Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ επέτρεψε τον νόμο του Τέξας για τις αμβλώσεις

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ επέτρεψε τον νόμο του Τέξας για τις αμβλώσεις
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αμβλώσεις, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Τέξας,

Bαθιά διχασμένο τo Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, επέτρεψε να παραμείνει σε ισχύ ο νόμος του Τέξας που απαγορεύει τις περισσότερες αμβλώσεις, αφαιρώντας το δικαίωμα των περισσότερων γυναικών σε άμβλωση στη δεύτερη μεγαλύτερη πολιτεία του έθνους.

Τo Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αρνήθηκε να αναστείλει την ισχύ νόμου που τέθηκε χθες σε εφαρμογή στο Τέξας και απαγορεύει την άμβλωση μετά την 6η εβδομάδα, ακόμα και σε περιπτώσεις βιασμού ή αιμομιξίας.

Ο νόμος του Τέξας υπογράφηκε από τον Ρεπουμπλικανό κυβερνήτη Γκρεγκ Άμποτ τον Μάιο και απαγορεύει τις αμβλώσεις όταν οι ιατροί μπορούν να εντοπίσουν καρδιακή δραστηριότητα.

Το δικαστήριο κατέληξε σε αυτή την απόφαση την Πέμπτη, με τέσσερα από τα εννέα μέλη του να εναντιώνονται στην απόφαση.

Πρόκειται για τον αυστηρότερο νόμο κατά των δικαιωμάτων άμβλωσης στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά την απόφαση Roe v. Wade του ανώτατου δικαστηρίου το 1973.

Τουλάχιστον 12 άλλες πολιτείες έχουν θεσπίσει απαγορεύσεις για τα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης, αλλά όλες έχουν μπλοκαριστεί.

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου για την άρση του νόμου του Τέξας ήρθε λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Τετάρτης.

Η απόφαση χαρακτηρίζεται βαρύ πλήγμα στο συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα αυτό, καθώς ο νόμος, που πρακτικά απαγορεύει το 85 ως 90% των αμβλώσεων, παραμένει σε ισχύ στην πολιτεία.

Πάντως το δικαστήριο δεν αποφάνθηκε για το κατά πόσον ο νόμος είναι συνταγματικός. Επικαλέστηκε «περίπλοκα και νέα διαδικαστικά ζητήματα».

«Καταλήγοντας σε αυτό το συμπέρασμα, τονίζουμε ότι δεν σκοπεύουμε να επιλύσουμε οριστικά οποιαδήποτε δικαιοδοτική ή ουσιαστική αξίωση στην αγωγή των αιτούντων.

»Συγκεκριμένα, αυτή η διαταγή δεν βασίζεται σε κανένα συμπέρασμα σχετικά με τη συνταγματικότητα του νόμου του Τέξας και σε καμία περίπτωση δεν περιορίζει άλλες διαδικαστικά κατάλληλες αμφισβητήσεις στον νόμο του Τέξας, συμπεριλαμβανομένων των κρατικών δικαστηρίων του Τέξας », ανέφερε το δικαστήριο.

Σχετικά άρθρα