Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

«Σάλταραν» οι ημιπαράφρονες Τούρκοι: Στην Κύπρο σχίζουν σελίδα σχολικού βιβλίου που εκθειάζει τον σφαγέα Κεμάλ

«Σάλταραν» οι ημιπαράφρονες Τούρκοι: Στην Κύπρο σχίζουν σελίδα σχολικού βιβλίου που εκθειάζει τον σφαγέα Κεμάλ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Κεμάλ Ατατούρκ, Κύπρος, Ομέρ Τσελίκ, Τουρκία,

Ένα βιβλίο διδασκαλίας της αγγλικής γλώσσας που χρησιμοποιείται στη Β’ Λυκείου και το οποίο αναφερόταν στον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ ως υπόδειγμα «ηγεσίας», αποσύρει το υπουργείο Παιδείας της Κύπρου.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, μόλις χθες εντοπίστηκε αναφορά στο βιβλίο μέσα από την οποία εκθειάζεται και προβάλλεται ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, ως υπόδειγμα «ηγεσίας».

Το υπουργείο Παιδείας της Κύπρου σημειώνει πως «το όνομα του Ατατούρκ και των Νεοτούρκων ταυτίζεται με εγκλήματα όπως είναι η Γενοκτονία των Αρμενίων, η οποία καταδικάζεται απερίφραστα τόσο από τη χώρα μας όσο και από μεγάλες δημοκρατικές χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία και πολλές άλλες.

»Όπως ακόμα και με τη γενοκτονία των Ποντίων και Ασσυρίων, αλλά και την εγκληματική “εκκαθάριση” του ελληνισμού στη Σμύρνη και αλλού» και προσθέτει:

«Επομένως, δεν είναι δυνατόν να γίνονται αποδεκτές μέσα στα σχολικά βιβλία αναφορές που προβάλλουν ή και εκθειάζουν την προσωπικότητα και την “ηγεσία” του.

»Πολύ περισσότερο ενόψει της επετείου, το 2022, 100 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή και τους διωγμούς κατά του ελληνισμού».

Επισημαίνεται ακόμα πως «το σύγχρονο σχολείο, που εδράζεται στον σεβασμό των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των δικαιωμάτων των λαών, δεν συμβιβάζεται με απόπειρες εξωραϊσμού τέτοιων ιστορικών εγκλημάτων.

»Εξάλλου, το μάθημα Αγγλικής Γλώσσας δεν προσφέρεται ούτε και αναμένεται να διεκπεραιώνει τέτοια θεματολογία ή και να έχει χώρο για κριτική ανάλυση».

Ανεξάρτητα από δημόσια σχόλια που ακούστηκαν σήμερα ή και τάσεις κάποιου άκριτου ή/και επιφανειακού «διεθνισμού», δεν χωρά στην εκπαίδευση της ημικατεχόμενης Κύπρου παράβλεψη ή και έμμεση αποδοχή των ειδεχθών ιστορικών εγκλημάτων της Τουρκίας κατά των λαών της περιοχής, συνεχίζει η ανακοίνωση και καταλήγει:

«Για τους λόγους αυτούς το βιβλίο, ως προς αυτό το εντελώς άτοπο και απαράδεκτο -έστω και περιφερειακό- απόσπασμα, κρίνεται ακατάλληλο και αποσύρεται προσωρινά έως ότου να δοθεί κάποια λύση».

Εντολή για αφαίρεση της σελίδας

Σημειώνεται πως προτού ληφθεί η απόφαση περί απόσυρσης, οι καθηγητές Αγγλικών στη Μέση Εκπαίδευση, είχαν λάβει χθες εντολή μέσω email να αφαιρέσουν από το βιβλίο την εν λόγω σελίδα στην οποία γίνεται αναφορά στον Κεμάλ Ατατούρκ.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες εκπαιδευτικών, η εντολή εστάλη με τη μορφή οδηγίας με την ένδειξη του κατεπείγοντος, καλώντας τους καθηγητές Αγγλικών να σχίσουν την σελίδα 36 του βιβλίου «Oxford Discover Futures 3, Workbook» του Oxford University Press προτού αυτό να διανεμηθεί στους μαθητές.

