Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

312 προσωπικότητες του Ιράκ ζήτησαν εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ – Τους αποκαλούν «προδότες»

312 προσωπικότητες του Ιράκ ζήτησαν εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ – Τους αποκαλούν «προδότες»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ερμπίλ (Άρβηλα), Ιράκ, Ισραήλ, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Μουκτάντα Αλ Σαντρ, Μουστάφα αλ Καντίμι,

Περίπου τριακόσιοι «Ιρακινοί ηγέτες» (εννοεί προσωπικότητες), για την ακρίβεια 312, απηύθυναν κάλεσμα εξομάλυνσης των σχέσεων του Ιράκ με το Ισραήλ και ένταξή του στις Συμφωνίες του Αβραάμ.

Όπως μεταδίδει η Jerusalem Post, πραγματοποιήθηκε μια διάσκεψη στην Ερμπίλ, την πρωτεύουσα του Ιρακινού Κουρδιστάν, όπου εξέχοντες σουνίτες και σιίτες ζήτησαν να δημιουργηθούν διπλωματικές σχέσεις με την Ιερουσαλήμ.

Η διάσκεψη διοργανώθηκε από το «Center for Peace Communications» με έδρα τη Νέα Υόρκη.

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Γιαΐρ Λαπίντ, φέρεται να είπε:

«Από την ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά της αυτή η κυβέρνηση, στόχος μας ήταν να διευρύνουμε τις Συμφωνίες Αβραάμ.

»Το γεγονός (η διάσκεψη) στο Ιράκ εμπνέει ελπίδα για μέρη (χώρες) που δεν είχαμε σκεφτεί πριν».

«Εμείς και το Ιράκ μοιραζόμαστε μία κοινή ιστορία και ρίζες στην εβραϊκή κοινότητα και όποτε κάποιος μας απευθύνεται, θα κάνουμε τα πάντα για να ανταποκριθούμε», πρόσθεσε.

Η ιρακινή κυβέρνηση εξέδωσε επίσημη δήλωση εκ μέρους του πρωθυπουργού Μουσταφά αλ-Καντίμι, σύμφωνα με το N12, δηλώνοντας ότι η συνάθροιση «δεν αντιπροσωπεύει τη γνώμη του λαού του Ιράκ -αλλά μόνο τη θέση όσων συμμετείχαν σε αυτό».

Ιρακινοί λογαριασμοί στο Twitter και ιρακινές ιστοσελίδες κατηγορούν τους συμμετέχοντες ως προδότες, ενώ κάνουν λόγο πώς πρόκειται για κουρδική «μάζωξη» που επιχειρείται να παρουσιαστεί ως ιρακινή.

Οι περισσότεροι αποκαλούν τη διάσκεψη στην Ερμπίλ «παράνομη», ενώ έγινε και αφισοκόλληση σε μεγάλες πόλεις του Ιράκ κατά τις εξομάλυνσης των σχέσεων με το Ισραήλ.

Ο Χέμι Πέρες, γιος του πρώην πρωθυπουργού Σιμόν Πέρες, που παραβρέθηκε στη σύναξη, μίλησε επίσης για ανάγκη για ειρήνη.

Ο πρώην υπουργός Επικοινωνιών Ayoob Kara έγραψε στο Twitter: «Συγχαρητήρια στους εκατοντάδες Ιρακινούς που παραβρέθηκαν στην αποψινή πρώτη ειρηνευτική διάσκεψη στην Ερμπίλ και ζήτησαν από το Ιράκ να ενταχθεί στις Συμφωνίες Αβραάμ και στην οικονομική ειρηνευτική διαδικασία».

Η ιρακινή κυβέρνηση εξέδωσε το Σάββατο μια έντονα διατυπωμένη ανακοίνωση στην οποία δηλώνει ότι απορρίπτει τις «παράνομες συναντήσεις» στην Ερμπίλ με θέμα συζήτησης την ομαλοποίηση των σχέσεων με το Ισραήλ.

«Η πρόταση της έννοιας της εξομάλυνσης απορρίπτεται συνταγματικά, νομικά και πολιτικά στο ιρακινό κράτος», ανέφερε η ανακοίνωση από το γραφείο του πρωθυπουργού Μουσταφά αλ Καντίμι.

Την προηγούμενη μέρα, μια ομάδα Σουνιτών και Σιιτών από όλη τη χώρα συναντήθηκαν στην Ερμπίλ και ζήτησαν από το Ιράκ να συμμετάσχει στις Συμφωνίες Αβραάμ, μια ειρηνευτική πρωτοβουλία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή όπου ήδη συμμετέχουν το Μπαχρέιν, το Μαρόκο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Σουδάν, χώρες που σύναψαν διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ.

Η συνάντηση στην Ερμπίλ πραγματοποιήθηκε από το Κέντρο Ειρηνευτικών Επικοινωνιών με έδρα τη Νέα Υόρκη, το οποίο υποστηρίζει την ειρήνη και τη συμφιλίωση στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Ο Wisam al-Hardan, ηγέτης του κινήματος «Sons of Iraq Awakening», έγραψε για τη συνάντηση σε ένα άρθρο της Wall Street Journal.

