Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Έρχεται Polexit; Ανταρσία της Πολωνίας εναντίον της Ε.E.

Έρχεται Polexit; Ανταρσία της Πολωνίας εναντίον της Ε.E.
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ματέους Μοραβιέτσκι, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, Πολωνία,

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πολωνίας, μετά από κόντρα που έβραζε εδώ και μήνες και έπειτα από κάποιες αναβολές, αποφάνθηκε τελικά την κατά της υπεροχής του ευρωπαϊκού δικαίου απέναντι στο πολωνικό (όπως προβλέπουν οι ιδρυτικές συνθήκες της ΕΕ και στην οποία συμμορφώνονται όλα τα κράτη-μέλη της).

Η ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) έσπευσε να χαρακτηρίσει την απόφαση Polexit.

Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου κλιμακώνει τη διαμάχη μεταξύ Βρυξελλών και Βαρσοβίας.

Τη βαθιά ανησυχία της για την Πολωνία εκφράζει η Κομισιόν

Τη βαθιά ανησυχία της για την απόφαση του Πολωνικού Συνταγματικού Δικαστηρίου σχετικά με την υπεροχή του δικαίου της ΕΕ και την εξουσία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκφράζει η Πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με ανακοίνωση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

«Ανησυχώ βαθιά για τη χθεσινή απόφαση του Πολωνικού Συνταγματικού Δικαστηρίου.

»Έχω δώσει εντολή στις υπηρεσίες της Επιτροπής να την αναλύσουν διεξοδικά και γρήγορα.

»Σε αυτή τη βάση, θα αποφασίσουμε για τα επόμενα βήματα», τονίζει η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Η ΕΕ είναι μια κοινότητα αξιών και νόμων.

»Αυτό είναι που ενώνει την Ένωσή μας και την κάνει ισχυρή.

»Θα τηρήσουμε τις θεμελιώδεις αρχές της έννομης τάξης της Ένωσης.

»Οι 450 εκατομμύρια Ευρωπαίοι βασίζονται σε αυτό», προσθέτει στη συνέχεια η φον ντερ Λάιεν, σημειώνοντας ότι προτεραιότητα είναι η διασφάλιση των δικαιωμάτων των Πολωνών πολιτών, οι οποίοι πρέπει να απολαμβάνουν οφέλη που παρέχει η ένταξη στην ΕΕ, όπως όλοι οι πολίτες της ΕΕ.

Προσθέτει, δε, ότι οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στην Πολωνία, χρειάζονται τη νομική βεβαιότητα ότι οι κανόνες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, εφαρμόζονται πλήρως στην Πολωνία.

«Οι Συνθήκες μας είναι πολύ σαφείς.

»Όλες οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου είναι δεσμευτικές για όλες τις αρχές των κρατών μελών, συμπεριλαμβανομένων των εθνικών δικαστηρίων.

»Το δίκαιο της ΕΕ υπερισχύει του εθνικού δικαίου, συμπεριλαμβανομένων των συνταγματικών διατάξεων.

»Αυτό έχουν υπογράψει όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ ως μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

»Θα χρησιμοποιήσουμε όλες τις εξουσίες που έχουμε βάσει των Συνθηκών για να το εξασφαλίσουμε αυτό», καταλήγει η ανακοίνωση.

Το Βερολίνο καλεί την Βαρσοβία να εφαρμόσει πλήρως τους κανόνες της ΕΕ

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΕΕ Χάικο Μάας κάλεσε την Πολωνία να σεβαστεί πλήρως τους κοινούς κανόνες της ΕΕ, μία ημέρα μετά την απόφαση του πολωνικού Συνταγματικού Δικαστηρίου, το οποίο έκρινε ότι ορισμένα άρθρα των Ευρωπαϊκών Συνθηκών είναι ασύμβατα με το πολωνικό Σύνταγμα.

«Όταν μια χώρα αποφασίζει πολιτικά να αποτελεί μέρος της ΕΕ, θα πρέπει να εφαρμόζει πλήρως τους κοινούς κανόνες», δήλωσε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας στον όμιλο εφημερίδων Funke, προσθέτοντας ότι η Γερμανία υποστηρίζει πλήρως την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις προσπάθειές της να διασφαλίσει ότι το δίκαιο της ΕΕ εφαρμόζεται και στα 27 κράτη μέλη.

Το να ανήκεις στους 27 «σημαίνει ότι μοιραζόμαστε κοινές αξίες, ότι ωφελούμαστε από μια ισχυρή εσωτερική αγορά και ότι μιλάμε με μια φωνή», συνέχισε ο Μάας.

«Ωστόσο αυτό σημαίνει επίσης ότι σεβόμαστε τους κοινούς κανόνες που συνιστούν το θεμέλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με όλες τις συνέπειες που έχει αυτό», υπογράμμισε.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πολωνίας απεφάνθη την Πέμπτη, κατά της απόλυτης υπεροχής του ευρωπαϊκού δικαίου, σε μια άνευ προηγουμένου επίθεση κατά της θεμελιώδους αυτής αρχής για την ΕΕ, που θα μπορούσε να απειλήσει την χρηματοδότηση της Πολωνίας από τις Βρυξέλλες, ακόμη και την συμμετοχή της στην ένωση.

Διαβεβαιώσεις Μοραβιέτσκι για παραμονή της Πολωνίας στην ΕΕ

Η Πολωνία επιθυμεί να παραμείνει στην ΕΕ, διαβεβαίωσε την Παρασκευή ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι, μία ημέρα μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας, το οποίο έκρινε ότι ορισμένα άρθρα των Ευρωπαϊκών Συνθηκών είναι ασύμβατα με το πολωνικό Σύνταγμα, μια απόφαση η οποία, σύμφωνα με ειδικούς, ενδέχεται να οδηγήσει στο «Polexit».

«Η θέση της Πολωνίας είναι και θα είναι μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια των κρατών», τόνισε ο Μοραβιέτσκι σε ανάρτησή του στο Facebook, χαρακτηρίζοντας την ένταξη της χώρας του στην ΕΕ «μία από τις σημαντικότερες στιγμές των τελευταίων δεκαετιών» για την Πολωνία και την Ένωση.

Ωστόσο χαιρέτισε την απόφαση του Δικαστηρίου.

Σχετικά άρθρα