Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

AUKUS: Αντιδράσεις στο εσωτερικό της Αυστραλίας για τους χειρισμούς του Μόρισον

AUKUS: Αντιδράσεις στο εσωτερικό της Αυστραλίας για τους χειρισμούς του Μόρισον
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για AUKUS, Αυστραλία, Βρετανία, Γαλλία, Εξοπλιστικά Προγράμματα, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ηνωμένο Βασίλειο, Κίνα,

Μετά την ανάκληση Γάλλων πρεσβευτών από Αυστραλία και ΗΠΑ, με αφορμή τη συμφωνία AUKUS, έντονες είναι οι αντιδράσεις στην Καμπέρα για τους χειρισμούς της αυστραλιανής κυβέρνησης. Στο βάθος η Κίνα αλλά και οι εκλογές.

Σε πυρετώδεις διπλωματικές επαφές βρίσκεται η Γαλλία, η οποία ανακάλεσε για διαβουλεύσεις τους πρεσβευτές της στην Αυστραλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αιτία η νέα αμυντική συμφωνία AUKUS μεταξύ Ουάσιγκτον-Καμπέρας-Λονδίνου που προβλέπει μεταξύ άλλων την αγορά αμερικανικών, πυρηνοκίνητων υποβρυχίων και οδηγεί στην ακύρωση, από την πλευρά της Καμπέρας, ισχύουσας σύμβασης για προμήθεια γαλλικών υποβρυχίων.

Σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Ζαν Υβ Λε Ντριάν η απόφαση ελήφθη από τον ίδιο τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν.

Η Αυστραλία κατανοεί την απογοήτευση της Γαλλίας, αλλά δεν περίμενε η δυσφορία να είναι τόσο μεγάλη που να μεταφραστεί στην ανάκληση του Γάλλου πρέσβη.

Η αντίδραση της αυστραλιανής κυβέρνησης είναι μάλλον ήπια, απονέμοντας επαίνους για το πόσο σημαντικός στρατηγικός εταίρος παραμένει η Γαλλία για την σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού.

Η υπουργός Εξωτερικών Μαρίζ Πέιν ανέφερε ότι η αμυντική συμφωνία είναι υπέρ των εθνικών συμφερόντων της χώρας και εξέφρασε την εκτίμηση ότι η διπλωματική ένταση με την Γαλλία θα ξεπεραστεί.

Αυτή την περίοδο η Αυστραλία βρίσκεται σε συζητήσεις με την ΕΕ για τη σύναψη συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου.

Αυστραλιανά Mέσα μετέδωσαν ότι οι Βρυξέλλες δηλώνουν ότι η αμυντική εξέλιξη δεν πρόκειται να επηρεάσει τις συνομιλίες. Όμως, είναι άγνωστο πως θα αντιδράσει το Παρίσι.

Αντιδράσεις από τους αντιπολιτευόμενους Εργατικούς

Εν τω μεταξύ η κυβέρνηση των Συντηρητικών υπό τον πρωθυπουργό Σκοτ Μόρισον δέχεται πυρά και από το εσωτερικό.

Το Εργατικό Κόμμα, που αποτελεί την αξιωματική αντιπολίτευση και έχει προσφέρει την κατ’ αρχήν υποστήριξή του στην τριμερή συμφωνία ασφάλειας, κάλεσε τον πρωθυπουργό να εξηγήσει πώς ακριβώς προγραμματίζει να αποκαταστήσει τις σχέσεις με την Γαλλία.

Η Γαλλία αιφνιδιάστηκε με την απόφαση και ο κ. Μόρισον θα έπρεπε να είχε κάνει περισσότερα για να προστατεύσει τις διμερείς σχέσεις, προτού προβεί στην ακύρωση της συμφωνίας με την Γαλλία, ύψους $90 δισ. για την κατασκευή υποβρυχίων, δήλωσε ο εκπρόσωπος των Εργατικών Μαρκ Ντρέιφους.

Επίσης, δύο πρώην πρωθυπουργοί ο Πωλ Κήτιγκ και ο Κέβιν Ραντ -από τους Εργατικούς- καταφέρθηκαν κατά της νέας αμυντικής συμφωνίας.

«Δεν χωρά καμία αμφιβολία για τους Συντηρητικούς: 240 χρόνια μετά την αποδέσμευσή μας από την Βρετανία, προσπαθούμε να βρούμε την ασφάλειά μας στην Ασία μέσω του Λονδίνου» ανέφερε ο κ. Κήτιγκ.

«Η Γαλλία έχει κάθε δίκιο να είναι εξοργισμένη με τον τρόπο που παύθηκε να είναι ο κατασκευαστής των αυστραλιανών υποβρυχίων», έγραψε σήμερα στην εφημερίδα Sydney Morning Herald ο Κέβιν Ραντ, και πρόσθεσε:

«H φρικτή ειρωνεία είναι ότι ο Μόρισον κάνει την Αυστραλία πραγματικά λιγότερο ασφαλή, όχι περισσότερο.

»Παρά τη δυσκολία με τους κινδύνους και την πολυπλοκότητα της πρόκλησης που συνιστά η Κίνα για όλους τους συμμάχους της Αμερικής, με το να χαρακτηρίζεται τακτικά η χώρα αυτή ως ο νούμερο ένα δημόσιος εχθρός, ο Μόρισον διατρέχει τον πολύ σοβαρό κίνδυνο να μετατρέψει πράγματι την Κίνα σε πρώτο εχθρό».

Η Αυστραλία διεκδικεί διεθνή ρόλο

Ο Κέβιν Ραντ εκτίμησε επιπλέον ότι παραμένει αμφίβολο κατά πόσο η νέα αμυντική συνεργασία θα αποδειχθεί προς όφελος της Αυστραλίας.

Όπως είπε, τα υποβρύχια που θα κατασκευαστούν από Αμερικανούς ή/ και Βρετανούς θα είναι έτοιμα σε 20 χρόνια από σήμερα, ενώ οι Γάλλοι, βάσει της συμφωνίας που είχαν, θα τα παρέδιδαν πολύ νωρίτερα.

Όμως ο κ. Μόρισον έχει στο πλευρό του τον ομοϊδεάτη του πρώην πρωθυπουργό Τόνι Άμποτ, ο οποίος δήλωσε ότι η νέα συμφωνία έπρεπε να είχε γίνει προ πολλού.

«Είναι ιστορική (η συμφωνία) γιατί ανατρέπει την στρατηγική επιφύλαξη που είχαμε εδώ και δεκαετίες και ανακοινώνει σε όλο τον κόσμο ότι παίρνουμε στα σοβαρά την εθνική μας ασφάλεια.

»Είναι και σημαντική διότι αναγνωρίζει την κλίμακα της στρατηγικής πρόκλησης από την Κίνα.

»Διακηρύττει δε ότι η Αυστραλία θα διαδραματίσει τον ρόλο της για να αντιμετωπισθεί αυτή η πρόκληση» ανέφερε ο κ. Άμποτ.

Τέλος οι αναλύσεις στον αυστραλιανό Τύπο το Σάββατο υπερτονίζουν ότι ο Σκοτ Μόρισον προέβη στη νέα αμυντική συμφωνία προκειμένου να την αξιοποιήσει στις επικείμενες ομοσπονδιακές εκλογές.

Θέμης Καλλός, Σύδνεϋ – Πηγή: Deutsche Welle

Σχετικά άρθρα