Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τι είπαν Μακρόν και Τζόνσον λίγες ημέρες μετά την «κρίση των υποβρυχίων»

Τι είπαν Μακρόν και Τζόνσον λίγες ημέρες μετά την «κρίση των υποβρυχίων»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για AUKUS, Βρετανία, Γαλλία, Εμανουέλ Μακρόν, Ηνωμένο Βασίλειο, Μπόρις Τζόνσον, Υποβρύχια, Υποβρύχιο,

Ο Μπόρις Τζόνσον πρότεινε την Παρασκευή στον Εμανουέλ Μακρόν να «αποκαταστήσει τη συνεργασία μεταξύ Γαλλίας και Ηνωμένου Βασιλείου» μετά τη διπλωματική κρίση των υποβρυχίων, ανέφερε το Μέγαρο Ελιζέ μετά από συνάντηση των δύο ηγετών «κατόπιν αιτήματος» του πρωθυπουργού της Βρετανίας υπουργού.

Ο κ. Τζόνσον «εξέφρασε την πρόθεσή του να αποκαταστήσει τη συνεργασία μεταξύ Γαλλίας και Ηνωμένου Βασιλείου, σύμφωνα με τις αξίες και τα κοινά μας συμφέροντα (κλίμα, Ινδο-Ειρηνικός, καταπολέμηση της τρομοκρατίας κ.λπ.).

Ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας απάντησε ότι περιμένει τις προτάσεις του », συνέχισε το σύντομο δελτίο τύπου από τη γαλλική προεδρία.

Αυτή η συνάντηση πραγματοποιήθηκε δύο ημέρες μετά από μια ανταλλαγή απόψεων μεταξύ του Εμμανουέλ Μακρόν και του Τζο Μπάιντεν που άμβλυνε την ένταση μεταξύ Παρισιού και Ουάσιγκτον που συνδέεται με την ανακοίνωση στις 15 Σεπτεμβρίου για μια στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών, της Αυστραλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία είχε ως αποτέλεσμα ακύρωση μιας μεγάλης σύμβασης για γαλλικά υποβρύχια στην Καμπέρα.

Ο κ. Μακρόν αποφάσισε ότι ο Γάλλος πρέσβης στις Ηνωμένες Πολιτείες, Φιλίπ Ετιέν, θα επιστρέψει στην Ουάσιγκτον την επόμενη εβδομάδα, ενώ δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη απόφαση για την επιστροφή του Γάλλου πρέσβη στην Αυστραλία, που ανακλήθηκε επίσης στο Παρίσι.

Από την άλλη πλευρά, η ανάκληση του Γάλλου πρέσβη στο Λονδίνο θεωρήθηκε περιττή, επειδή, σύμφωνα με τον επικεφαλής της διπλωματίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν,

«Η Μεγάλη Βρετανία σε αυτήν την υπόθεση, εξακολουθεί να είναι ο πέμπτος τροχός της αμάξης».

Το «Γνωρίζουμε τον μόνιμο οπορτουνισμό» των Βρετανών, πρόσθεσε ο Γάλλος υπουργός στις 19 Σεπτεμβρίου.

Ως ένδειξη της δυσαρέσκειάς του, το Παρίσι είχε επίσης ακυρώσει τη συνάντηση που είχε προγραμματιστεί αυτήν την εβδομάδα μεταξύ της υπουργού Ενόπλων Δυνάμεων Φλόρενς Πάρλι και του Βρετανού ομολόγου της Μπεν Γουάλας.

Σχετικά άρθρα