Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σεντάτ Πεκέρ: Αξιωματούχοι των Εμιράτων μου είπαν να σταματήσω τα βίντεο κατά του Ερντογάν

Σεντάτ Πεκέρ: Αξιωματούχοι των Εμιράτων μου είπαν να σταματήσω τα βίντεο κατά του Ερντογάν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μοχάμεντ Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Σεντάτ Πεκέρ, Τουρκία,

Ο Τούρκος αρχιμαφιόζος Σεντάτ Πεκέρ υποστήριξε ότι αξιωματούχοι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), στα οποία έχει καταφύγει, του είπαν να μην δημοσιεύσει άλλα βίντεο που «δυσφημούν μια άλλη χώρα», δηλαδή να μη δημοσιεύσει νέα βίντεο κατά του Ερντογάν και της αυλής του.

Επίσης εκτίμησε, μιλώντας στον δημοσιογράφο Ισμαήλ Σαϋμάζ (İsmail Saymaz), ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δεν θα τον απελάσουν στην Τουρκία.

Ο Σεντάτ Πεκέρ, δήλωσε ότι αξιωματούχοι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) του είπαν να μην δημοσιεύσει άλλα βίντεο στο YouTube με κατηγορίες εναντίον νυν και πρώην πολιτικών από την Τουρκία.

Ο Σεντάτ Πεκέρ έκανε τα σχόλια στον δημοσιογράφο Ισμαήλ Σαϋμάζ του Halk TV μέσω του δικηγόρου του.

«Οι δημόσιοι αξιωματούχοι των ΗΑΕ μου είπαν:

»”Δεν μπορείτε να γράφετε βίντεο στη χώρα μας που δυσφημούν μια άλλη χώρα”.

»Εδώ είναι μια ξένη χώρα και υπάγομαι στους νόμους τους.

»Ωστόσο, θα εκμεταλλευτώ όλες τις ευκαιρίες μου και θα συνεχίσω να προσπαθώ να γράψω [περισσότερα] βίντεο», μετέδωσε ο Σαϋμάζ τα λόγια του Πεκέρ.

Τα σχόλια του Πεκέρ ήρθαν καθώς η Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα φάνηκαν πρόσφατα να χαλαρώνουν τις μακροχρόνιες περιφερειακές εντάσεις μεταξύ τους, ιδιαίτερα με μια σπάνια κλήση την περασμένη εβδομάδα μεταξύ του ντε φάκτο ηγεμόνα του αραβικού κράτους του Περσικού Κόλπου, πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ και του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ερωτηθείς από τον Σαϋμάζ εάν πιστεύει ότι αυτός ο ανανεωμένος διάλογος μεταξύ Τουρκίας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων σχετίζεται με κάποιο τρόπο μαζί του, ο Πεκέρ είπε:

«Δεν νομίζω ότι το θέμα αφορά μόνο τον εαυτό μου.

»Υπάρχουν πάρα πολλές διαφορές μεταξύ των δύο χωρών».

Ο Πεκέρ είπε επίσης ότι έχει ιδρύσει μια εταιρεία στο Ντουμπάι και έλαβε τριετή άδεια παραμονής στο εμιράτο.

Σημείωσε ότι καθώς η Τουρκία έχει ανακαλέσει το διαβατήριό του, δεν είναι δυνατόν να μεταβεί οπουδήποτε αλλού.

«Η ημερομηνία κατά την οποία ανακλήθηκε το διαβατήριό μου συμπίπτει με την εποχή που είπα: “ίσως μπορεί να πάω σε άλλη χώρα”.

»Εκτός από τη σύζυγό μου και τα τρία μικρά παιδιά μου, τα διαβατήρια όλων των μελών της οικογένειας μου και των ανθρώπων του περιβάλλοντός τους έχουν ανακληθεί.

»Δεν έχω καταλάβει ακόμη σε ποια αιτία βάσισαν αυτήν την απόφαση.

»Ανακάλεσαν τα διαβατήρια χωρίς δικαστική απόφαση, μόνο με εντολή του υπουργού Εσωτερικών», δήλωσε ο Πεκέρ.

Ο Πεκέρ ανέφερε ότι η Ιντερπόλ δεν έχει εκδώσει ακόμη κόκκινη ειδοποίηση γι ‘αυτόν, γι’ αυτό είπε ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δεν μπορούν «να τον στείλουν οπουδήποτε αλλού αν δεν διαπράξω έγκλημα σε αυτήν τη χώρα».

«Αυτό που θα έκαναν περισσότερο θα ήταν να μου ζητήσουν να φύγω από τη χώρα τους.

»Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μέχρι στιγμής δεν έχουν παραδώσει ποτέ κανέναν [σε οποιαδήποτε άλλη χώρα].

»Πολλοί επιχειρηματίες, πολιτικοί, που διέφυγαν από τις χώρες τους, κατοικούν σε αυτήν τη χώρα [Εμιράτα]», δήλωσε ο Πεκέρ.

Ο Πέκερ, που έφυγε από την Τουρκία στις αρχές του 2020, έχει δημοσιεύσει μέχρι στιγμής εννέα βίντεο στο YouTube γεμάτα με καταγγελίες – βόμβες εναντίον αξιωματούχων του τουρκικού καθεστώτος.

