Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Στην Αλβανία παίζουν με τη φωτιά με την υπόθεση Κατσίφα

Στην Αλβανία παίζουν με τη φωτιά με την υπόθεση Κατσίφα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλβανία, Βαλκάνια, Βόρεια Ήπειρος, Βορειοηπειρώτες, Ελληνική Ομογένεια, Κωνσταντίνος Κατσίφας,

Στην Αλβανία γίνεται προσπάθεια να κρατηθεί «χαμηλά» η υπόθεση Κατσίφα. Ωστόσο, δεν μπορούν να την αποσιωπήσουν.

Έτσι, σύμφωνα με αλβανικά δημοσιεύματα, το πρωτοβάθμιο δικαστήριο Αργυρόκαστρου δεν δέχθηκε αίτημα της Εισαγγελίας Αργυρόκαστρου να σταματήσει την έρευνα για το θάνατο του Κωνσταντίνου Κατσίφα.

Σε ανακοίνωση της Εισαγγελίας, που αναπαράχθηκε από αλβανικές εφημερίδες, τονίζεται ότι το δικαστήριο ζήτησε από την Εισαγγελία να προβεί σε περαιτέρω έρευνες βάσει του νόμου.

Το κείμενο της ανακοίνωσης που εξέδωσε η Εισαγγελία Αργυροκάστρου και φέρει την υπογραφή του επικεφαλής της, Γιουλιάν Τσάφκα, έχει ως εξής:

«Σε συνέχεια του ενδιαφέροντος που εκδηλώνουν τα ΜΜΕ για την ποινική υπόθεση που αφορά το περιστατικό της 28ης Οκτωβρίου 2018 στο χωριό Βουλιαράτες της Δερόπολης, η Εισαγγελία του Πρωτοβάθμιου Δικαστηρίου Αργυρόκαστρου σας ενημερώνει ότι μετά το αίτημά μας για την παύση της υπόθεσης, το Πρωτοβάθμιο Δικαστήριο Αργυρόκαστρου ως αρμόδια αρχή αποφάσισε την επιστροφή (σ.σ: του φακέλου) και έδωσε εντολή για τη διενέργεια μερικών επιπλέον ερευνών, όπως προβλέπει ο Νόμος. Προς το παρόν η υπόθεση βρίσκεται στη φάση εκπλήρωσης αυτών των υποχρεώσεων».

Η εφημερίδα «Γκαζέττα Σκιπτάρε» αναφέρθηκε και στο ρεπορτάζ του ανταποκριτή του τηλεοπτικού σταθμού abcnews, ο οποίος επισκέφθηκε την οικογένεια Κατσίφα στις Βουλιαράτες και μίλησε με τον πατέρα του Κωνσταντίνου, Γιάννη.

Ο τελευταίος δήλωσε τα ακόλουθα: «Με κανένα τρόπο δεν πιστεύουμε ότι το παιδί μας αυτοκτόνησε.

»Έχουμε την πρώτη απόφαση την ημέρα που σκοτώθηκε. Μας είπαν να τον πάρουμε, αλλά εμείς δεν τον πήραμε.

»Φέραμε γιατρό από τα Ιωάννινα ο οποίος είπε ότι θα εξετασθεί και εμείς δεν παραλάβαμε τη σορό.

»Ξέρω τι λένε. Μας άφησαν ένα χαρτί που γράφει όχι αυτοκτονία. Δολοφονία, ναι. Με καταλαβαίνεις; Αυτό τα λέει όλα.

»Μας το έδωσαν στο Αργυρόκαστρο όταν πήγαμε να πάρουμε τη σορό του γιου, μας έλεγαν να την πάρουμε αμέσως.

»Και εμείς δεν δεχθήκαμε να την πάρουμε χωρίς να γίνουν οι εξετάσεις».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η μητέρα του Βασιλική δήλωσε «απογοητευμένη από την αλβανική δικαιοσύνη», η οποία αποφάνθηκε ότι πρόκειται για αυτοκτονία.

Μιλώντας στο «Πρώτο Θέμα», πρόσθεσε ότι ο γιος της έδωσε τη ζωή του για την ελληνική σημαία και ότι δεν θα σταματήσει να ζητάει δικαιοσύνη.

Η «Γκαζέττα Σκιπτάρε» αναφέρθηκε επίσης στην εκτίμηση της ελληνικής εφημερίδας ότι τα αλβανικά ΜΜΕ αφήνουν να εννοηθεί πως ο Κατσίφας αυτοκτόνησε για να μην πέσει ζωντανός στα χέρια της Αστυνομίας, έτσι όπως αναφέρει και το πόρισμα τρία χρόνια μετά το θάνατό του.

Αναπαράγει, επίσης, τα όσα δήλωσε η αδελφή του Ερμιόνη στον ΑΝΤ1, αναφέροντας ότι «εξαπέλυσε επιθέσεις και κατηγορίες εναντίον της αλβανικής δικαιοσύνης» μετά το συμπέρασμα περί «αυτοκτονίας» του αδελφού της, χαρακτηρίζοντάς το «απαράδεκτο και ταπεινωτικό» και ζητώντας «απόδοση δικαιοσύνης».

Ο αλβανικός τηλεοπτικός σταθμός abcnews επεσήμανε, με δημοσίευση στην ιστοσελίδα του, ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος κ. Δένδιας έδωσε εντολή στις υπηρεσίες του Υπουργείου του και στην Πρεσβεία της Ελλάδας στα Τίρανα, να παρακολουθούν από κοντά την υπόθεση «Κατσίφα».

Η οικογένειά του, συνέχισε ο ίδιος σταθμός, ζητεί την υποστήριξη της Ελλάδας για την ολοκλήρωση των ερευνών για το θάνατο του γιου της, δηλώνοντας ότι ήταν Έλληνας πολίτης που έδωσε τη ζωή του για να υψώσει την ελληνική σημαία σε περιοχή της Αλβανίας όπου ζει η Ελληνική Μειονότητα.

Στο ρεπορτάζ αναφέρονται και τα μεταδιδόμενα από ελληνικά ΜΜΕ, τα οποία κατά την αλβανική ιστοσελίδα υπογραμμίζουν τις διαφορές μεταξύ δικαστή και εισαγγελέα, που είχαν ως αποτέλεσμα την αναπομπή του αιτήματος να κλείσει η υπόθεση.

Εκτιμάται ότι τα ελληνικά ΜΜΕ κατηγορούν την αλβανική πλευρά για προσπάθεια «δημιουργίας τετελεσμένων» στην υπόθεση.

Τέλος, όπως αναφέρεται, μέλος της οικογένειας Κατσίφα δήλωσε ότι θέλουν να δουν τα σχετικά βίντεο που διαθέτει η αλβανική αστυνομία από την 28η Οκτωβρίου 2018, ότι δεν μπορεί κάποιος να αυτοκτονήσει με δύο σφαίρες και ότι σε περίπτωση που δεν αποδοθεί δικαιοσύνη, η οικογένεια θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σχετικά άρθρα