Στην ίδια σελίδα υπήρχαν αναφορές και στους μεξικανούς καλλιτέχνες Φρίντα Κάλο και Ντιέγκο Ριβέρα που παρουσιάζονται ως «ήρωες του κόσμου της τέχνης».

Σύμφωνα με πληροφορίες της Deutsche Welle ήδη σε σχολεία της Λευκωσίας καθηγητές υποχρεώνονταν να σκίσουν την εν λόγω σελίδα υπό την εποπτεία μάλιστα προϊσταμένων τους, ενώ μαθητές που είχαν προλάβει να παραλάβουν τα βιβλία αγγλικών πριν διαταχθεί η λογοκριτική ενέργεια του υπουργείου, υποχρεώθηκαν να αφαιρέσουν την σελίδα και να την παραδώσουν σε βοηθούς της σχολικής διεύθυνσης.

Ο Πρόεδρος της επίσημης οργάνωση των καθηγητών, Κώστας Χατζησάββας δήλωσε στον κυπριακό ραδιοφωνικό σταθμό ΑΣΤΡΑ πως το ζήτημα θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στη συνεδρία της γραμματείας της ΟΕΛΜΕΚ ενώ τόνισε ότι θα ζητηθεί και συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι πρόκειται για σοβαρό ζήτημα που πρέπει να απασχολήσει όλους.

Αυτό που έχει σημασία, τόνισε δεν είναι το ποιο πρόσωπο απεικονίζεται σε ένα βιβλίο αλλά να αποκτήσουν τα παιδιά κριτική σκέψη έτσι ώστε να αποκτήσουν λογική και να μπορούν να κρίνουν από μόνα τους.

Η Τουρκία «καταδικάζει»

Την απόσυρση σελίδας του σχολικού βιβλίου Αγγλικών με αναφορά στον Ατατούρκ το οποίο διδάσκεται στους μαθητές της Β’ Λυκείου στην Κύπρο, «καταδίκασε» η Τουρκία.

Η κίνηση της ελληνοκυπριακής διοίκησης «αποκαλύπτει το ριζοσπαστικό επίπεδο της στρεβλωμένης νοοτροπίας» εναντίον της Τουρκίας και της τουρκικής Κύπρου, ανέφερε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Καταδικάζουμε σθεναρά αυτή την αναχρονιστική, εχθρική και απαράδεκτη στάση της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Τα σχολεία στην Κυπριακή Δημοκρατία έλαβαν εντολή νωρίτερα την Τετάρτη να αφαιρέσουν τη σελίδα από το πρόγραμμα σπουδών λόγω του «επαίνου» για τον Ατατούρκ.

Το υπουργείο Παιδείας είχε καλέσει νωρίτερα μέσω email τους καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να «σκίσουν τη σελίδα 36 πριν τη δώσουν στους μαθητές», μια οδηγία που διέρρευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Μετά από τις αντιδράσεις για την οδηγία για τη σελίδα που αναφέρεται στον Ατατούρκ ως «ο μεγαλύτερος ήρωας της Τουρκίας», το υπουργείο αποφάσισε να αποσύρει το αγγλικό σχολικό βιβλίο.

Το υπουργείο υπερασπίστηκε την απόφασή του με το σκεπτικό ότι ο Ατατούρκ δεν ήταν ηγέτης που πρέπει να επαινεθεί.

«Επομένως, δεν είναι δυνατόν να δεχτούμε εγχειρίδια που προωθούν ή ακόμη και υμνούν την προσωπικότητα και την “ηγεσία” του», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

«Το όνομα του Ατατούρκ συνδέεται άμεσα με εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας όπως η γενοκτονία των Αρμενίων, η οποία καταδικάζεται απερίφραστα από τη χώρα μας και από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία και πολλές άλλες», πρόσθεσε.

