Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Παλαιστίνιοι πράκτορες οι φερόμενοι συνεργάτες της Μοσάντ που συνελήφθησαν στην Τουρκία

Παλαιστίνιοι πράκτορες οι φερόμενοι συνεργάτες της Μοσάντ που συνελήφθησαν στην Τουρκία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για MİT - Εθνική Οργάνωση Πληροφοριών (Τουρκία), Ισραήλ, Κατασκοπεία, Μοσάντ, Μυστικές Υπηρεσίες Πληροφοριών, Παλαιστίνη, Παλαιστίνιοι, Πράκτορες, Τουρκία,

Επτά από τους 15 συλληφθέντες φερόμενους πράκτορες στην Τουρκία, που κατηγορούνται για συνεργασία με την ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών Μοσάντ, είναι πράκτορες των παλαιστινιακών υπηρεσιών πληροφοριών, σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων «Shehab», μεταδίδει η ισραηλινή «Haaretz».

Το πρακτορείο ειδήσεων «Shehab» επικαλείται πληροφορίες που διέρρευσαν από μια παλαιστινιακή οργάνωση με έδρα τη Γάζα.

Κανένας Τούρκος αξιωματούχος δεν έχει απαντήσει στα δημοσιεύματα περί σύλληψης δεκαπέντε κατασκόπων, αν και είναι τα φιλοκυβερνητικά τουρκικά μέσα ενημέρωσης που δημοσίευσαν την Πέμπτη το ρεπορτάζ για τις συλλήψεις.

Τα τουρκικά δημοσιεύματα υποστηρίζουν ότι οι συλληφθέντες είναι όλοι Άραβες συνεργάτες της ισραηλινής Μοσάντ.

Το πρωί της Πέμπτης, η καθημερινή τουρκική εφημερίδα «Sabah» δημοσίευσε ότι η Τουρκία συνέλαβε 15 υπόπτους που φέρεται να συνεργάζονταν με την ισραηλινή Μοσάντ εντός της επικράτειάς της.

Από τις αρχές Σεπτεμβρίου, αυτοί οι επτά ύποπτοι εξαφανίστηκαν ο ένας μετά τον άλλο και οι οικογένειές τους έχασαν κάθε επαφή μαζί τους, σύμφωνα με τότε δημοσιεύματα αραβικών Μέσων.

Η Παλαιστινιακή Αρχή είχε ενημερώσει τις οικογένειες των αγνοουμένων ότι βρισκόταν σε επαφή με τις τουρκικές Αρχές για τον εντοπισμό τους και ότι είχε συσταθεί ειδική τουρκοπαλαιστινιακή ομάδα για να ερευνήσει την υπόθεση.

Τέσσερις από τους επτά αγνοούμενους ήταν από τη Γάζα και τρεις από τη Δυτική Όχθη. Μία είναι γυναίκα.

Σύμφωνα με το «Shehab», ο αρχηγός των Παλαιστινιακών Υπηρεσιών Πληροφοριών, στρατηγός Ματζέντ Φαράτζ, φέρει την ευθύνη για την εξαφάνιση και τη σύλληψη των επτά Παλαιστινίων.

Το ίδιο δημοσίευμα υποστήριξε ότι οι παλαιστινιακές μυστικές υπηρεσίες σκόπευαν να εντοπίσουν τους αγνοούμενους Παλαιστινίους και να τους σκοτώσουν, αφού το Ισραήλ ζήτησε επανειλημμένα από την Τουρκία να εκδώσει τους επτά και εκείνη αρνήθηκε.

Το δημοσίευμα υπονοούσε ότι επειδή το Ισραήλ φοβάται να πραγματοποιήσει δολοφονίες σε τουρκικό έδαφος, ανέθεσε το έργο στις παλαιστινιακές μυστικές υπηρεσίες.

Η παλαιστινιακή οργάνωση με έδρα τη Γάζα κατηγορεί τον στρατηγό Φαράτζ ότι βλάπτει σοβαρά τις σχέσεις μεταξύ της Παλαιστινιακής Αρχής και της Τουρκίας.

Η ίδια οργάνωση είπε επίσης ότι οι τουρκικές Αρχές κατάσχεσαν μεγάλα χρηματικά ποσά από έναν από τους συλληφθέντες που διέμενε στην Κωνσταντινούπολη.

Πρόσθεσε ότι μια έρευνα αποκάλυψε ότι η Παλαιστινιακή Υπηρεσία Πληροφοριών πλήρωσε έναν από τους κρατούμενους για να συγκεντρώσει πληροφορίες για Παλαιστίνιους που ζουν στην Τουρκία και καταζητούνται από το Ισραήλ.

Νωρίτερα την Πέμπτη, η τουρκική εφημερίδα «Sabah» ανέφερε ότι 15 ύποπτοι συνελήφθησαν στις αρχές του μήνα για την παροχή στην Μοσάντ πληροφοριών για Τούρκους πολίτες και ξένους φοιτητές που σπουδάζουν στη χώρα.

Οι ύποπτοι παρείχαν πληροφορίες για φοιτητές που δυνητικά θα εργαστούν στην αμυντική βιομηχανία. Οι 15 συνελήφθησαν το πρωί της 7ης Οκτωβρίου.

Αναμένεται να απαγγελθούν κατηγορίες εναντίον των υπόπτων, οι οποίοι φέρεται να χωρίστηκαν σε πέντε κελιά, ένα κελί ανά τρεις.

Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα σημείωσε ότι η επιχείρηση για τη σύλληψη των υπόπτων διεξήχθη από την Εθνική Οργάνωση Πληροφοριών της Τουρκίας (MİT) μετά από επιχείρηση αντικατασκοπείας που διήρκεσε ένα χρόνο.

Οι ύποπτοι παρακολουθούνταν «για περίπου ένα χρόνο κατά τη διάρκεια του οποίου συμμετείχαν σε κατασκοπεία με επίκεντρο τους Παλαιστίνιους στην Τουρκία, πρόσθεσε η εφημερίδα.

«Έγινε κατανοητό ότι το δίκτυο κατασκοπείας, το οποίο είχε στρατολογηθεί με χρήματα, μοιραζόταν τις πληροφορίες που έστελνε στη Μοσάντ για δεκάδες χιλιάδες δολάρια και ευρώ».

Η Χαμάς έχει αρχηγείο διοίκησης στην Τουρκία.

Η σχέση της Άγκυρας με την Ιερουσαλήμ είναι δύσκολη τα τελευταία χρόνια.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει επανειλημμένα προσπαθήσει να τοποθετηθεί ως υπερασπιστής των Παλαιστινίων στην περιοχή και έχει εξαπολύσει σφοδρές επιθέσεις κατά της συμπεριφοράς του Ισραήλ σε περιόδους ένοπλων συγκρούσεων.

Σχετικά άρθρα