Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αρχίσουν να αποσύρουν τις μάχιμες δυνάμεις τους από το Ιράκ στις αρχές Οκτωβρίου φέτος, δήλωσε βουλευτής του ιρακινού κοινοβουλίου.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε ανακοινώσει τον Ιούλιο, μετά από συνάντηση με τον Ιρακινό πρωθυπουργό Μουσταφά αλ Καντίμι, το τέλος της στρατιωτικής αποστολής των ΗΠΑ στο Ιράκ.
Ο βουλευτής Μπαντρ Ζιάντι, μέλος της κοινοβουλευτικής επιτροπής για θέματα άμυνας και ασφάλειας, δήλωσε στο «Al-Arabiya Al-Jadeed» ότι η αποχώρηση θα ξεκινήσει στις αρχές Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου.
«Την 1η Ιανουαρίου 2022, δεν θα υπάρχουν αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις στο έδαφος του Ιράκ», επεσήμανε.
Σύμφωνα με τον βουλευτή, οι Αμερικανοί θα μεταφέρουν τα όπλα και τον στρατιωτικό εξοπλισμό τους σε βάσεις σε άλλες χώρες του Κόλπου, αλλά η αμερικανική αεροπορία θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) κατόπιν αιτήματος της ιρακινής κυβέρνησης.
Η απόφαση για την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων ήρθε μετά την ταχεία αύξηση των επιθέσεων σε αμερικανικές δυνάμεις σε όλο το Ιράκ.
Για τις επιθέσεις κατηγορούνται συχνά οι σιιτικές ιρακινές πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν και έχουν σχηματίσει το λεγόμενο «Μέτωπο Αντίστασης» για να εκδιώξουν τις αμερικανικές δυνάμεις.
Ο Μπάιντεν δήλωσε τον Ιούλιο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να βοηθούν το Ιράκ στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας ακόμη και μετά την αποχώρηση, αλλά αυτή τη φορά μόνο με συμβουλές.
Πολλοί στο Ιράκ φοβούνται την αναζωπύρωση του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) μετά την αποχώρηση της αμερικανικής αποστολής.
Η κυβέρνηση στη Βαγδάτη, ωστόσο, έχει υποσχεθεί ότι θα διατηρήσει την πίεση στις τρομοκρατικές οργανώσεις.
Από την ανακοίνωση της απόφασης αποχώρησης, οι σιιτικές πολιτοφυλακές έχουν σχεδόν αναστείλει τις επιθέσεις τους σε αμερικανικές δυνάμεις, εκτός από ένα στόχο, της βάσης που χρησιμοποιούν οι ΗΠΑ και οι δυνάμεις του Διεθνούς Συνασπισμού στην Ερμπίλ, την πρωτεύουσα της περιοχής του Κουρδιστάν.
Στις 12 Σεπτεμβρίου, δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη στόχευσαν τη βάση του Διεθνούς Συνασπισμού στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Ερμπίλ.
Δεν αναφέρθηκαν θύματα ή σοβαρές υλικές ζημιές, αλλά η επίθεση καταδικάστηκε από διεθνείς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας.