Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Νίκος Δένδιας στο Ομάν επειδή η Ελλάδα γνωρίζει τους πανάρχαιους εμπορικούς δρόμους

Ο Νίκος Δένδιας στο Ομάν επειδή η Ελλάδα γνωρίζει τους πανάρχαιους εμπορικούς δρόμους
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Νίκος Δένδιας, Ομάν, Υπουργείο Εξωτερικών,

Ο Νίκος Δένδιας πραγματοποίησε την Τετάρτη επίσημη επίσκεψη στο Ομάν, όπου υπέγραψε και δύο συμφωνίες, α) απαλλαγής Θεωρήσεων για κατόχους διπλωματικών, υπηρεσιακών και ειδικών διαβατηρίων και β) Μνημόνιο Κατανόησης για Πολιτικές Διαβουλεύσεις μεταξύ Υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας – Ομάν.

Μετά, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη σημασία της επίσκεψης στο Ομάν:

«Είχα σήμερα τη μεγάλη χαρά να βρεθώ στο Ομάν.

»Είμαι ο δεύτερος Έλληνας υπουργός που έρχεται στο Ομάν ιστορικά.

»Νομίζω ότι ανοίγεται στην Ελλάδα μια λαμπρή ευκαιρία να δει πέραν από τον στενό της ορίζοντα.

»Με τις χώρες του Κόλπου, και πέραν αυτών, με την Ινδία, την Αυστραλία, την Ινδονησία, τις Φιλιππίνες, υπάρχει τεράστιο έδαφος συνεργασίας πάνω ακριβώς στο πλαίσιο των αρχών του Διεθνούς Δίκαιου και του Διεθνούς Δίκαιου της Θάλασσας».

Ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με τον ομόλογό του Σαγίντ Μπαντρ μπιν Χαμάντ μπιν Χαμούντι αλ Μπουσαΐντι (Sayyid Badr bin Hamad bin Hamood Al Βusaidi).

Επίσης συναντήθηκε με τον υπουργό του Βασιλικού Οίκου του Ομάν, στρατηγό Σουλτάν μπιν Μοχάμεντ Αλ Νουαμάνι (Sultan bin Mohammed Al Nuamani), καθώς και με τον Πρόεδρο της Γενικής Αρχής Ειδικών Οικονομικών και Ελεύθερων Ζωνών Αλί μπιν Μασούντ Αλ Σουναΐντι (Ali bin Masoud Al Sunaidy).

Οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και στις εξελίξεις σε Ανατολική Μεσόγειο, Μέση Ανατολή, στην περιοχή του Κόλπου, καθώς και στην συνεργασία με το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου.

Αρχαίος εμπορικός κόμβος

Το Σουλτανάτο του Ομάν είναι μια χώρα με έκταση 309.500 τ.χλμ. και πληθυσμό 4.471.148 κατοίκους, σύμφωνα με επίσημη εκτίμηση για το 2020.

Στα δυτικά συνορεύει με τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Υεμένη.

Πρωτεύουσα είναι η Μουσκάτ με περίπου 30.000 κατοίκους (πάνω από 1 εκ. στην ευρύτερη μητροπολιτική περιοχή).

Στην αρχαιότητα η περιοχή που αποτελεί το σημερινό Ομάν ήταν γνωστή στους Έλληνες ναυτικούς ως Λιβανωτοφόρος Χώρα.

Τόπος ορεινός και δύσβατος με ατμόσφαιρα βαριά και ομιχλώδη.

Στα βουνά φύτρωναν τα δέντρα από τα οποία εξαγόταν το λιβάνι (εξ’ ου και η ονομασία) το οποίο ήταν και η κύρια πηγή εσόδων αυτού του βασιλείου.

Οι περιοχές αυτές ήταν ιδιαίτερα ανθυγιεινές και έτσι το λιβάνι το μάζευαν οι δούλοι ή αυτοί που είχαν καταδικαστεί σε καταναγκαστικά έργα.

Στη συνέχεια αυτό και τα διάφορα άλλα προιόντα συγκεντρώνονταν σε παραθαλάσσια εμπορεία όπου τα αντάλλασαν με βαμβακερά, ρύζι και σιτάρι από Ινδούς εμπόρους της Βαρυγάζας και της Λιμυρικής.

Οι κάτοικοι ασχολούνταν επίσης με την αλιεία και τη κτηνοτροφία.

Οι Πέρσες ασκούσαν μεγάλη επιρροή σε εκείνο τον τόπο κατά την αρχαιότητα, σε άλλες περιόδους περισσότερη και σε άλλες λιγότερη.

Το Ομάν κυριεύτηκε από τους Πέρσες δύο φορές, από τους Αχαιμενίδες και τους Σασσανίδες.

Οι βλέψεις τους βέβαια ήταν λιγότερο στην ίδια τη περιοχή και περισσότερο στους θαλάσσιους εμπορικούς δρόμους που διέρχονταν από αυτή και κυρίως αυτόν που ένωνε την Αίγυπτο και τη Μεσοποταμία με την Ινδία, τους οποίους και προσπαθούσαν να έχουν υπό τον έλεγχό τους.

Σχετικά άρθρα