Είπε ότι συγκέντρωσε περισσότερους από 300 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων ηγετών φυλών, διανοούμενων και ακτιβιστών νεολαίας από το κίνημα διαμαρτυρίας του Οκτωβρίου, από τη Βαγδάτη, τη Μοσούλη, την Άνμπαρ, τη Βαβέλ, τη Σαλαχαντίν και τη Ντιγιάλα.

«Τώρα, προσπαθώντας να ξαναχτίσουμε τη χώρα μας, δεσμευόμαστε για ένα ξύπνημα ειρήνης», έγραψε ο Χάρνταν.

Μια σημαντική πληγή στην ιστορία του Ιράκ, είπε, ήταν η μαζική έξοδος του εβραϊκού πληθυσμού της χώρας.

Το 1941, το «Farhud», ένα βίαιο πογκρόμ, σηματοδότησε την αρχή του τέλους μιας από τις παλαιότερες κοινότητες του Ιράκ.

Μια δεκαετία μετά την αντισημιτική βία του «Farhud», περισσότεροι από 120.000 Εβραίοι μεταφέρθηκαν αεροπορικώς από το Ιράκ στην επιχείρηση «Έσδρας και Νεεμίας».

Σήμερα ζουν μόλις τέσσερις Εβραίοι στη Βαγδάτη.

«Στην προσπάθειά μας να ξαναχτίσουμε το Ιράκ, πρέπει να επανασυνδεθούμε με ολόκληρη τη διασπορά μας, συμπεριλαμβανομένων αυτών των Εβραίων.

»Απορρίπτουμε την υποκρισία σε ορισμένα μέρη του Ιράκ που μιλάει ευγενικά για τους Ιρακινούς Εβραίους, ενώ υποτιμά την ισραηλινή υπηκοότητα και το εβραϊκό κράτος, το οποίο τους χορήγησε άσυλο», έγραψε ο Χάρνταν στην Wall Street Journal.

Είπε ότι το επόμενο βήμα είναι να αναζητήσουμε πρόσωπο με πρόσωπο συνομιλίες με το Ισραήλ.

Ο Mithal Aloosi, πρώην βουλευτής που έχει εκστρατεύσει εδώ και χρόνια για τη δημιουργία σχέσεων μεταξύ Ιράκ και Ισραήλ, δήλωσε στο Rûdaw ότι η διάσκεψη «ζητά τη δημιουργία ισορροπημένων σχέσεων μεταξύ του Ιράκ και του ισραηλινού κράτους».

Ο Aloosi είπε ότι είναι καιρός το Ιράκ να πάρει τις δικές του αποφάσεις, λέγοντας ότι η χώρα «πρέπει να ασκήσει την κυριαρχία της ελεύθερη από την ηγεμονία των πολιτοφυλακών και του Ιράν».

Ορισμένες πολιτοφυλακές στο Ιράκ λειτουργούν υπό την ομπρέλα των φιλοϊρανικών Δυνάμεων Λαϊκής Κινητοποίησης (Αλ Χασχντ αλ Σαάμπι).

Είναι εκτός του ελέγχου της Βαγδάτης και υποστηρίζονται από το Ιράν, το οποίο αποκαλεί το Ισραήλ «μεγάλο κακό».

Η δήλωση από το γραφείο του Καντίμι ανέφερε ότι η συνάντηση στην Ερμπίλ δεν αντιπροσωπεύει τον λαό του Ιράκ και ότι η Βαγδάτη είναι στο πλευρό του παλαιστινιακού λαού και του «δικαιώματός τους σε ένα ανεξάρτητο κράτος με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ».

Ο κορυφαίος Ιρακινός σιίτης θρησκευτικός ηγέτης Μουκτάντα Αλ Σαντρ δήλωσε ότι η Ερμπίλ «πρέπει να απαγορεύσει τέτοιες τρομοκρατικές σιωνιστικές συναντήσεις» και η ιρακινή κυβέρνηση πρέπει να συλλάβει όλους όσους παρευρέθηκαν στη συνάντηση.

Διαφορετικά, απείλησε ότι θα αναλάβει δράση ο ίδιος, κάνοντας το ακόλουθο tweet:

«Θα αναλάβουμε την ευθύνη για ό, τι πρέπει να γίνει σύμφωνα με τη Σαρία», αναφερόμενος στη νομοθεσία που προέρχονται από τις ισλαμικές διδασκαλίες.

«Οι πιστοί πρέπει να περιμένουν την οδηγία μας για να αρχίσουν να αντιμετωπίζουν αυτούς τους βρώμικους ανθρώπους», πρόσθεσε.

Η περιοχή του Κουρδιστάν και το Ισραήλ δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις, αλλά έχουν φιλικούς δεσμούς.

Το Ισραήλ αγόρασε κουρδικό πετρέλαιο και υποστήριξε το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας του 2017.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Περιφέρειας Κουρδιστάν δήλωσε στο Rûdaw ότι δεν γνώριζαν για τη συνάντηση.

Ο Aloosi είπε ότι όσοι συμμετείχαν στη συνάντηση, που διοργανώθηκε από Ιρακινούς Άραβες, απειλούνται και η ζωή τους κινδυνεύει.

Σχετικά άρθρα