Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Γαλλία ανακάλεσε τους πρεσβευτές της σε ΗΠΑ και Αυστραλία – «Υπάρχει κρίση»

Η Γαλλία ανακάλεσε τους πρεσβευτές της σε ΗΠΑ και Αυστραλία – «Υπάρχει κρίση»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για AUKUS, Αυστραλία, Γαλλία, Γαλλική Πρεσβεία, Διπλωματικό Σώμα, Εξοπλιστικά Προγράμματα, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Υποβρύχια, Υποβρύχιο,

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ανακαλεί τους πρεσβευτές της χώρας στις ΗΠΑ και την Αυστραλία για διαβουλεύσεις.

Αφορμή για την ανάκληση των διπλωματών ήταν η «εξαιρετικής σοβαρότητας» ανακοίνωση της συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ Ουάσιγκτον, Λονδίνου και Καμπέρας, που οδήγησε στην ακύρωση, εκ μέρους της Αυστραλίας, της σύμβασης για την προμήθεια υποβρυχίων από τη Γαλλία, είπε ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.

«Κατόπιν αιτήματος του προέδρου της Δημοκρατίας, αποφάσισα να ανακαλέσω αμέσως στο Παρίσι για διαβουλεύσεις τους δύο πρεσβευτές μας στις ΗΠΑ και την Αυστραλία.

»Αυτή η ασυνήθιστη απόφαση δικαιολογείται από την ασυνήθιστη σοβαρότητα των ανακοινώσεων που έγιναν στις 15 Σεπτεμβρίου από την Αυστραλία και τις ΗΠΑ», πρόσθεσε στην ανακοίνωσή του ο υπουργός.

Είπε ακόμα ότι η συμφωνία που ανακοινώθηκε την Τετάρτη είναι «απαράδεκτη συμπεριφορά μεταξύ συμμάχων και εταίρων».

Η Γαλλία ανακάλεσε τους πρεσβευτές της στις ΗΠΑ και την Αυστραλία για διαβουλεύσεις, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για μια συμφωνία ασφάλειας που περιλαμβάνει επίσης το Ηνωμένο Βασίλειο.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας που είναι γνωστή ως AUKUS, στην Αυστραλία θα δοθεί η τεχνολογία για την κατασκευή πυρηνικών υποβρυχίων.

Η συμφωνία ματαίωσε ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων που είχε υπογράψει η Γαλλία με την Αυστραλία.

Η AUKUS θεωρείται ευρέως ως μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η επιρροή του Πεκίνου στην αμφισβητούμενη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν είχε περιγράψει νωρίτερα το σύμφωνο ως «μαχαιριά στην πλάτη».

Γάλλοι διπλωμάτες στην Ουάσιγκτον είχαν ήδη ακυρώσει σε αντίποινα μια εκδήλωση για τον εορτασμό των σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Γαλλίας.

«Δεν μπορώ να το πιστέψω»

Χαρακτηριστικό της κρίσης είναι το tweet του δημοσιογράφου Τζον Σόπελ του BBC:

«Δεν μπορώ να πιστέψω ότι το γράφω, αλλά:

»Η Γαλλία ανακαλεί τον πρεσβευτή της στις ΗΠΑ και στην Αυστραλία λόγω της συμφωνίας υποβρυχίων και της συμφωνίας #AUKUS.

«Για τέτοιους στενούς συμμάχους, αυτό είναι ένα ασύνηθες βήμα».

Γάλλος διπλωμάτης: «Υπάρχει κρίση»

Νωρίτερα την Παρασκευή, κορυφαίος Γάλλος διπλωμάτης έκανε λόγο στο Associated Press για «κρίση» στις σχέσεις με τις ΗΠΑ

Ο διπλωμάτης, ο οποίος μίλησε ανώνυμα σύμφωνα με τη συνήθη πρακτική της γαλλικής κυβέρνησης, δεν θέλησε να κάνει εικασίες για τις επιπτώσεις που θα έχει η κατάσταση στη σχέση της Γαλλίας με τις ΗΠΑ. «Υπάρχει κρίση», τόνισε.

Ο Γάλλος διπλωμάτης δήλωσε την Παρασκευή ότι ο Μακρόν έλαβε επιστολή από τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας Σκοτ ​​Μόρισον το πρωί της Τετάρτης, ανακοινώνοντας την απόφαση ακύρωσης της συμφωνίας για τα υποβρύχια.

Στη συνέχεια, Γάλλοι αξιωματούχοι αποφάσισαν να απευθυνθούν στην αμερικανική διοίκηση «για να ρωτήσουν τι συμβαίνει», είπε.

Πρόσθεσε ότι οι συζητήσεις με την Ουάσιγκτον έγιναν μόλις δύο έως τρεις ώρες πριν από τη δημόσια ανακοίνωση του Μπάιντεν.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λε Ντριάν είπε πολύ αυστηρά την Πέμπτη:

«Ήταν πραγματικά μια μαχαιριά στην πλάτη.

»Χτίσαμε μια σχέση εμπιστοσύνης με την Αυστραλία και αυτή η εμπιστοσύνη προδόθηκε», είπε.

«Αυτό δεν γίνεται μεταξύ συμμάχων».

Συνέκρινε επίσης την κίνηση του Μπάιντεν με αυτές του προκατόχου του, Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με το δόγμα του Τραμπ «Πρώτα η Αμερική».

Το Παρίσι είχε θέσει το ζήτημα της στρατηγικής στον Ινδο-Ειρηνικό κατά την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στις 25 Ιουνίου, εκφράζοντας τη σημασία του εξοπλιστικού προγράμματος υποβρυχίων που είχε με την Αυστραλία, είπε ο διπλωμάτης.

«Είπαμε ότι ήταν για εμάς ένα πολύ σημαντικό και κρίσιμο συστατικό στη στρατηγική μας για τον Ινδο-Ειρηνικό», είπε.

Ο Μπλίνκεν συναντήθηκε και με τον Μακρόν κατά τη διάρκεια της ίδιας επίσκεψης.

Ο Γάλλος διπλωμάτης είπε ότι η Αυστραλία δεν είχε αναφέρει ποτέ προηγουμένως στη Γαλλία τη βούλησή της να στραφεί σε πυρηνικά υποβρύχια, ούτε αναφέρθηκε κάτι στη συνάντηση μεταξύ Μακρόν και Μόρισον στο Παρίσι στις 15 Ιουνίου.

Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε στο Fox News ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν «λυπάται» για την απόφαση της Γαλλίας, αλλά «θα συνεχίσει να εργάζεται τις επόμενες ημέρες για να επιλύσει τις διαφορές μας».

Σχετικά άρθρα