Οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέφρασαν την «υποστήριξή» τους στη Γαλλία στην κρίση που έχει πυροδοτήσει η τριμερής συμφωνία για την ασφάλεια της Αυστραλίας, του ΗΒ και των ΗΠΑ (AUKUS) και η συνεπακόλουθη ακύρωση της διμερούς σύμβασης του Παρισιού με την Καμπέρα για την προμήθεια γαλλικών υποβρυχίων στο αυστραλιανό Πολεμικό Ναυτικό, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, ο Χοσέπ Μπορέλ.
Οι ΥΠΕΞ των 27, οι οποίοι συνεδρίασαν τη Δευτέρα στη Νέα Υόρκη –στο περιθώριο της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ–, «εξέφρασαν καθαρά την αλληλεγγύη τους προς τη Γαλλία», την «καθαρή υποστήριξή τους» στο Παρίσι, είπε ο κ. Μπορέλ στον Τύπο.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Ευρωπαίοι θεωρούν ότι η γαλλοαμερικανική διένεξη γύρω από τη συμφωνία της Ουάσιγκτον, του Λονδίνου και της Καμπέρας δεν είναι απλά «διμερές ζήτημα», αλλά «πλήττει» την ΕΕ στο σύνολό της.
Στηλίτευσε ότι η συμφωνία αυτή, η λεγόμενη AUKUS, δεν βρίσκεται «στην κατεύθυνση της μεγαλύτερης συνεργασίας στην περιοχή Ινδικού-Ειρηνικού».
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε τη 15η Σεπτεμβρίου τη συμφωνία αυτή, η οποία τορπίλισε τη σύμβαση 56 δισεκ. ευρώ για την απόκτηση στόλου γαλλικών συμβατικών υποβρυχίων, που αντικαταστάθηκε από πρόγραμμα για την απόκτηση, αντ’ αυτών, αμερικανικών υποβρυχίων με πυρηνικούς κινητήρες από το αυστραλιανό Πολεμικό Ναυτικό· η συμφωνία προκάλεσε την οργή του Παρισιού, που κρατήθηκε στο σκοτάδι.
Δεν θα διεξαχθεί σύνοδος των ΥΠΕΞ των συμβαλλομένων μερών στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ
Δεν θα συγκληθεί σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της Βρετανίας, της Κίνας, της Γαλλίας, της Ρωσίας, της Γερμανίας και του Ιράν στο περιθώριο της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για να συζητηθεί η συμφωνία του 2015 για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας, δήλωσε σε δημοσιογράφους ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, ο Χοσέπ Μπορέλ.
Ο κ. Μπορέλ εκφράστηκε λίγο μετά τη συνεδρίαση των ΥΠΕΞ των 27 στη Νέα Υόρκη.
Στο ενδεχόμενο να γίνουν συνομιλίες σχετικά με τη συμφωνία, επισήμως το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ), είχε αναφερθεί νωρίτερα ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.
Ο νέος ΥΠΕΞ του Ιράν, ο Χουσέιν Αμίρ-Αμπντολαχιάν, βρίσκεται στη Νέα Υόρκη αυτή την εβδομάδα και αναμένεται να έχει συναντήσεις σε διμερές επίπεδο με τον Γερμανό, τον Κινέζο, τον Γάλλο, τον Βρετανό και τον Ρώσο ομόλογό του.
Όλες αυτές οι χώρες είναι συμβαλλόμενα μέρη στο ΚΟΣΔ.
Ο κ. Λε Ντριάν είπε νωρίτερα ότι η σύνοδος πιθανόν θα διεξαγόταν ώστε να δημιουργηθεί «θετική ορμή» ενόψει της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για την επάνοδο της Ουάσιγκτον και της Τεχεράνης στην πλήρη τήρησή του, που ανεστάλησαν τον Ιούνιο όταν εξελέγη νέος πρόεδρος στο Ιράν, εξήγησε ο κ. Λε Ντριάν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν από τη συμφωνία το 2018, με απόφαση του Αμερικανού πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, προτού επαναφέρουν σε ισχύ και διευρύνουν τις κυρώσεις που είχαν άρει.
Σε αντίποινα, η Τεχεράνη άρχισε να αθετεί υποχρεώσεις που ανέλαβε στο πλαίσιο της συμφωνίας.