Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Pandora Papers: Ο δικτάτορας Αλίεφ του Αζερμπαϊτζάν έχει ακίνητα αξίας 700 εκατ. δολαρίων στο Λονδίνο

Pandora Papers: Ο δικτάτορας Αλίεφ του Αζερμπαϊτζάν έχει ακίνητα αξίας 700 εκατ. δολαρίων στο Λονδίνο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για The Pandora Papers - Όλες οι Αποκαλύψεις, Αζερμπαϊτζάν, Βρετανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιλχάμ Αλίεφ, Λονδίνο,

Ένα τεράστιο δίκτυο υπεράκτιων εταιρειών, υπό τη διαχείριση του παρόχου υπηρεσιών Trident Trust και με επικεφαλής μια μικρή ομάδα αξιόπιστων φίλων, βοήθησε τους Αλίεφ να κατέχουν κρυφά μία τεράστια ακίνητη περιουσία στη βρετανική πρωτεύουσα, μεταδίδει η ιστοσελίδα OCCRP αναφορικά με τις αποκαλύψεις των Pandora Papers.

Τα τρία παιδιά και δύο στενοί συνεργάτες του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ, χρησιμοποίησαν μυστικές υπεράκτιες εταιρείες για να αποκτήσουν πολυτελή ρετιρέ, εμπορικό χώρο γραφείων, ακόμη και μια παλιά ταβέρνα στην καρδιά του Λονδίνου.

Τα έγγραφα που διέρρευσαν από τα Έγγραφα της Πανδώρας (Pandora Papers) αποκαλύπτουν πώς αυτά τα ακίνητα διατηρούνταν από ένα διασυνδεδεμένο δίκτυο 84 υπεράκτιων εταιρειών.

Έχει αναφερθεί ότι οι Αλίεφ έχουν στην κατοχή τους ακίνητες περιουσίες αξίας εκατομμυρίων στο εξωτερικό.

Το Λονδίνο είναι ένας από τους κορυφαίους προορισμούς στον κόσμο για ψώνια, φαγητό και καλή διαβίωση.

Πολλοί επισκέπτες και ντόπιοι έχουν απολαύσει τις γαστρονομικές δημιουργίες στο εστιατόριο «Hibiscus», έχουν ψωνίσει στη γοητευτική λεωφόρο Σικελίας ή σταμάτησαν για μία μπύρα Guinness στη γοτθικού στιλ, ταβέρνα «Bloomsbury» του 19ου αιώνα.

Πολυτελή οικιστικά συγκροτήματα (πολυκατοικίες) με ονόματα όπως «The Knightsbridge» και «Thornwood Gardens» έχουν ξεπηδήσει μόλις λίγα βήματα από το πολυκατάστημα «Harrods» και το παγκοσμίως διάσημο «Hyde Park». Όταν πωλούνται οικίες εκεί, τα δεκάδες εκατομμύρια λίρες που αλλάζουν χέρια μερικές φορές γίνονται πρώτες ειδήσεις.

Αλλά αυτά τα εντυπωσιακά κτίρια στη βρετανική πρωτεύουσα έχουν ένα κοινό στοιχείο που κανένας θαυμαστής περαστικός -ή ακόμα και ένας τοπικός δημοσιογράφος ακίνητης περιουσίας- δεν θα το γνώριζε ποτέ: Ανήκουν ή ανήκαν σε μερικούς από τους πιο κοντινούς ανθρώπους του δικτάτορα προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ.

Οι δύο κόρες του Αλίεφ, ο γιος του, ο πεθερός του και δύο στενοί επιχειρηματικοί συνεργάτες της οικογένειας έφτασαν να έχουν ακίνητα αξίας έως και 429 εκατομμυρίων λιρών (694 εκατομμύρια δολάρια) στο Λονδίνο -συμπεριλαμβανομένων σημαντικών ιστορικών κτιρίων, οικιστικά συγκροτήματα, και πολυτελή διαμερίσματα σε δημοφιλείς γειτονιές.

Οι ιδιοκτησίες αυτές ήταν εδώ και χρόνια κρυμμένες πίσω από υπεράκτιες εταιρείες με ονόματα όπως «Sheldrake Six» και «Fliptag Investments».

Αλλά χάρη στα Pandora Papers, μια νέα διαρροή υπεράκτιων εγγράφων που έλαβε η Διεθνής Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων και μοιράστηκε με το OCCRP και άλλα μέσα ενημέρωσης, οι δημοσιογράφοι μπόρεσαν να διαπεράσουν το πέπλο του απορρήτου που περιβάλλει αυτές τις εταιρείες.

Διαβάστε περισσότερα εδώ: Azerbaijan’s Ruling Aliyev Family and Their Associates Acquired Dozens of Prime London Properties Worth Nearly $700 Million

Σχετικά άρθρα