Ισλαμικό ΚράτοςΚορωνοϊός - Κορονοϊός
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η πρόταση της Ιορδανίας για ειρήνη στη Συρία

Η πρόταση της Ιορδανίας για ειρήνη στη Συρία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ιορδανία, Ισλαμιστές, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Πρόσφυγες, Συρία, Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), Τζιχαντιστές,

Η Ιορδανία κατέθεσε μία πρόταση για την επίλυση της κρίσης στη Συρία στις ενδιαφερόμενες χώρες για το συριακό ζήτημα, και σε συντονισμό με τις υπό κουρδική διοίκηση Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, μεταδίδει η ιστοσελίδα NorthPress.

Η πρόταση της Ιορδανίας έγινε αφού «η αλλαγή της συριακής κυβέρνησης αποδείχτηκε ένας αναποτελεσματικός στόχος», τονίζοντας την αναγκαιότητα του συντονισμού μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και των SDF για το προσφυγικό στρατόπεδο Αλ Χολ, όπου κρατούνται αιχμάλωτοι τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ISIS).

Η πρόταση της Ιορδανίας παρουσίασε έναν νέο δρόμο για μία λύση στη Συρία με στόχο «τη σταδιακή αλλαγή στη συμπεριφορά της συριακής κυβέρνησης» με κίνητρα υπέρ των Σύρων καθώς και την εξασφάλιση κατάλληλου περιβάλλοντος για την εθελοντική επιστροφή προσφύγων και εκτοπισμένων στις εστίες τους.

Η πρόταση της Ιορδανίας περιλαμβάνει πέντε όρους οι οποίοι είναι:

Αναζωογόνηση της διεθνούς βοήθειας που χορηγείται στον συριακό λαό, ιδίως με την αύξηση των συνοριακών περασμάτων μέσω των οποίων ρέει αυτή η βοήθεια.

Αύξηση του ρυθμού επιστροφής των Σύρων προσφύγων στη χώρα, ειδικά μέσω της αποδοχής από τη συριακή κυβέρνηση βημάτων που διευκολύνουν την εκούσια επιστροφή.

Διμερής συμφιλίωση μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και της υποστηριζόμενης από την Τουρκία αντιπολίτευσης για την προετοιμασία της ατμόσφαιρας για την επίτευξη μίας πολιτικής λύσης στη Συρία.

Παροχή υποστήριξης για έρευνα και λογοδοσία σε περιπτώσεις βασανιστηρίων και άλλων εγκλημάτων που διαπράχθηκαν στη Συρία από όλα τα μέρη.

Και τελευταία, μία πολιτική λύση σύμφωνα με το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αριθ. 2254.

Επιπρόσθετα, η πρόταση της Ιορδανίας περιλάμβανε τέσσερα αιτήματα: «Αναθεωρημένο σύνταγμα σύμφωνα με την πορεία της Συνταγματικής Επιτροπής, αποφυλάκιση κρατουμένων και αποκάλυψη της τύχης των αγνοουμένων, δημιουργία ενός μεταβατικού κυβερνητικού οργάνου που θα οδηγήσει σε πιο ολοκληρωμένη διακυβέρνηση στη Συρία και διενέργεια εκλογών υπό διεθνή επίβλεψη».

Παράλληλα, για την εφαρμογή αυτών των απαιτήσεων θα πρέπει να υπάρξει «σταδιακή μείωση των κυρώσεων στη Συρία, προσωρινή διπλωματική προσέγγιση για την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων με τη Συρία, τη διευκόλυνση της επιστροφής της Συρίας στα διεθνή φόρουμ, καθώς και την επαναφορά της θέσης της στον Αραβικό Σύνδεσμο».

Επίσης, η διεθνής κοινότητα πρέπει να συνεισφέρει στη διευκόλυνση σύναψης συμφωνιών μεταξύ των SDF και της συριακής κυβέρνησης σχετικά με την κατάσταση ασφαλείας στα βορειοανατολικά της Συρίας, ανοίγοντας τον δρόμο για την αποχώρηση των ΗΠΑ από την περιοχή και επίσης από τη στρατιωτική βάση Αλ Τανφ στη νοτιοανατολική Συρία.

Σχετικά άρθρα