγκροτείται από το κόμμα του Ερντογάν, AKP, και τον ακροδεξιό σύμμαχό του, το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP).

Η εκλογική αναμέτρηση του 2018 ήταν η πρώτη που διεξήχθη μετά την μετατόπιση της Τουρκίας σε ένα ενισχυμένο προεδρικό σύστημα που παρέχει στον Ερντογάν σαρωτικές εξουσίες.

Ωστόσο, οι δημοσκοπήσεις πριν από τις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για το 2023 δείχνουν το ποσοστό αποδοχής του Ερντογάν σε πτώση, με την εστίαση της Εθνικής Συμμαχίας στην ενίσχυση του κοινοβουλευτικού συστήματος, να κερδίζει έδαφος.

Η συγκυρία με τον Ερντογάν σε πτώση και την αντιπολίτευση σε άνοδο, οδήγησε στην τρίτη κατά σειρά συνάντηση των αντιπολιτευόμενων κομμάτων στις αρχές Οκτωβρίου, στην οποία συμφώνησαν να εκπονήσουν μια διακήρυξη «κοινών αξιών» μέχρι το τέλος του χρόνου.

Η Εθνική Συμμαχία αναμένεται να κατέβει στις εκλογές με το σύνθημα: «Ο λαός είναι ένας, το έθνος είναι ενωμένο», ανέφερε η Cumhuriyet.

Με πληροφορίες από Ahval

Σχετικά άρθρα