Η Συρία συμφώνησε να βοηθήσει τον Λίβανο που πλήττεται από ενεργειακή κρίση, επιτρέποντας τη διέλευση από το έδαφός της φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, δήλωσε το Σάββατο Σύρος αξιωματούχος, μετά την πρώτη επίσημη επίσκεψη Λιβανέζων τα τελευταία δέκα χρόνια, από την αρχή δηλαδή του πολέμου στη Συρία.
Οι σοβαρές ελλείψεις καυσίμων και οι διακοπές ρεύματος, συνέπειες της οικονομικής κατάρρευσης του Λιβάνου, έχουν παραλύσει επιχειρήσεις όπως εστιατόρια, καταστήματα και βιομηχανία καθώς και ζωτικές υπηρεσίες όπως τα νοσοκομεία.
Τώρα η Βηρυτός ελπίζει να καταλήξει σε συμφωνία για την εισαγωγή φυσικού αερίου από την Αίγυπτο και ηλεκτρικής ενέργειας από την Ιορδανία με τη χρήση συριακών υποδομών -με τις ευλογίες της Ουάσιγκτον παρά τις αμερικανικές κυρώσεις εις βάρος του καθεστώτος της Δαμασκού.
Η Συρία είναι «έτοιμη» να βοηθήσει τον Λίβανο με τη «διέλευση αιγυπτιακού φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας της Ιορδανίας μέσω συριακού εδάφους», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο ανώτερος αξιωματούχος Νάσρι Χούρι, αφού η λιβανέζικη αντιπροσωπεία με επικεφαλής την Ελληνορθόδοξη αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ζεϊνά Ακάρ συναντήθηκε με τον Σύρο υπουργό Εξωτερικών Φαϊσάλ αλ-Μεκντάντ και τον Σύρο υπουργό πετρελαίου Μπάσαμ Τομέχ.
«Τα μέρη συμφώνησαν να δημιουργήσουν μια κοινή ομάδα για την παρακολούθηση των τεχνικών λεπτομερειών» του σχεδίου, πρόσθεσε ο Χούρι, ο οποίος είναι γενικός γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Λιβάνου-Συρίας.
Θα χρειαστούν σοβαρά τεχνικά έργα, μεγάλες επιδιορθώσεις, για να αποκατασταθεί η κατεστραμμένη από τον πόλεμο υποδομή της Συρίας και να τροφοδοτήσει με ενέργεια τον Λίβανο.
Η προεδρία του Λιβάνου είχε προηγουμένως μιλήσει με την Παγκόσμια Τράπεζα, σε συνομιλίες υπό αμερικανική ηγεσία, για τη χρηματοδότηση των εισαγωγών της.
Ανταγωνισμός ΗΠΑ-Ιράν
Ο Λίβανος έχει διατηρήσει διπλωματικές σχέσεις με τη Συρία, αλλά υιοθέτησε μια πολιτική αποσύνδεσης με την έναρξη του συριακού πολέμου.
Λιβανέζοι αξιωματούχοι ασφαλείας και πολιτικοί έχουν πραγματοποιήσει αρκετές επισκέψεις στη Συρία τα τελευταία χρόνια.
Αλλά σχεδόν πάντα οι επισκέψεις είναι ιδιωτικές ή για λογαριασμό πολιτικών κομμάτων που υποστηρίζουν την κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.
Σε αυτούς περιλαμβάνονται και εκπρόσωποι της Χεζμπολάχ, που υποστηρίζεται από το Ιράν, η οποία είναι σύμμαχος του Άσαντ και μάχεται στη Συρία από τα πρώτα στάδια του πολέμου.
Η επίσκεψη των Λιβανέζων κυβερνητικών αξιωματούχων στη Δαμασκό έγινε αφού η προεδρία του Λιβάνου τον περασμένο μήνα δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον συμφώνησε να βοηθήσει τον Λίβανο να εξασφαλίσει ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο από την Ιορδανία και την Αίγυπτο μέσω συριακού εδάφους.
Αυτό συνεπάγεται ότι οι ΗΠΑ είναι πρόθυμες να παραιτηθούν από τις δυτικές κυρώσεις που απαγορεύουν κάθε επίσημη συναλλαγή με τη συριακή κυβέρνηση και οι οποίες εμπόδισαν τις προηγούμενες προσπάθειες του Λιβάνου να προμηθευτεί φυσικό αέριο από την Αίγυπτο.
Η ανακοίνωση αυτή έγινε μετά τη δήλωση της Χεζμπολάχ ότι το Ιράν θα αρχίσει να στέλνει καύσιμα στον Λίβανο, με τον ιστότοπο ναυτιλίας Tanker Trackers να λέει την Παρασκευή ότι τα δύο πρώτα πλοία είχαν ξεκινήσει.
Μία από τις χειρότερες κρίσεις
Ο Λίβανος, μια χώρα με περισσότερους από έξι εκατομμύρια ανθρώπους, αντιμετωπίζει μια οικονομική κρίση που χαρακτηρίστηκε από την Παγκόσμια Τράπεζα ως μία από τις χειρότερες στον πλανήτη στη σύγχρονη εποχή.
Η κεντρική τράπεζα δυσκολεύεται να αντέξει οικονομικά τις βασικές εισαγωγές, συμπεριλαμβανομένων των καυσίμων, γεγονός που προκάλεσε ελλείψεις και παρατεταμένες διακοπές ρεύματος που διαρκούν σήμερα έως και 22 ώρες την ημέρα.