Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πρόεδρος Ιράν στον ΟΗΕ: Το «ηγεμονικό σύστημα» των ΗΠΑ «απέτυχε παταγωδώς»

Πρόεδρος Ιράν στον ΟΗΕ: Το «ηγεμονικό σύστημα» των ΗΠΑ «απέτυχε παταγωδώς»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Εμπραχίμ Ραϊσί, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ιράν, Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ),

Το «ηγεμονικό σύστημα» των Ηνωμένων Πολιτειών «απέτυχε παταγωδώς», δήλωσε την Τρίτη ο νέος πρόεδρος του Ιράν, Εμπραχίμ Ραϊσί, στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

«Φέτος, δύο σκηνές σημάδεψαν την ιστορία: στις 6 Ιανουαρίου, όταν το αμερικανικό Κογκρέσο δέχτηκε επίθεση από τον λαό και τον Αύγουστο, όταν ο λαός του Αφγανιστάν έπεφτε από τα αμερικανικά αεροπλάνα.

»Από το Καπιτώλιο στην Καμπούλ, ένα σαφές μήνυμα στάλθηκε στον κόσμο: το ηγεμονικό σύστημα των ΗΠΑ δεν έχει καμία αξιοπιστία, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της χώρας», είπε ο Ραϊσί στη μαγνητοσκοπημένη ομιλία του.

«Όχι μόνο το ηγεμονικό σύστημα, αλλά και όλο το σχέδιο που είχε ως στόχο να επιβληθεί η Δυτική ταυτότητα, απέτυχαν παταγωδώς», επέμεινε.

Ο πρόεδρος του Ιράν τάχθηκε υπέρ της επανάληψης των διαπραγματεύσεων για να διασωθεί η πυρηνική συμφωνία, εφόσον «ο τελικός στόχος είναι να αρθούν όλες οι κυρώσεις».

Πρόσθεσε όμως ότι η Τεχεράνη «δεν έχει εμπιστοσύνη στις υποσχέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης».

Οι ΗΠΑ, επί προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ, αποσύρθηκαν από τη συμφωνία αυτή αλλά τώρα, επί Μπάιντεν, θέλουν να επιστρέψουν.

Ο Ραϊσί, σε βάρος του οποίου έχουν επιβληθεί κυρώσεις για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όταν ήταν δικαστής, είπε ότι οι κυρώσεις που επέβαλε ο Τραμπ το 2018 «ήταν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας κατά τη διάρκεια της πανδημίας» της Covid-19.

Οι έμμεσες συνομιλίες μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 διακόπηκαν δύο ημέρες αφότου ο Ραϊσί εξελέγη νέος πρόεδρος της χώρας του, τον Ιούνιο.

Σχετικά άρθρα