Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Χονγκ Κονγκ: Κλιμακώνονται οι βίαιες συγκρούσεις με τους φοιτητές

Χονγκ Κονγκ: Κλιμακώνονται οι βίαιες συγκρούσεις με τους φοιτητές
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Διαδηλώσεις, Κίνα, Φοιτητές, Χονγκ Κονγκ,

Αμείωτη συνεχίζεται η ένταση στο Χονγκ Κονγκ, όπου βίαιες συμπλοκές ξέσπασαν σε μια από τις πιο γνωστές εμπορικές συνοικίες σήμερα, καθώς εκατοντάδες υποστηρικτές της Κίνας και αγανακτισμένοι πολίτες επιτέθηκαν σε διαδηλωτές, έσκισαν πανό που ανήκουν σε διαδηλωτές, έριξαν σκηνές και ανάγκασαν πολλούς εξ αυτών να υποχωρήσουν.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν στους δρόμους του Χονγκ Κονγκ αξιώνοντας περισσότερη δημοκρατία στην πρώην βρετανική αποικία, κυρίως ένα σύστημα καθολικής και ελεύθερης ψηφοφορίας και να μην υπάρξει παρέμβαση του Πεκίνου στα πρόσωπα που θα είναι υποψήφια για τη θέση του κυβερνήτη στις εκλογές οι οποίες θα γίνουν σε δύο χρόνια.

Ο κυβερνήτης του Χονγκ Κονγκ Λεούνγκ Τσουν-γινγκ συμφώνησε να αρχίσει συνομιλίες με τους διαδηλωτές, αλλά απέρριψε το αίτημά τους να παραιτηθεί. Τόσο ο ίδιος, όσο και οι αρχές στο Πεκίνο, οι οποίες τον υποστηρίζουν, έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα υποχωρήσουν μπροστά στις σοβαρότερες ταραχές που έχουν σημειωθεί στην πόλη τις τελευταίες δεκαετίες.

Ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης της πόλης Τζον Τσανγκ προειδοποίησε εξάλλου ότι, εάν συνεχιστούν επί μακρόν στο κέντρο της πόλης, όπου βρίσκονται οι περισσότερες χρηματιστικές εταιρείες, αυτό θα προκαλέσει «μόνιμη» ζημία στο χρηματοοικονομικό κέντρο.

Σε ορισμένα από τα σημεία όπου συγκεντρώνονται οι διαδηλωτές οι αριθμοί όσων προσήλθαν ήταν μειωμένοι, καθώς σημειώθηκε βροχόπτωση αλλά και επειδή πολλοί κάτοικοι επέστρεψαν στις δουλειές τους έπειτα από μια διήμερη αργία.

Στη συνοικία Μονγκ Κοκ, όμως, που θεωρείται μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές στη Γη -με πολυκατοικίες δεκάδων ορόφων τη πολύ κοντά στην άλλη, εστιατόρια, μπαρ, επιγραφές νέον και υπαίθριες αγορές τη μια πάνω στην άλλη-, περίπου 1.000 υποστηρικτές του Πεκίνου συγκρούστηκαν με περίπου 100 διαδηλωτές. Ορισμένοι άρχισαν να τους φτύνουν και να τους πετούν πλαστικά μπουκάλια. Η αστυνομία σχημάτισε μια ανθρώπινη αλυσίδα για να χωρίσει τις δύο ομάδες.

Ορισμένοι διαδηλωτές κρατούσαν ομπρέλες για να προστατεύουν τους αστυνομικούς, ενώ οι υποστηρικτές του Πεκίνου φώναζαν στους αστυνομικούς διότι δεν έχουν απομακρύνει τους ταραξίες. «Δεν πάει άλλο, επηρεάζονται οι ζωές μας», δήλωσε ένας δάσκαλος, ο Βίκτορ Μα, 42 ετών. «Δεν μπορείς να κρατάς τους πολίτες ομήρους, αυτό δεν θα φέρει αποτέλεσμα. Για αυτό είναι τόσο οργισμένος ο κόσμος εδώ».

Στο μεταξύ, στην περιοχή Κοζγουέι Μπέι, περίπου 100 πολίτες προσπαθούσαν να απομακρύνουν οδοφράγματα που είχαν στήσει διαδηλωτές απέναντι σε περίπου 25 μέλη της οργάνωσης διαμαρτυρίας Occupy Central.

Ο κυβερνήτης Λεούνγκ αρνήθηκε να υποκύψει στο τελεσίγραφο των διαδηλωτών να παραιτηθεί ως χθες τα μεσάνυκτα. Τόσο ο ίδιος, όσο και η αστυνομία έχουν προειδοποιήσει ότι θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες εάν οι διαδηλωτές αποπειραθούν να αποκλείσουν, ή να καταλάβουν, κυβερνητικά κτίρια στη Σέντραλ, τη συνοικία όπου βρίσκονται πολλές δημόσιες επιχειρήσεις και οι σημαντικότερες επιχειρήσεις του χρηματοοικονομικού κλάδου.

Σχετικά άρθρα