Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Δανία υποβίβασε επίσημα την Covid-19 σε «νόσο εποχική»

Η Δανία υποβίβασε επίσημα την Covid-19 σε «νόσο εποχική»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Δανία, Εμβόλιο, Κορωνοϊός - Κορονοϊός,

Η Δανία είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που υποβίβασε επίσημα την πανδημία της covid-19 σε νόσο εποχική.

«Από τις 10 Σεπτεμβρίου ο κορωνοϊός δεν θα είναι μια κοινωνικά κρίσιμη ασθένεια» ανέφερε ο υπουργός Υγείας Μάγκνους Χέουνικε την Παρασκευή.

«Η επιδημία είναι υπό έλεγχο, καθώς έχουμε επίπεδα ρεκόρ στους εμβολιασμούς», προσέθεσε.

Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι ακόμη και αν η χώρα είναι «σε καλή θέση αυτή τη στιγμή», η επιδημία δεν είχε τελειώσει και η κυβέρνηση δεν θα δίσταζε να «ενεργήσει γρήγορα εάν η πανδημία απειλήσει ξανά την κοινωνία».

Το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων στην Δανία φτάνει στο 71%, το τρίτο μεγαλύτερο για χώρα της ΕΕ σύμφωνα με στοιχεία του Our World in Data.

Η Μάλτα βρίσκεται στο 80% και η Πορτογαλία στο 73%.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει εμβολιάσει πλήρως το 62% του πληθυσμού του.

Η τελευταία ημέρα που η χώρα ανακοίνωσε διψήφιο αριθμό νεκρών, ήταν στις 12 Φεβρουαρίου. Πάνω από έξι μήνες πίσω.

Από τα μέσα Μαρτίου και μετά δε, η ημερήσια αναφορά σπανίως υπερβαίνει τους 4 νεκρούς.

Την τελευταία εβδομάδα οι νεκροί της ήταν συνολικά 13.

Η Δανία, είναι ένα από τα πρώτα κράτη που άρχισαν να αίρουν τους περιορισμούς, λανσάροντας ένα «green pass» στις 21 Απριλίου του 2021.

Εστιατόρια, μπαρ, κινηματογράφοι, γυμναστήρια, αθλητικά γήπεδα και κομμωτήρια είναι ανοιχτά από εκείνη την ημερομηνία για όποιον διαθέτει πιστοποιητικό εμβολιασμού, έχει αποτέλεσμα αρνητικού τεστ 72 ωρών ή έχει νοσήσει τις τελευταίες δύο έως δώδεκα εβδομάδες.

Αυτή η απαίτηση, η οποία έχει ήδη αφαιρεθεί από την 1η Αυγούστου για ορισμένους χώρους όπως τα μουσεία, θα αρθεί πλήρως για τους περισσότερους από την 1η Σεπτεμβρίου, αν και θα εξακολουθεί να απαιτείται για νυχτερινά κέντρα και μεγάλες εκδηλώσεις, συμπεριλαμβανομένων ποδοσφαιρικών αγώνων έως τις 10 Σεπτεμβρίου.

Ως προς τα ταξίδια από και προς τη χώρα, η Δανία δεν αλλάζει κάτι, διατηρεί λίστες, ανεβοκατεβάζει χώρες, όπως έκανε με Γερμανία-Αυστρία-Σουηδία που τις κιτρίνισε από πράσινες, όμως το πλάνο λέει πως από τέλη Οκτωβρίου θα αρθούν αρκετοί περιορισμοί για τους Δανούς που ταξιδεύουν σε ασφαλείς χώρες.

Η απόφαση της κυβέρνησης να μην επεκτείνει τον χαρακτηρισμό της Covid-19 ως «κρίσιμης απειλής» για την κοινωνία μετά τις 10 Σεπτεμβρίου, ουσιαστικά καταργεί τη νομική βάση για τους περιορισμούς, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας.

Σχετικά άρθρα