Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι αρχιτρομοκράτες Αγκάλ του Ισλαμικού Κράτους έχουν καταφύγει «πρόσφυγες» στην Τουρκία

Οι αρχιτρομοκράτες Αγκάλ του Ισλαμικού Κράτους έχουν καταφύγει «πρόσφυγες» στην Τουρκία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Σανλιούρφα, Τζιχαντιστές, Τουρκία,

Ορισμένα μέλη της συριακής οικογένειας Αγκάλ -60 από τα οποίους προσχώρησαν στο Ισλαμικό Κράτος– διαμένουν αυτή τη στιγμή στην Ούρφα στην ανατολική Τουρκία όπου κατέφυγαν ως πρόσφυγες, ανακάλυψαν οι τουρκικές Αρχές.

Μεταξύ των μελών της οικογένειας είναι και ο Μαχίρ Ελ Αγκάλ, ο οποίος σχεδίασε αρκετές βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένης της σφαγής στο Σουρούτς το 2015.

Οι τουρκικές Αρχές ανακάλυψαν ότι ορισμένα μέλη της συριακής οικογένειας Αγκάλ διαμένουν στην Ουρφά στην ανατολική Τουρκία, ανέφερε η εφημερίδα Birgün στις 10 Οκτωβρίου.

Η οικογένεια Αγκάλ είχε μεγάλη επιρροή στο Ισλαμικό Κράτος και είχε σχέσεις με τον τζιχαντιστή «κυβερνήτη της Ράκα», Άμπου Λόκμαν.

Ένα μέλος της οικογένειας Αγκάλ, ο Μαχίρ ελ Αγκάλ, σχεδίασε αρκετές βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένης της σφαγής στο Σουρούτς το 2015, που σκότωσε 33 νέους.

Το μέλος του Ισλαμικού Κράτους και ειδικός στα εκρηκτικά Άζο Χαλάφ Σουλεϊμάν ελ Αγκάλ συνελήφθη από την τουρκική Αστυνομία στην Ούρφα, κοντά στα σύνορα της Συρίας με την ανατολική Τουρκία, στις 11 Ιανουαρίου 2021.

Κατηγορήθηκε για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και δικάστηκε.

Στην έκθεση της Αστυνομίας για τη σύλληψή του, συμπεριλαμβανομένης της κατάθεσής του, αναφέρεται ότι αρκετά μέλη της οικογένειάς του ζουν αυτή τη στιγμή στην Ούρφα.

Η οικογένεια Αγκάλ είχε κεντρικό ρόλο στις επιχειρήσεις του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

Ο «κυβερνήτης της Ράκα», Άμπου Λόκμαν, συνέστησε προσωπικά στον Άμπου Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, επικεφαλής του ISIS, να ενταχθεί η οικογένεια στο Ισλαμικό κράτος.

Η οικογένεια ανέβηκε γρήγορα την ιεραρχία – σύμφωνα με τις Αρχές, ο Φαΐζ Ελ Αγκάλ έγινε επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας στη Ράκα και ήταν γνωστός ως «δεξί χέρι» του Άμπου Λόκμαν.

Ένα άλλο μέλος της οικογένειας, ο Χαλάφ Ελ Χουλούς, φέρεται να ήταν ο «εμίρης της Τελ Αμπιάντ», μια περιοχή στη βόρεια Συρία.

Στην κατάθεσή του, ο Άζο Χαλάφ Σουλεϊμάν ελ Αγκάλ είπε επίσης ότι ένα μέλος της οικογένειάς του, Μαχίρ ελ Αγκάλ, ήταν υπεύθυνος για τη σφαγή στο Σουρούτς (Suruç) στην ανατολική Τουρκία το 2015.

Στις 20 Ιουλίου 2015, ένας βομβιστής αυτοκτονίας επιτέθηκε σε μια ομάδα σοσιαλιστών νεολαίων το πολιτιστικό κέντρο Αμάρα στο Σουρούτς.

Περίπου 300 μέλη της Ομοσπονδίας Σοσιαλιστικών Συλλόγων Νέων (SGDF) είχαν ταξιδέψει από την Κωνσταντινούπολη στο Σουρούτς για να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση της Κόμπαν, ακριβώς απέναντι από τα σύνορα της Συρίας.

Περίπου 33 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 100 τραυματίστηκαν. οι περισσότεροι ήταν νεαρά μέλη του SGDF και της νεανικής πτέρυγας του Σοσιαλιστικού Κόμματος των Καταπιεσμένων (ESP).

Σύμφωνα με την κατάθεση, ο Μαχίρ ελ Αγκάλ ήταν τότε συνοριοφύλακας.

Ο Άζο Χαλάφ Σουλεϊμάν ελ Αγκάλ είπε ότι διέταξε τον βομβαρδισμό, παρείχε τη βόμβα στον βομβιστή αυτοκτονίας και διευκόλυνε τη διέλευση του βομβιστή στην Τουρκία.

Ο Μαχίρ Ελ Αγκάλ φέρεται να είναι τώρα αξιωματούχος πληροφοριών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιντλίμπ.

Η κατάθεση του Άζο Χαλάφ Σουλεϊμάν ελ Αγκάλ αποκάλυψε επίσης ότι αρκετά άλλα υψηλόβαθμα μέλη του ISIS ζουν αυτήν την περίοδο στην Τουρκία.

Ο Χασάν Χουβέις αλ Χαμπές, ο οποίος επέβλεψε διοικητικές υποθέσεις για το Ισλαμικό Κράτος και ο Ιμπραήμ Χαλάφ Ελαμπρχό, ο οποίος ήταν «στρατιώτης του χαλιφάτου», είναι και οι δύο στη χώρα, είπε.

Μια έρευνα από την τουρκική υπηρεσία πληροφοριών επιβεβαιώνει περαιτέρω τους ισχυρισμούς του Αγκάλ: ο θείος του Σουλεϊμάν ελ Αγκάλ, Αμπντουλάχ ελ Χουσεΐν Αγκάλ, έχει ένα τηλεφωνικό κατάστημα στην Ούρφα.

Ο αδελφός του, Άζο Χουσεΐν ελ Αγκάλ, ζει επίσης στην Τουρκία με τον Χάζο Χουσεΐν ελ Αγκάλ και τον Χουσεΐν ελ Αγκάλ.

Σχετικά άρθρα