Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μοραβιέτσκι: Υπέρτατος νόμος μας το Σύνταγμα της Πολωνίας και όχι το ευρωπαϊκό Δίκαιο

Μοραβιέτσκι: Υπέρτατος νόμος μας το Σύνταγμα της Πολωνίας και όχι το ευρωπαϊκό Δίκαιο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γερμανία, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ματέους Μοραβιέτσκι, Μίκαελ Ρόθ, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, Πολωνία,

Η Πολωνία απορρίπτει τις προειδοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την παραβίαση των ευρωπαϊκών αρχών κάνοντας λόγο για «εκβιασμό» δια στόματος του πολωνού πρωθυπουργού Ματέους Μοραβιέτσκι ο οποίος δήλωσε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι το Σύνταγμα παραμένει «ο υπέρτατος νόμος» για την Βαρσοβία.

«Απορρίπτω την γλώσσα αυτή των απειλών και του καταναγκασμού (…). Ο εκβιασμός εξελίσσεται σε συνήθη μέθοδο για ορισμένα κράτη μέλη, δεν βρίσκεται εκεί η βάση της δημοκρατίας», δήλωσε ο πολωνός πρωθυπουργός για να δικαιολογήσει την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας του που αμφισβήτησε την υπεροχή του ευρωπαϊκού έναντι των εθνικών δικαίων.

Η υπεροχή του ευρωπαϊκού δικαίου αποτελεί έναν εκ των ακρογωνιαίων λίθων του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και αποτελεί sine qua non όρο για την ένταξη ή την συνέχιση της συμμετοχή ενός κράτους στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Λίγο νωρίτερα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προειδοποίησε σήμερα από το Στρασβούργο ότι θα ενεργήσει για την υπεράσπιση των «κοινών αξιών» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Πολωνίας που θέτει σε αμφισβήτηση την υπεροχή του ευρωπαϊκού έναντι των εθνικών δικαίων.

«Δεν θα επιτρέψουμε να τεθούν σε κίνδυνο οι κοινές μας αξίες», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου παρουσία του κ. Μοραβιέτσκι.

Γερμανία: Δεν υπάρχει χώρος για συμβιβασμό

Δεν υπάρχει χώρος για συμβιβασμό στη διαμάχη με την Πολωνία για το κράτος δικαίου, δήλωσε την Τρίτη ο Γερμανός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Μιχαήλ Ροθ, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

«Πρέπει να μιλήσουμε, αλλά δεν βλέπω περιθώρια για συμβιβασμούς», δήλωσε ο Ροθ στους δημοσιογράφους πριν από μια συνάντηση ομολόγων της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.

«Στο τέλος ενός τέτοιου διαλόγου, πρέπει να υπάρχει μια σαφής ενημέρωση για όσα δεσμευτήκαμε όλοι όταν προσχωρήσαμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν μπορούν να υπάρξουν ειδικές συμφωνίες», είπε.

Σχετικά άρθρα