Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Ερντογάν εγκαινίασε το αρχηγείο του τουρκικού παρακράτους στη Νέα Υόρκη δίπλα στον ΟΗΕ

Ο Ερντογάν εγκαινίασε το αρχηγείο του τουρκικού παρακράτους στη Νέα Υόρκη δίπλα στον ΟΗΕ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Νέα Υόρκη, Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Τουρκία,

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εγκαινίασε τη Δευτέρα στη Νέα Υόρκη τον ουρανοξύστη «Yeni Türkevi», το «Σπίτι» της Νέας Τουρκίας, ύψους 71 μέτρων.

Το κτίριο είναι ιδιοκτησίας του τουρκικού κράτους, στεγάζει τουρκικές υπηρεσίες -μεταξύ αυτών μυστικές και τουρκικό παρακράτος- και βρίσκεται απέναντι από το κτίριο των Ηνωμένων Εθνών.

Στα τουρκικά εγκαίνια παρέστη κι ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής του Οικουμενικού Πατριαρχείου Ελπιδοφόρος, προκαλώντας έντονες επικρίσεις και κατηγορίες για φιλοτουρκισμό.

Μιλώντας στην τελετή εγκαινίων του New Turkevi Center στη Νέα Υόρκη, ο πρόεδρος Ερντογάν είπε:

«Το Κέντρο Turkevi συμβολίζει επίσης την πίστη μας στα Ηνωμένα Έθνη, τη δικαιοσύνη και την ειρήνη», αποκαλώντας το κτίριο απτή απόδειξη του «αυξανόμενου διπλωματικού βάρους και του οράματος της Τουρκίας».

«Είναι τιμή για εμάς, γιατί εισάγουμε μια ακόμη μόνιμη υπηρεσία για το κράτος και το έθνος μας.

»Είμαστε υπερήφανοι γιατί μέσα από αυτό το κτίριο, θα αντανακλάμε στον ορίζοντα της Νέας Υόρκης την ομορφιά και την κομψότητα της ιστορικής και παραδοσιακής αρχιτεκτονικής μας [σ.σ. είχαν οι νομάδες αρχιτεκτονική;].

»Είμαστε υπερήφανοι γιατί έχουμε κατασκευάσει ένα υπέροχο κέντρο με τη σκληρή δουλειά των αρχιτεκτόνων, των μηχανικών και των εργαζομένων μας».

«Η Τουρκία, ιδρυτικό μέλος των Ηνωμένων Εθνών, συμβάλλει ενεργά στις προσπάθειες που αποσκοπούν στην επίτευξη διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας.

»Εκπληρώσαμε με επιτυχία και συνεχίζουμε να εκπληρώνουμε τις ευθύνες που αναλάβαμε στο πλαίσιο διεθνών αποστολών.

»Καταβάλλουμε μεγάλες προσπάθειες για την επίλυση παγκόσμιων προβλημάτων στη βάση της πολυμέρειας.

»Λέγοντας “Ο κόσμος είναι μεγαλύτερος από 5” [σ.σ. αναφέρεται στα μόνιμα μέλη του Σ.Α. του ΟΗΕ*], υποστηρίζουμε μια πολυπολική, πολυκεντρική, πολυπολιτισμική, πιο περιεκτική και δικαιότερη παγκόσμια τάξη.

»Προσπαθούμε να πραγματοποιήσουμε το όραμα ενός πιο δίκαιου συστήματος αναλαμβάνοντας αποτελεσματικούς ρόλους στη διεθνή σκηνή μέσω της επιχειρηματικής και ανθρωπιστικής εξωτερικής πολιτικής μας και ανοίγοντας τις πύλες μας σε εκατομμύρια αθώους μετανάστες.

»Το Κέντρο Τουρκέβι συμβολίζει επίσης την πίστη μας στα Ηνωμένα Έθνη, την πολυμέρεια, τη δικαιοσύνη και την ειρήνη.

»Έχουμε δημιουργήσει εδώ μια άλλη ενσάρκωση του αυξανόμενου διπλωματικού βάρους και του οράματος της Τουρκίας», είπε ο Ερντογάν.

*Ο Ερντογάν, σε ένα νέο μαξιμαλισμό του, ζητά να γίνει η Τουρκία μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Τέτοιες παλαβομάρες γράφει στο βιβλίο του με τίτλο «Ένας πιο δίκαιος κόσμος, είναι εφικτός», που «προωθεί» στη Νέα Υόρκη αυτές τις ημέρες.

Προφανώς αγνοεί ο θρασύτατος Ερντογάν ότι στο Σ.Α. του ΟΗΕ μετέχουν οι χώρες νικήτριες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Εάν σε κάποια χώρα χρωστάνε μία θέση μόνιμου μέλους στο Σ.Α. του ΟΗΕ αυτή είναι η Ελλάδα.

Σχετικά άρθρα