Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν θα συμμετάσχει την Πέμπτη στην Τρίπολη στη σύνοδο με στόχο την υποστήριξη της πολιτικής μετάβασης στη Λιβύη και τη διεξαγωγή των κρίσιμων προεδρικών εκλογών τον Δεκέμβριο.
«Θα πάω στην Τρίπολη για επείγοντες λόγους», είπε ο Λε Ντριάν στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις, για να εξηγήσει για ποιον λόγο θα απουσιάσει από μια άλλη σύνοδο που θα γίνει την Πέμπτη στη Γαλλία.
Σύμφωνα με την Τρίπολη, η αναπληρώτρια γενική γραμματέας του ΟΗΕ, αρμόδια για τις πολιτικές υποθέσεις, Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο και ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ στη Λιβύη, Γιαν Κούμπις, θα συμμετάσχουν επίσης σε αυτή τη «Διεθνή Διάσκεψη Στήριξης της Σταθερότητας».
Το λιβυκό πρακτορείο Lana μετέδωσε ότι αναμένονται επίσης εκπρόσωποι της Ιταλίας, της Αιγύπτου, της Σαουδικής Αραβίας, της Τουρκίας, του Κατάρ, της Αλγερίας, της Τυνησίας, του Τσαντ και του Σουδάν.
Η Λιβύη προσπαθεί να βγει από τη μείζονα πολιτική κρίση που συνεχίζεται από το 2011, μετά την πτώση του καθεστώτος του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι.
Έπειτα από χρόνια ένοπλων συρράξεων μεταξύ της ανατολικής (Κυρηναϊκής) και της δυτικής Λιβύης (Τριπολιτάνια), μια νέα, μεταβατική κυβέρνηση, ανέλαβε στις αρχές του έτους να οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές, στις 24 Δεκεμβρίου, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συγκαλεί επίσης μια διεθνή σύνοδο για τη Λιβύη στις 12 Νοεμβρίου, για την εδραίωση της πολιτικής μετάβασης.
Βασική απαίτηση αυτής της διαδικασίας είναι η αποχώρηση των ξένων στρατιωτών και των μισθοφόρων (Ρώσοι της ιδιωτικής εταιρείας Βαγκνέρ, Σουδανοί, Σύροι, Τούρκοι και άλλοι) που παραμένουν στη χώρα μέχρι και σήμερα.
Πέρσι τον Δεκέμβριο ο ΟΗΕ υπολόγιζε ότι οι μισθοφόροι και οι ξένοι μαχητές στη Λιβύη έφταναν τους 20.000 άνδρες.