Ο Λίβυος στρατιωτικός διοικητής, Σαλάχ Μπαντί, δήλωσε ότι η Τουρκία ελέγχει το δυτικό τμήμα της Λιβύης, καλώντας την Άγκυρα να αποσύρει μισθοφόρους και στρατεύματα από τη χώρα που έχει πληγεί από τον πόλεμο, όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα Libya Review.
Ο Σαλάχ Μπαντί είναι ο διοικητής της Ταξιαρχίας Αλ Σαμούντ.
Ηγήθηκε επίσης της επιχείρησης «Libya Dawn» το 2014, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την πυρπόληση του διεθνούς αεροδρομίου της Τρίπολης.
Κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης στο ClubHouse, ο Μπαντί είπε ότι η Τουρκία έχει τον έλεγχο της εξωτερικής πολιτικής της Λιβύης.
Ανέφερε ότι αρνήθηκε να πολεμήσουν οι Σύροι μισθοφόροι στο πλευρό του στη μάχη της Τρίπολης το 2019, προσθέτοντας ότι τους «έδιωξε» από την περιοχή που ελέγχει στη Λιβύη.
Ο Μπαντί περιέγραψε αυτό που συνέβη στον πρόσφατο πόλεμο της Τρίπολης το 2019 ως «μια ρωσο-τουρκική συμφωνία για να ηττηθεί στρατιωτικά ο Χάφταρ, αλλά να παραμείνει πολιτικά σύμμαχος μαζί του (η Ρωσία)».
«Οι Ρώσοι μπήκαν στον πόλεμο μετά την είσοδο των Τούρκων. Ο Χάφταρ πολεμούσε αλλά αποσύρθηκε μετά από συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας», εξήγησε.
«Στον τελευταίο πόλεμο, ελέγαμε τις δυνάμεις και ήμασταν αυτοί που τις διοικούσαμε, και σήμερα δεν έχουμε βούληση και δεν έχουμε έλεγχο σε τίποτα, επειδή η Τουρκία πήρε υπό τον έλεγχό της τα πάντα», πρόσθεσε.
Ο Μπαντί κατηγόρησε τον υπουργό Εσωτερικών της προηγούμενης κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA), Φάτι Μπασάγκα και τον πρωθυπουργό, Φαγιέζ αλ-Σάρατζ, ότι έφεραν πίσω τις πολιτοφυλακές «Κανιάτ» στην Τρίπολη μετά το τέλος του πολέμου του 2018 και τους παρέδωσαν το αεροδρόμιο.
«Με κατηγόρησαν ως εγκληματία και μου ζήτησαν να απομακρυνθώ από το προσκήνιο όταν ήρθε ο Αλ-Σάρατζ.
»Ζήτησα από τον Γενικό Εισαγγελέα να ξεκινήσει μια έρευνα για όλα τα εγκλήματα από το 2011 και είμαι έτοιμος να εμφανιστώ ενώπιόν του», είπε ο Μπαντί.
«Ο Καντάφι έλεγχε το 80% της Μισράτα το 2011 και υπάρχουν εκείνοι που αποφάσισαν να φέρουν μισθοφόρους για να πολεμήσουν μαζί μας, και αρνήθηκα και είπα ότι αν φέρεις μισθοφόρους, θα τους παραδώσουμε στις δυνάμεις του Καντάφι», είπε.
Συγκεκριμένα, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών συμπεριέλαβε τον Μπαντί στη λίστα κυρώσεων τον Νοέμβριο του 2018, με την κατηγορία αποσταθεροποίησης της ασφάλειας της Λιβύης.
Ο Μπαντί μεσολάβησε για να σταματήσει τις ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ των πολιτοφυλακών που ήταν πιστοί στην ισλαμιστική κυβέρνηση GNA, μετά από βίαιες συγκρούσεις που ξέσπασαν μεταξύ τους στην Τρίπολη, όπου η GNA απέτυχε να ελέγξει την κατάσταση ασφαλείας.