Η σύγχρονη εκπαίδευση, υποστήριξε το υπουργείο, βασίζεται στον «σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δεν συμβιβάζεται με τις προσπάθειες εξωραϊσμού τέτοιων ιστορικών εγκλημάτων».

Ο Τουρκοκύπριος βουλευτής του δήθεν αριστερού ΑΚΕΛ «ενοχλήθηκε»

Ο μόνος Τουρκοκύπριος βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νιαζί Κιζιλγιουρέκ, καταδίκασε την κίνηση ως ένα είδος απόφασης «που βρίσκουμε μόνο σε ολοκληρωτικά καθεστώτα».

«Είδαμε πρόσφατα την τουρκική κυβέρνηση να παρεμβαίνει στη διδασκαλία της ιστορίας στα τουρκοκυπριακά σχολεία», δήλωσε ο ευρωβουλευτής.

«Δυστυχώς, και στις δύο κοινότητες, ο τομέας της εκπαίδευσης είναι αναχρονιστικός και με αυτές τις παρεμβάσεις, γίνεται ακόμη χειρότερος», πρόσθεσε.

Τσελίκ: Όσοι δν σέβονται τον Ατατούρκ θα μας βρουν απέναντί τους

Αυτοί που δε σέβονται τον Ατατούρκ θα βρίσκουν πάντα την Τουρκία και το τουρκικό έθνος απέναντί τους, δηλώνει ο εκπρόσωπος του τουρκικού κυβερνώντος κόμματος Ομέρ Τσελίκ, προσθέτοντας ότι κανείς δεν μπορεί να διαγράψει από την ιστορία τον Ατατούρκ σκίζοντας σχολικά βιβλία.

Σε δήλωσή του στον λογαριασμό του στον τουίτερ, σύμφωνα με τον κυπριακό «Φιλελεύθερο», ο Ομέρ Τσελίκ αναφέρει ότι «η εντολή των αρμοδίων της “ελληνοκυπριακής διοίκησης” να σκίσουν τη σελίδα στην οποία γίνεται αναφορά στον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ είναι έκφραση εχθρότητας προς τις αξίες μας που εκπροσωπούνται από τον Ατατούρκ.

»Καταδικάζουμε αυτήν την ασέβεια προς το τουρκικό έθνος και τον ιδρυτή του τουρκικού κράτους».

Κατά τον κ. Τσελίκ, «αυτή η εχθρική στάση είναι μια αναχρονιστική στάση απέναντι στην προσέγγιση “ειρήνης στο σπίτι, ειρήνης στον κόσμου” που εκπροσωπεί ο Ατατούρκ.

»Αυτή η βάρβαρη προσέγγιση των αξιωματούχων της “ε/κ διοίκησης” είναι καθαρή ένδειξη της μη θέλησης των Ελληνοκυπρίων να ζήσουν μαζί με τους Τουρκοκύπριους.

»Είναι ιστορικό γεγονός ότι ο ηγέτης της Ελλάδας, ο Βενιζέλος, που ηττήθηκε στον πόλεμο, πρότεινε τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, τον νικητή του πολέμου, για το Νόμπελ Ειρήνης το 1934».

Υπενθυμίζοντας στους Έλληνες και Ελληνοκύπριους ηγέτες αυτήν την ιστορική κληρονομιά, είπε, «τους καλούμε να την αντιμετωπίσουν.

»Αυτοί που δε σέβονται τον Ατατούρκ θα βρίσκουν πάντα την Τουρκία και το τουρκικό έθνος απέναντί τους.

»Κανείς δεν μπορεί να διαγράψει από την ιστορία τον Ατατούρκ, ο οποίος ήταν η έμπνευση των καταπιεσμένων εθνών σκίζοντας σχολικά βιβλία».

Σχετικά άρθρα