Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο EMA εξηγεί γιατί είναι «ενδεχομένως ανησυχητική» η μετάλλαξη «Mu»

Ο EMA εξηγεί γιατί είναι «ενδεχομένως ανησυχητική» η μετάλλαξη «Mu»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Κορωνοϊός - Κορονοϊός, Μετάλλαξη Mu, Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας,

Η παραλλαγή B.1.621, σύμφωνα με την επιστημονική ονοματολογία, ταξινομήθηκε ως «παραλλαγή υπό παρακολούθηση» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) επικεντρώνεται κυρίως στην παραλλαγή Δέλτα, αλλά «παρακολουθεί επίσης και άλλες παραλλαγές που θα μπορούσαν να εξαπλωθούν, όπως η Λάμδα (που ταυτοποιήθηκε στο Περού) και πιο πρόσφατα η Μu», δήλωσε ο Μάρκο Καβαλέρι, υπεύθυνος της στρατηγικής για τα εμβόλια του οργανισμού.

Η παραλλαγή «Μu» μπορεί να είναι ενδεχομένως πιο ανησυχητική επειδή θα μπορούσε να δείχνει έναν ενδεχόμενο κίνδυνο ανοσοποιητικής διαφυγής (αντίστασης στα εμβόλια)», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.

Ο EMA θα συζητήσει με τους κατασκευαστές την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά της παραλλαγής Μu.

«Όμως δεν έχουμε στοιχεία που να δείχνουν πως η παραλλαγή Μu διαδίδεται τόσο όσο η Δέλτα ή πως υπάρχουν πιθανότητες να ξεπεράσει την παραλλαγή Δέλτα ως κυρίαρχο στέλεχος», υπογράμμισε ωστόσο.

ΠΟΥ: Οι 4 μεταλλάξεις που είναι ανησυχητικές

Προς το παρόν, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) θεωρεί πως τέσσερις παραλλαγές είναι ανησυχητικές εκ των οποίων η παραλλαγή Άλφα, που είναι παρούσα σε 193 χώρες, και η Δέλτα, σε 170 χώρες, ενώ άλλες πέντε παραλλαγές είναι υπό παρακολούθηση (περιλαμβανομένης της Μι).

Η Μu εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Κολομβία τον Ιανουάριο και έχει αναφερθεί και σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής όπως και στην Ευρώπη.

Ο παγκόσμιος επιπολασμός της παραλλαγής Μu ήταν στις αρχές Σεπτεμβρίου μικρότερος του 0,1%, αλλά ο επιπολασμός της στην Κολομβία (39%) και στον Ισημερινό (13%) αυξάνεται διαρκώς, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Σχετικά άρθρα