Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Έλληνας πρόξενος στη Βεγγάζη κατέθεσε στεφάνι στο μαυσωλείο του Ομάρ Αλ Μουχτάρ

Ο Έλληνας πρόξενος στη Βεγγάζη κατέθεσε στεφάνι στο μαυσωλείο του Ομάρ Αλ Μουχτάρ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αχιλλέας Ρακίνας, Βεγγάζη, Διπλωματικό Σώμα, Ελληνικό Προξενείο Βεγγάζης, Κυρηναϊκή, Λιβύη, Ομάρ αλ Μουχτάρ, Υπουργείο Εξωτερικών,

Ο Έλληνας πρόξενος στη Βεγγάζη της Κυρηναϊκής (Ανατολική Λιβύη), Αχιλλέας Ρακίνας, κατέθεσε την Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου άνθη στο μαυσωλείο του εθνικού ήρωα της Λιβύης, του θρυλικού επαναστάτη Ομάρ Αλ Μουχτάρ. Η 16η Σεπτεμβρίου είναι η επέτειος της εκτέλεσης του Λίβυου πατριώτη ηγέτη από τους Ιταλούς αποικιοκράτες.

Όπως μεταδίδουν λιβυκές ιστοσελίδες, ο Έλληνας διπλωμάτης τήρησε ενός λεπτού σιγής μπροστά στο κενοτάφιο του Ομάρ Αλ Μουχτάρ, ενώ ο ίδιος επέμενε να πραγματοποιήσει την επίσκεψη στο Μαυσωλείο δίχως να την έχει προετοιμάσει νωρίτερα με τις λιβυκές Αρχές.

Ο Αχιλλέας Ρακίνας δήλωσε ότι είναι ευγνώμων για την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας – Λιβύης εν γένει και με την Κυρηναϊκή ιδιαιτέρως.

Η μαύρη σημαία με την ημισέληνο, πάνω στο κενοτάφιο του Λίβυου ήρωα, είναι η σημαία της Κυρηναϊκής.

Ο Έλληνας διπλωμάτης έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter:

«Κατέθεσα στεφάνι στο κενοτάφιο του Λίβυου ήρωα Ομάρ Αλ Μουχτάρ (1862-1931), ο οποίος πρόσφερε τη ζωή του στην υπόθεση της Ελευθερίας πριν από 90 χρόνια.

»Είχα επίσης τη χαρά να σφίξω με θαυμασμό τα χέρια των εγγονών του που ήταν παρόντες.

»Η αγάπη για την αξία της Ελευθερίας μας ενώνει Ελλάδα και Λιβύη».

Γνωστός ως «Το λιοντάρι της Ερήμου», ο Ομάρ Αλ Μουχτάρ ηγήθηκε της αντίστασης στην Κυρηναϊκή (σήμερα Ανατολική Λιβύη) ενάντια στον ιταλικό αποικισμό της Λιβύης.

Θεωρείται εθνικός ήρωας της Λιβύης και σύμβολο αντίστασης στον αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο.

Η αρχή έγινε το 1911, οργανώθηκε και, για σχεδόν είκοσι χρόνια, ηγήθηκε του αντιστασιακού κινήματος της Λιβύης εναντίον της ιταλικής αποικιοκρατίας.

Μετά από πολλές προσπάθειες, οι ιταλικές ένοπλες δυνάμεις κατάφεραν να τον συλλάβουν και τον κρέμασαν το 1931.

Σχετικά άρθρα