Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Ραχόι παρακαλά τους Καταλανούς να μην κηρύξουν ανεξαρτησία!

Ο Ραχόι παρακαλά τους Καταλανούς να μην κηρύξουν ανεξαρτησία!
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Δημοψήφισμα, Ισπανία, Καταλονία, Μαριάνο Ραχόι,

Έκκληση στους Καταλανούς να μην ανεξαρτοποιηθούν και να παραμείνουν στην Ισπανία απηύθυνε ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι με ένα σχεδόν ερωτικό παρακάλι, λέγοντας “θέλω να μείνουμε μαζί”.

Οι Καταλανοί που είναι άλλο έθνος από τους Ισπανούς, με δική τους γλώσσα και πολιτισμό, έψαχναν χρόνια μια ευκαιρία να γίνουν πάλι ανεξάρτητο κράτος.

Οι Καταλονία δεν είναι μια επαρχία που θέλει να γίνει ανεξάρτητο κράτος. Είναι πρώην ανεξάρτητο κράτος που έγινε επαρχία.

Η Καταλονία δημιουργήθηκε τον 9ο αιώνα, όταν έγινε ανεξάρτητη περιοχή από την αυτοκρατορία του Καρόλου του Μεγάλου. Μετά αποτέλεσε βασίλειο μαζί με την Αραγονία. Οι Καταλανοί βασιλείς της Αραγωνίας απέκτησαν τη Βαλένθια και τις Βαλεαρίδες. Κατόπιν απέκτησαν επικυριαρχία στη Σικελία, τη Νάπολη και τη Σαρδηνία, για λίγο καιρό και στην Αθήνα και είχαν σχέσεις με τους τελευταίους Βυζαντινούς αυτοκράτορες.

Στα τέλη του 15ου αιώνα, ο βασιλέας της Αραγωνίας και η βασίλισσα της Καστίλλης παντρεύτηκαν, αλλά το Βασίλειο της Αραγωνίας δεν έχασε τα δικαιώματά του. Μόνο το 1716, όταν έγινε βασιλέας ο Γάλλος Φίλιππος Ε΄, καταργήθηκαν τα δικαιώματα και οι νόμοι της Αραγωνίας, και η Ισπανία υπήρξε το μοναδικό βασίλειο. Η γλώσσα των Καταλανών, που μιλιέται επίσης από τους κατοίκους της Βαλένθια και των Βαλεαρίδων, δεν χάθηκε και έχει μεγάλη ιστορία ως γλώσσα στην οποία έχουν συνταχθεί λογοτεχνικά έργα.

Τώρα, με την οικονομική κρίση και την ύφεση, οι Καταλανοί δεν βρίσκουν κανένα απολύτως λόγο να παραμείνουν σε ενιαίο κράτος με την Ισπανία. Για να είμαστε ακριβείς, η οικονομική κρίση της έδωσε την αφορμή να διεκδικήσει δυναμικά την ανεξαρτησία της.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι έκανε το Σάββατο έκκληση για διάλογο έπειτα από την απόφαση των Καταλανών ηγετών να προχωρήσουν στο σχέδιό τους για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας παρακάμπτοντας τη Μαδρίτη.

“Ο νόμος και ο διάλογος, αυτοί είναι οι τρόποι αντιμετώπισης της κατάστασης στην Καταλωνία…κανένας δεν είναι υπεράνω του νόμου”, είπε ο Ραχόι και πρόσθεσε ότι “θέλω να μείνουμε μαζί”.

Τα σχόλιά του διατυπώθηκαν μία ημέρα μετά την ανακοίνωση των Καταλανών ηγετών ότι θα παρακάμψουν την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου με την οποία ουσιαστικά αναστέλλεται η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος της 9ης Νοεμβρίου.

Σχετικά άρθρα