Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μπλίνκεν σε Τσαβούσογλου: «Είμαστε ευγνώμονες στην Τουρκία»

Μπλίνκεν σε Τσαβούσογλου: «Είμαστε ευγνώμονες στην Τουρκία»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αεροδρόμιο Καμπούλ, Άντονι Μπλίνκεν, Αφγανιστάν, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τουρκία,

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, συναντήθηκε με τον ομόλογό του υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, στις 21 Σεπτεμβρίου στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ευχαρίστησε τις Ηνωμένες Πολιτείες για την άριστη συνεργασία τους στο Αφγανιστάν, στην κατ’ ιδίαν συνάντησή του με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ο Τσαβούσογλου ευχαρίστησε τον Μπλίνκεν «για την εξαιρετική συνεργασία στο Αφγανιστάν, σε πολλούς τομείς» και πρόσθεσε ότι τα δύο κράτη «θα συνεχίσουν αυτή τη συνεργασία».

«Είμαστε τόσο ευγνώμονες στην Τουρκία για την πολύ ισχυρή συνεργασία της στο Αφγανιστάν και το έργο που συνεχίζουμε να κάνουμε μαζί εκεί.

»Έχουμε πολλά να συζητήσουμε για εκεί στο Αφγανιστάν στο μέλλον, αλλά και για πολλά άλλα περιφερειακά ζητήματα, από τη Συρία έως τον Καύκασο», δήλωσε ο Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια κοινής ενημέρωσης Τύπου με τον υπουργό Εξωτερικών Τσαβούσογλου.

«Και η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μαζί ως ισχυροί εταίροι και σύμμαχοι του ΝΑΤΟ και ανυπομονούν να καλύψουν πολύ έδαφος στον χρόνο που έχουμε σήμερα», πρόσθεσε ο Μπλίνκεν.

Από την κατάληψη της Καμπούλ από τους Ταλιμπάν, η Τουρκία, ως δύναμη του ΝΑΤΟ εκεί, συνεργάζεται με το Κατάρ για την ασφάλεια του διεθνούς αεροδρομίου της πρωτεύουσας.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται επίσης στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, αλλά δεν έχει προγραμματιστεί να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Η σχέση των δύο ηγετών είναι τεταμένη από την εκλογή του Μπάιντεν τον Νοέμβριο, όταν ο Ερντογάν απέτυχε να τον συγχαρεί για τη νίκη του επί του Ντόναλντ Τραμπ εγκαίρως.

Η δολοφονία και η απέλαση περισσότερων από ενός εκατομμυρίου Αρμενίων από τις δυνάμεις της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στις αρχές του 20ού αιώνα ήταν «γενοκτονία», δήλωσαν επίσημα οι Ηνωμένες Πολιτείες στις 24 Απριλίου. Ο πρόεδρος Μπάιντεν χρησιμοποίησε τον όρο «γενοκτονία» που οι προηγούμενοι πρόεδροι τον απέφευγαν για να μη δυσαρεστήσουν την Τουρκία.

Μπάιντεν και Ερντογάν συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες τον Ιούνιο στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ. Μετά τη συνάντηση, ο Ερντογάν είπε ότι η συνάντησή του με τον Πρόεδρο Μπάιντεν άνοιξε μια «νέα εποχή» των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Σχετικά άρθρα