Ισλαμικό ΚράτοςΟυκρανία
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αμερικανός διπλωμάτης: Ντε φάκτο κουρδικό κράτος στην ανατ. Συρία υπό την προστασία των ΗΠΑ

Αμερικανός διπλωμάτης: Ντε φάκτο κουρδικό κράτος στην ανατ. Συρία υπό την προστασία των ΗΠΑ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αυτόνομη Διοίκηση Βόρειας και Ανατολικής Συρίας (AANES), Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Κουρδιστάν, Κούρδοι, Συρία, Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), Συριακό Δημοκρατικό Συμβούλιο (MSD),

Ενώ συνεχίζεται η υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στις υπό κουρδική διοίκηση Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) στη Συρία, οι δηλώσεις Αμερικανού διπλωμάτη προκάλεσαν τις αντιδράσεις της Τουρκίας.

Όπως είπε, οι ΗΠΑ με την υποστήριξή τους στις κουρδικές δυνάμεις στη Συρία, προχωρούν προς τη δημιουργία ενός de facto αυτόνομου κουρδικού κράτους στην ανατολική Συρία.

Ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ σε Συρία και Αλγερία, Ρόμπερτ Φορντ, σε άρθρο του στο (κουρδικό) «Şarku’l Avsat», τόνισε την υποστήριξη της Ουάσιγκτον στην αυτόνομη κουρδική διοίκηση και τις δυνάμεις της.

Επεσήμανε ότι όσο περισσότερη υποστήριξη λαμβάνουν οι Κούρδοι από τις ΗΠΑ, τόσο πιο δύσκολο είναι να καταλήξουν σε συμφωνία με το καθεστώς Άσαντ.

«Η αυτόνομη διοίκηση δεν θα συμβιβαστεί με την αυτονομία και οι Αμερικανοί δεν θα είναι σε θέση να αναγκάσουν τον Άσαντ να συμβιβαστεί.

»Σε ένα τέτοιο αδιέξοδο, η αυτοδιοίκηση εξελίσσεται de facto σε ένα μικρό κράτος κάτω από την ομπρέλα του αμερικανικού στρατού».

Αγαστή συνεργασία Αμερικανών με τους Κούρδους

Ο Φορντ, στο άρθρο του, δηλώνει ευγνώμων στην αυτόνομη κουρδική διοίκηση και τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) για τη συμμετοχή τους στον επιτυχημένο αγώνα των Αμερικανών ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.

Σχολιάζοντας τη δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στις 29 Σεπτεμβρίου, η οποία έδωσε έμφαση στη «σταθερότητα» στην περιοχή, μετά την επίσκεψη συριακών κουρδικών αντιπροσωπειών στην Ουάσιγκτον, ο Φορντ έγραψε σε διπλωματική γλώσσα, για την προστασία της αυτόνομης κουρδικής διοίκησης, για να «αποτρέψει» τις δυνάμεις της Ρωσίας, του Ιράν, της Τουρκίας και του Άσαντ.

Σημείωσε ότι θα παραμείνουν οι δυνάμεις των ΗΠΑ στην ανατολική Συρία.

Τόνισε ότι, οι ΗΠΑ υποσχέθηκαν ότι θα συνεχίσουν να βοηθούν τις YPG, κυρίως συνιστώσας των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) στον αγώνα ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.

Αύξηση της άντλησης πετρελαίου ζήτησαν οι Κούρδοι

Από την άλλη πλευρά, αναφέρθηκε ότι η αυτόνομη κουρδική διοίκηση στη Συρία ζήτησε από τη διοίκηση της Ουάσιγκτον απαλλαγή από τις «κυρώσεις του Καίσαρα» και ιδιαίτερα υποστήριξη για την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου.

Επισημάνθηκε ότι η Πρόεδρος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Δημοκρατικού Συριακού Συμβουλίου, Ιλχάμ Αχμέντ, είχε ως στόχο να βοηθήσει αμερικανικές εταιρείες να επισκευάσουν τις αντλίες των πετρελαιοπηγών και να διευκολύνουν την απονομή της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ο Φόρντ έγραψε, επίσης, ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν παρείχε περισσότερη οικονομική βοήθεια στους Κούρδους στη Συρία.

Σχετικά άρθρα