Έμεινε λιγότερο από μία εβδομάδα για την ιδιαίτερα κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση στη Γερμανία και η Goldman Sachs προχωρά σε εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα των εκλογών και την πολιτική που θα ακολουθήσουν οι πιθανοί κυβερνητικοί σχηματισμοί.
Όπως αναφέρει η αμερικανική τράπεζα, οι Σοσιαλδημοκράτες του SPD προηγούνται τόσο στις δημοσκοπήσεις όσο και στις εκτιμήσεις των αγορών, με αποτέλεσμα ο Όλαφ Σολτς να είναι το ξεκάθαρο φαβορί να διαδεχθεί την Άνγκελα Μέρκελ και να γίνει ο επόμενος Γερμανός Καγκελάριος.
Παρ’ όλα αυτά, το κόμμα των Συντηρητικών CDU/CSU έχει σταματήσει να υποχωρεί στις δημοσκοπήσεις και θα μπορούσε να ηγηθεί της επόμενης κυβέρνησης, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για το αποτέλεσμα της κάλπης.
Σύμφωνα με την Goldman το πιθανότερο σενάριο είναι να δούμε έναν κυβερνητικό συνασπισμό που δεν έχει δοκιμαστεί ξανά.
Το μόνο σενάριο δικομματικής κυβέρνησης είναι ο «μεγάλος συνασπισμός» μεταξύ SPD και CDU/CSU, αλλά η αμερικανική τράπεζα το θεωρεί απίθανο.
Επομένως το πιθανότερο σενάριο είναι ένας συνασπισμός τριών κομμάτων.
Αυτός μπορεί να είναι μεταξύ του SPD, των Πράσινων και ενός εκ των FDP και της Αριστεράς ή ένας συνασπισμός τύπου Τζαμάικα με το CDU να ηγείται της συνεργασίας με του Πράσινους και το FDP.
Σε σχετική έκθεση η Goldman εκτιμά ότι οι Πράσινοι πιθανότατα θα πιέσουν για την επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης και θα τη θέσουν ως προϋπόθεση για να εισέλθουν στην κυβέρνηση.
Θα ζητήσουν επίσης το Δημόσιο να έχει μεγαλύτερο μερίδιο στη χρηματοδότηση των επενδύσεων που απαιτούνται ετησίως και υπολογίζονται σε 2% του ΑΕΠ.
Το FDP με τη σειρά του θέλει να διασφαλίσει ότι τα δημόσια οικονομικά θα παραμείνουν ισχυρά και θα αντιτεθεί σε γενικές αυξήσεις φόρων.
Η συμφωνία για διοικητικές μεταρρυθμίσεις και ειδικά επενδυτικά σχήματα εκτός του πλαισίου του δημοσιονομικού «φρένου» θα μπορούσε να αποτελέσει πεδίο συμβιβασμού.
Επιπλέον, μία αριστερή κυβέρνηση είναι πιθανό να προωθήσει μία ατζέντα αναδιανομής πλούτου που θα περιλαμβάνει υψηλότερους φόρους για τα υψηλά εισοδήματα και για τον πλούτο.
Η Goldman εκτιμά ότι ένας συνασπισμός Τζαμάικα θα θελήσει να περιορίσει τις αποκλίσεις από το φρένο χρέους και να διασφαλίσει τη σταθερή μείωση του χρέους ως προς το ΑΕΠ.
Σε ένα τέτοιο αποτέλεσμα, η αμερικανική τράπεζα προβλέπει περιορισμένες εκδόσεις ομολόγων τα επόμενα τέσσερα χρόνια (50 δις. ευρώ ή 1,5% του ΑΕΠ) και ώθηση του ΑΕΠ κατά 0,5%σε σύγκριση με τις υφιστάμενες πολιτικές.
Ένας συνασπισμός «Φανάρι» θα οδηγήσει σε αρκετά μεγαλύτερες εκδόσεις χρέους της τάξης των 75 δισ. ευρώ ή 2,1% του ΑΕΠ και μεγαλύτερη ώθηση του ΑΕΠ κατά επιπλέον 0,9%.
Ενώ οι εκδόσεις χρέους θα είναι πολύ μεγαλύτερες από μία αριστερή κυβέρνηση (130 δισ. ευρώ ή 3,6% του ΑΕΠ), η Goldman θεωρεί ότι οι οικονομικές επιπτώσεις είναι πιο δύσκολο να αξιολογηθούν.
Μην περιμένετε όμως να υπάρξει ξεκάθαρος νικητής το βράδυ των εκλογών.
Μετά από ένα μεγάλο ντέρμπι, η αμερικανική τράπεζα προβλέπει να υπάρξει μία περίοδος υψηλής αβεβαιότητας καθώς το SPD και το CDU θα προχωρήσουν σε διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού.
Ιστορικά, η περίοδος αυτή διαρκεί συνήθως έως ένα μήνα. Από τη στιγμή που θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για συνασπισμό συγκεκριμένων κομμάτων, οι αγορές θα εστιάσουν στην ατζέντα που θα υιοθετήσει η επόμενη κυβέρνηση.
Ο νόμος στη Γερμανία δεν ορίζει κάποια προθεσμία στην οποία πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι συζητήσεις, αλλά όλα δείχνουν ότι πρόθεση του πολιτικού συστήματος θα είναι να υπάρξει κυβέρνηση πριν τα Χριστούγεννα καθώς οι εργασίες για το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2023 θα ξεκινήσουν στις αρχές του 2022.