Ισλαμικό ΚράτοςΟυκρανία
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τη μετατροπή της Τυνησίας σε προεδρική δημοκρατία σκέφτεται ο Σαγιέντ – Η χώρα στον προθάλαμο του ΔΝΤ

Τη μετατροπή της Τυνησίας σε προεδρική δημοκρατία σκέφτεται ο Σαγιέντ – Η χώρα στον προθάλαμο του ΔΝΤ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Δημοψήφισμα, ΔΝΤ - Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Καΐς Σαγιέντ, Τυνησία,

Ο πρόεδρος της Τυνησίας Καΐς Σαγιέντ σχεδιάζει να αναστείλει το σύνταγμα και να τροποποιήσει το πολίτευμα μέσω δημοψηφίσματος, δήλωσε ένας σύμβουλος του στο Reuters την Πέμπτη.

«Αυτό το σύστημα δεν μπορεί να συνεχιστεί (…) η αλλαγή του συστήματος σημαίνει αλλαγή του συντάγματος μέσω δημοψηφίσματος, ίσως (…) το δημοψήφισμα απαιτεί υλικοτεχνική προετοιμασία», δήλωσε ο Ουαλίντ Χατζέμ, σύμβουλος του Σαγιέντ. Δεν επεκτάθηκε σε ποιες αλλαγές σκέφτεται ο Σαγιέντ.

Όπως μεταδίδεται, Σαγιέντ επιθυμεί ένα προεδρικό σύστημα διακυβέρνησης που θα μειώσει τον ρόλο του κοινοβουλίου, κάτι που έχει συζητηθεί πολλές κατά τη διάρκεια των αδιεξόδων των τελευταίων ετών, από τότε που συμφωνήθηκε το σύνταγμα του 2014.

Υπερασπίστηκε τις ενέργειές του ως απαραίτητες και είπε ότι είναι σύμφωνες με το σύνταγμα.

Υποσχέθηκε επίσης ότι θα σεβαστεί τα δικαιώματα των Τυνησίων και ότι δεν θα γίνει δικτάτορας.

Τόσο εγχώριες όσο και διεθνείς δυνάμεις έχουν ασκήσει πιέσεις στον Σαγιέντ να διορίσει κυβέρνηση ώστε να δείξει πώς εννοεί να βγει από τη συνταγματική κρίση που προκλήθηκε από την παρέμβασή του.

Ο επικεφαλής της οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Τυνησίας δήλωσε σε εφημερίδα της Τυνησίας την Πέμπτη ότι ο Σαγιέντ τον ενημέρωσε ότι θα διοριστεί νέα κυβέρνηση αυτή την εβδομάδα.

Η Τυνησία αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα και μια επικείμενη απειλή για τα δημόσια οικονομικά.

Μόλις είχε ξεκινήσει συνομιλίες με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για ένα νέο πρόγραμμα δανεισμού όταν ο Σαγιέντ απέπεμψε τον πρωθυπουργό.

Οποιεσδήποτε περαιτέρω συνομιλίες με το ΔΝΤ δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν έως ότου εγκατασταθεί μια νέα κυβέρνηση ικανή να συζητήσει αξιόπιστα τις δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις που επιθυμούν οι ξένοι δανειστές.

Αυτή την εβδομάδα πρέσβεις από την ομάδα των πλούσιων δημοκρατιών της G7 προέτρεψαν τον Σαγιέντ να διορίσει μια κυβέρνηση και να επιστρέψει η Τυνησία σε μια συνταγματική τάξη στην οποία ένα εκλεγμένο κοινοβούλιο παίζει σημαντικό ρόλο.

Το ισχυρό εργατικό σωματείο της Τυνησίας, το UGTT, τον παρότρυνε επίσης να διορίσει κυβέρνηση και να ξεκινήσει διάλογο για την αλλαγή του πολιτεύματος.

Σχετικά άρθρα