Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Λιβύη: Δύο μονάδες του στρατού της Τρίπολης συγκρούστηκαν μεταξύ τους με βαριά όπλα

Λιβύη: Δύο μονάδες του στρατού της Τρίπολης συγκρούστηκαν μεταξύ τους με βαριά όπλα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ισλαμιστές, Λιβύη, Τζιχαντιστές, Τρίπολη,

Βίαιες συγκρούσεις, με ανταλλαγή πυρών του βαρέος πυροβολικού, ξέσπασαν τη νύχτα της Πέμπτης προς την Παρασκευή μεταξύ δύο μονάδων του στρατού της δυτικής Λιβύης στα νότια προάστια της Τρίπολης, σύμφωνα με τη στρατιωτική διοίκηση της λιβυκής πρωτεύουσας.

Οι συγκρούσεις, που συνεχίζονταν μέχρι και το πρωί και για τις οποίες μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί κάποιος απολογισμός, εκτυλίχθηκαν γύρω από το στρατόπεδο αλ Τεκμπάλι, το γενικό επιτελείο της 444ης Ταξιαρχίας.

Από τη μία πλευρά ήταν τα μέλη της Ταξιαρχίας, μιας ειδικής μονάδας των ενόπλων δυνάμεων και από την άλλη οι άνδρες του «οργάνου υποστήριξης της σταθερότητας», μιας υπηρεσίας ασφαλείας που συγκροτήθηκε τον Ιανουάριο από τον πρώην πρωθυπουργό Φάγιεζ αλ Σάρατζ, όπως ανέφερε ο στρατιωτικός διοικητής της Τρίπολης, ο Αμπντελμπάσετ Μαρουάν, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του που αναρτήθηκε στο Facebook.

Κατ’ εντολή του Μαρουάν, τα μέλη του «οργάνου υποστήριξης της σταθερότητας» επιτέθηκαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα στο στρατόπεδο, αφού η 444η Ταξιαρχία «σταμάτησε να υπακούει στις στρατιωτικές διαταγές», πρόσθεσε.

Οι κρότοι από τα πυρά του πυροβολικού ακούγονταν σε όλη την πόλη.

Σήμερα το πρωί, πυκνοί καπνοί διακρίνονταν ακόμη γύρω από το στρατόπεδο, σύμφωνα με έναν κάτοικο της συνοικίας Σαλαχεντίν.

Η Αποστολή Αρωγής των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη εξέφρασε «τη βαθύτατη ανησυχία της» για αυτήν την εξέλιξη.

Στην ανακοίνωσή της κάλεσε «τις αρμόδιες Αρχές να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να εγγυηθούν την προστασία των πολιτών, θέτοντας υπό έλεγχο» τις στρατιωτικές μονάδες.

Μετά την κατάρρευση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι, το 2001, η Λιβύη βυθίστηκε στο χάος.

Τα τελευταία χρόνια δύο αντίπαλες κυβερνήσεις, στην ανατολική και τη δυτική Λιβύη, διεκδικούσαν την εξουσία, υποστηριζόμενες από ξένους παράγοντες.

Οι μάχες σταμάτησαν το 2020 και τον Μάρτιο σχηματίστηκε νέα κυβέρνηση, με στόχο τη διενέργεια βουλευτικών και προεδρικών εκλογών εντός του Δεκεμβρίου.

Σχετικά άρθρα