Ο Ιταλός υπουργός αρμόδιος για την οικολογική μετάβαση, Ρομπέρτο Τσινγκολάνι, αναφέρθηκε με δηλώσεις του σε επικείμενη, μεγάλη αύξηση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας στην χώρα του.
Με παρέμβασή του σε συνέδριο που οργάνωσε στην Γένοβα το μεγαλύτερο ιταλικό συνδικάτο, Cgil, ο Τσινγκολάνι υπογράμμισε:
«Το περασμένο τρίμηνο ο λογαριασμός του ηλεκτρικού αυξήθηκε κατά 20% και το επόμενο τρίμηνο θα αυξηθεί κατά 40%.
»Είναι πράγματα που πρέπει να λέγονται και τα οποία έχουμε το χρέος να αντιμετωπίσουμε», πρόσθεσε ο Ιταλός υπουργός.
«Όλα αυτά συμβαίνουν και επειδή αυξάνεται η τιμή του φυσικού αερίου παγκοσμίως, όπως και εκείνη του διοξειδίου του άνθρακα που παράγεται.
»Για την θεαματική αυτή άνοδο των τιμών, ευθύνεται η “έκρηξη” του κόστους των πρώτων υλών, ιδίως του φυσικού αερίου» δήλωσε, τέλος, ο Ρομπέρτο Τσινγκολάνι.
«Θα κοστίσουν 247 ευρώ, ετησίως, σε κάθε νοικοκυριό»
Η Ιταλική Ένωση Καταναλωτών, Unc, σχολίασε άμεσα τις δηλώσεις του υπουργού οικολογικής μετάβασης, Ρομπέρτο Τσινγκολάνι, σχετικά με πρόβλεψη για αύξηση κατά 40% το κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος, το επόμενο τρίμηνο.
«Αν η αύξηση αυτή, όντως ισχύσει, θα έχει τρομερά καταστρεπτικές συνέπειες για τις οικογένειες και τις επιχειρήσεις.
»Κατά μέσο όρο, κάθε νοικοκυριό της χώρας θα κληθεί να πληρώσει ετησίως 247 ευρώ περισσότερο απ’ ότι μέχρι σήμερα», δήλωσε ο υπεύθυνος του τομέα ενέργειας της Ιταλικής Ένωσης Καταναλωτών, Μάρκο Βινιόλα.
«Μια τέτοια αστρονομική άνοδος των τιμών κινδυνεύει να αποτελέσει εμπόδιο για την οικονομική ανάκαμψη, αυξάνοντας το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων και βαραίνοντας στον προϋπολογισμό των οικογενειών, με ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της κατανάλωσης», πρόσθεσε ο Βινιόλα.
Οι Ιταλοί καταναλωτές, τέλος, κάλεσαν την ιταλική κυβέρνηση και το κοινοβούλιο της χώρας να βρουν άμεσα λύση και υποδεικνύουν, ως αναγκαία βήματα για την στήριξη των πολιτών, να μην συμπεριλαμβάνονται, πλέον, στον λογαριασμό του ρεύματος τα κίνητρα για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά και να καταργηθούν οι φόροι υπέρ της ενίσχυσης της ασφάλειας της πυρηνικής ενέργειας.