Τον Ιούνιο, το αφεντικό της μαφίας είπε ότι αξιωματούχοι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων τον προειδοποίησαν να μην αναρτά βίντεο λόγω κινδύνων υψηλής ασφάλειας.

Ο Πέκερ συνέχισε τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις του μέσω Twitter.

Η Τουρκία έχει ζητήσει επίσημα την έκδοση του Πέκερ από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Δεδομένου ότι δεν υπάρχει συνθήκη έκδοσης μεταξύ Άγκυρας και Αμπού Ντάμπι, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δεν έχουν απαντήσει στο αίτημα.

Επικοινωνία Ερντογάν με Διάδοχο

Την περασμένη Τρίτη ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν πραγματοποίησε ένα σπάνιο τηλεφώνημα με τον ντε φάκτο ηγέτη των ΗΑΕ, τον πρίγκιπα του Άμπου Ντάμπι Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν, σε μια νέα προσπάθεια για τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο περιφερειακών αντιπάλων.

Η Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανταγωνίζονται για περιφερειακή επιρροή από τότε που ξέσπασαν οι αραβικές εξεγέρσεις πριν από μια δεκαετία, μια αντιπαλότητα που τους οδήγησε να υποστηρίξουν διαφορετικές πλευρές στον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης και επεκτάθηκε στις διαφορές από την ανατολική Μεσόγειο έως τον Κόλπο.

Ο Ερντογάν είπε πέρυσι ότι η Τουρκία εξετάζει το ενδεχόμενο διακοπής των διπλωματικών σχέσεων με τα Εμιράτα μετά τη συμφωνία τους με το Ισραήλ για εξομάλυνση των μεταξύ τους σχέσεων.

«Οι συνομιλίες μεταξύ των χωρών και περιφερειακά ζητήματα συζητήθηκαν», ανακοίνωσε το γραφείο του Ερντογάν για την τηλεφωνική επικοινωνία του με τον σεΐχη Μοχάμεντ.

Η κλήση ήρθε δύο εβδομάδες αφότου ο Ερντογάν συναντήθηκε με τον σύμβουλο ασφαλείας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, λέγοντας ότι οι δύο χώρες σημείωσαν πρόοδο στη βελτίωση των σχέσεων τους, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντικές επενδύσεις των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην Τουρκία.

Η Άγκυρα και το Αμπού Ντάμπι υποστηρίζουν αντίπαλες πλευρές στη Μέση Ανατολή εδώ και χρόνια.

Η Τουρκία υποστηρίζει τα ριζοσπαστικά ισλαμιστικά κινήματα, ιδιαίτερα τη Μουσουλμανική Αδελφότητα που συμμετείχε στις εξεγέρσεις της Αραβικής Άνοιξης.

Οι πλούσιοι ηγέτες του Κόλπου ανησυχούν ότι αυτές οι αναταραχές μπορούν να φθάσουν στις αυλές τους.

Το κρατικό εμιρατιανό πρακτορείο ειδήσεων WAM μετέδωσε ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν «τις προοπτικές ενίσχυσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών με τρόπο που να εξυπηρετεί τα κοινά τους συμφέροντα και τους λαούς τους».

Η Τουρκία πέρυσι κατηγόρησε τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ότι προκάλεσαν χάος στη Μέση Ανατολή μέσω επεμβάσεων τους στη Λιβύη και την Υεμένη, ενώ τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και πολλές άλλες χώρες επέκριναν τις στρατιωτικές ενέργειες της Τουρκίας.

Η Άγκυρα έχει επίσης πραγματοποιήσει φέτος προσεγγίσεις προς τους κύριους περιφερειακούς συμμάχους των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, την Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία, με στόχο την υπέρβαση των εντάσεων που έχουν επηρεάσει την οικονομία της Τουρκίας.

Οι τεταμένοι δεσμοί της Τουρκίας με τη Σαουδική Αραβία κατέρρευσαν μετά τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι το 2018 στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.

Οι σχέσεις με την Αίγυπτο έχουν τεταθεί από τότε που ο στρατός ανέτρεψε τον πρώτο δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο της Αιγύπτου, ισλαμιστή Μοχάμεντ Μόρσι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Ο Ερντογάν, του οποίου το κυβερνών κόμμα AK βασίζεται στο πολιτικό Ισλάμ, ήταν ισχυρός υποστηρικτής του Μόρσι.

Οι δύο χώρες δήλωσαν την Τρίτη ότι θα πραγματοποιήσουν έναν δεύτερο γύρο συνομιλιών αυτή την εβδομάδα.

Τούρκος αξιωματούχος είπε ότι δεν ήταν ρεαλιστικό να αναμένεται να επιλυθούν μακροπρόθεσμα προβλήματα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

«Υπάρχει όμως θέληση για την επίλυσή τους. Τα ζητήματα δεν θα επιδεινωθούν, βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα οι σχέσεις θα γίνουν καλύτερες».

Σχετικά άρθρα