Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Μακρόν συγκαλεί διεθνή σύνοδο για τη Λιβύη τη 12η Νοεμβρίου – Οι Τούρκοι δεν θέλουν εκλογές

Ο Μακρόν συγκαλεί διεθνή σύνοδο για τη Λιβύη τη 12η Νοεμβρίου – Οι Τούρκοι δεν θέλουν εκλογές
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αίγυπτος, Ακίλα Σάλεχ, Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, Γαλλία, Εκλογές, Εμανουέλ Μακρόν, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, Λιβύη, Νάτζλα Μανγκούς, Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), Χαλίφα Χαφτάρ,

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα συγκαλέσει διεθνή σύνοδο για τη Λιβύη τη 12η Νοεμβρίου, περίπου έναν μήνα πριν γίνουν στη χώρα της βόρειας Αφρικής εκλογές που υποτίθεται πως θα βάλουν τέλος σε μια δεκαετία πολέμου.

Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο περιθώριο της 76ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ δήλωσε πως «με αυτή την προοπτική των εκλογών του Δεκεμβρίου η Γαλλία θα οργανώσει διεθνή σύνοδο για τη Λιβύη τη 12η Νοεμβρίου».

Ο Γάλλος ΥΠΕΞ, μαζί με τους ομολόγους του της Γερμανίας και της Ιταλίας, τους Χάικο Μάας και Λουίτζι ντι Μάγιο αντίστοιχα, θα συμπροεδρεύσουν εξάλλου σε συνάντηση αφιερωμένη στη Λιβύη την Τετάρτη στη Νέα Υόρκη.

Η Γαλλία ζητεί να τηρηθεί το εκλογικό χρονοδιάγραμμα και την «αποχώρηση των ξένων δυνάμεων και των μισθοφόρων», υπενθύμισε ο κ. Λε Ντριάν.

Η επικύρωση την 9η Σεπτεμβρίου εκλογικού νόμου φαίνεται να ευνοεί τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης, στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.

Έτσι αυξήθηκαν οι εντάσεις τρεις μήνες προτού διεξαχθεί η κρίσιμη διπλή ψηφοφορία.

Το κείμενο, που υπογράφτηκε από τον επικεφαλής της νόμιμα Εκλεγμένης Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης με έδρα το Τομπρούκ (ανατολικά), του Ακίλα Σάλεχ, συμμάχου του στρατάρχη Χάφταρ, πυροδότησε καταιγισμό επικρίσεων από τους ισλαμιστές.

Το ελεγχόμενο από φιλότουρκους και Τουρκολίβυους ισλαμιστές Ανώτερο Κρατικό Συμβούλιο της Λιβύης, όργανο συμβουλευτικό δίχως νομοθετική εξουσία, πρότεινε τη Δευτέρα να αναβληθεί για τουλάχιστον έναν χρόνο η διεξαγωγή προεδρικών εκλογών, ελλείψει συναίνεσης για τον εκλογικό νόμο,

Οι Τούρκοι και οι ισλαμιστές προσπαθούν να αποτρέψουν τη διεξαγωγή των εκλογών στη Λιβύη γιατί γνωρίζουν ότι θα τις χάσουν.

Η υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης, η Νατζλά αλ Μανγκούς, δεν απέκλεισε στα τέλη Αυγούστου την πιθανότητα αναβολής των εκλογών.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, μέγας υποστηρικτής του στρατάρχη Χάφταρ, πιέζει από την πλευρά του οι βουλευτικές και οι προεδρικές εκλογές να γίνουν όπως είχε προβλεφθεί ταυτόχρονα τον Δεκέμβριο.

Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους έχουν χαρακτηρίσει την ψηφοφορία «την καλύτερη ευκαιρία» που έχει παρουσιαστεί «εδώ και μια δεκαετία» για να «μπει τέλος στη σύρραξη».

Σχετικά άρθρα