Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τηλεδιάσκεψη Μπλίνκεν με τον ΥΠΕΞ του Ισραήλ και τριών αραβικών χωρών

Τηλεδιάσκεψη Μπλίνκεν με τον ΥΠΕΞ του Ισραήλ και τριών αραβικών χωρών
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Άντονι Μπλίνκεν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ισραήλ, Μαρόκο, Μπαχρέιν, Στέιτ Ντιπάρτμεντ,

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν θα «συναντηθεί» την Παρασκευή μέσω τηλεδιάσκεψης με τους ομολόγους του του Ισραήλ και τριών αραβικών χωρών, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης ενός έτους από την εξομάλυνση των μεταξύ τους σχέσεων, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ θα συνομιλήσει με τους ομολόγους του από το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και το Μαρόκο.

Ένας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι θα αναφερθούν «στην πρώτη επέτειο από την υπογραφή των συμφωνιών του Αβραάμ (σ.σ. όπως αποκαλούνται οι συμφωνίες μεταξύ του Ισραήλ και των αραβικών χωρών) και θα συζητήσουν τρόπους για να εμβαθύνουν τις σχέσεις τους και να οικοδομήσουν μια ευημερούσα περιοχή».

Στις 15 Σεπτεμβρίου 2020 τα ΗΑΕ και το Μπαχρέιν έγιναν οι πρώτες χώρες του Κόλπου που εξομάλυναν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ.

Ακολούθησαν το Μαρόκο και το Σουδάν.

Το Σουδάν δεν θα εκπροσωπηθεί στη διαδικτυακή σύνοδο, αλλά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν διευκρίνισε τους λόγους αυτής της απουσίας.

Αφού ανέλαβε την προεδρία, ο Τζο Μπάιντεν και ο Μπλίνκεν είπαν ότι εγκρίνουν τις συμφωνίες αυτές, οι οποίες θεωρήθηκαν ως μια από τις κυριότερες διπλωματικές επιτυχίες των Ρεπουμπλικάνων προκατόχων τους.

Αυτή η τηλεδιάσκεψη και η επίσημη χρήση της ονομασίας «συμφωνίες του Αβραάμ», την οποία απέφευγαν μέχρι τώρα οι Δημοκρατικοί, επισφραγίζει τη στήριξή τους στις συμφωνίες.

Σχετικά άρθρα