Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απαιτεί αλλαγή των αποφάσεων Ερντογάν για τα Βαρώσια

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απαιτεί αλλαγή των αποφάσεων Ερντογάν για τα Βαρώσια
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αμμόχωστος, Βαρώσια, Ελληνική Ομογένεια, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Κατεχόμενα Κύπρος - Ψευδοκράτος «ΤΔΒΚ», Κυπριακό Ζήτημα, Κύπρος, Νικόλ Μαλλιωτάκη, Στέιτ Ντιπάρτμεντ,

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν τις τουρκοκυπριακές ενέργειες στα Βαρώσια, με την υποστήριξη της Τουρκίας, ως προκλητικές, απαράδεκτες και ασύμβατες με τις προηγούμενες δεσμεύσεις τους να συμμετάσχουν εποικοδομητικά στις συνομιλίες, αναφέρεται σε επιστολή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ομάδα Αμερικανών βουλευτών που διαμαρτυρήθηκαν για τις προκλητικές και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας.

Στην επιστολή προς την βουλευτή κ. Μαλιωτάκη, υπογράφει εκ μέρους της ηγεσίας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η κ. Νaz Durakoglu, υπεύθυνη στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις υποθέσεις του Κογκρέσου.

Αναφέρει σχετικά:

Αγαπητή κα Μαλλιωτάκη:

Σας ευχαριστούμε για την επιστολή σας της 1ης Ιουλίου προς την πρέσβειρα Linda Thomas Greenfield σχετικά με τις εξελίξεις στα Βαρώσια.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ συμμερίζεται την ανησυχία σας για τη μονομερή επαναλειτουργία τμημάτων των Βαρωσίων, καθώς και την ανακοίνωση της 20ης Ιουλίου για μεταφορά τμημάτων των Βαρωσίων υπό Τουρκοκυπριακό έλεγχο.

Αυτή η ανακοίνωση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Έρσιν Τατάρ, με την υποστήριξη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έγινε παρά την -για πολλούς μήνες- προσπάθεια των ΗΠΑ και της Ε.Ε. να δεσμεύσουν στο υψηλότερο επίπεδο (την Τουρκία) προτρέποντας αυτήν και τους Τουρκοκύπριους ενάντια σε αυτήν την απόφαση.

Όπως σημείωσε ο υπουργός Μπλίνκεν στη δήλωσή του που κυκλοφόρησε στις 20 Ιουλίου και όπως η υφυπουργός Νούλαντ επανέλαβε κατά τη διάρκεια της ακρόασης της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας στις 21 Ιουλίου με θέμα «Σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας», οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν αυτήν την κίνηση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Τατάρ και του Τούρκου προέδρου Ερντογάν.

Δεν συνάδει με τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), τα οποία ζητούν ρητά τη διαχείριση των Βαρωσίων από τα Ηνωμένα Έθνη.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν τις τουρκοκυπριακές ενέργειες στα Βαρώσια, με την υποστήριξη της Τουρκίας, ως προκλητικές, απαράδεκτες και ασύμβατες με τις προηγούμενες δεσμεύσεις τους να συμμετάσχουν εποικοδομητικά στις συνομιλίες.

Θα συνεχίσουμε να παροτρύνουμε τους Τουρκοκύπριους και την Τουρκία να ανατρέψουν την απόφασή τους και όλα τα βήματα που έχουν γίνει από τον Οκτώβριο του 2020.

Μετά την ανακοίνωση της 20ής Ιουλίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεργάστηκαν στενά με τα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να συντάξουν μια ισχυρή δήλωση του Σ.Α. που εγκρίθηκε ομόφωνα στις 23 Ιουλίου, καταδικάζοντας την (τουρκική) ανακοίνωση και ζητώντας την άμεση ανατροπή αυτής της απόφασης και όλων των μέτρων που έχουν ληφθεί για τμήματα των Βαρωσίων, από τον Οκτώβριο του 2020.

Το υπουργείο συνεχίζει να υπογραμμίζει τη σημασία της αποφυγής προκλητικών μονομερών ενεργειών που αυξάνουν τις εντάσεις στο νησί και εμποδίζουν τις προσπάθειες επανέναρξης των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Το Υπουργείο σημείωσε την ανησυχία μας σχετικά με τις τουρκοκυπριακές και τουρκικές εκκλήσεις για λύση «δύο κρατών».

Παραμένουμε υποστηρικτές μιας συνολικής διευθέτησης για την επανένωση του νησιού ως μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία προς όφελος όλων των Κυπρίων και της ευρύτερης περιοχής.

Αυτό είναι το μόνο πλαίσιο που υποστηρίζεται από τη διεθνή κοινότητα και εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Σχετικά άρθρα