Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Έκρηξη στην Καμπούλ μάλλον από ρουκέτα – Η κατάσταση στο Αφγανιστάν

Έκρηξη στην Καμπούλ μάλλον από ρουκέτα – Η κατάσταση στο Αφγανιστάν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Αεροδρόμιο Καμπούλ, Αλ Κάιντα, Αμερικανική Πρεσβεία, Αφγανιστάν, Βομβιστική Επίθεση, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Καμπούλ, Ταλιμπάν, Τζιχαντιστές,

Nέα έκρηξη σημειώθηκε στην Kαμπούλ, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες μιλούν για ρουκέτα που χτύπησε σπίτι, σε περιοχή κοντά στο αεροδρόμιο της αφγανικής πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με τον αρχηγό της αφγανικής αστυνομίας, το οποίο επικαλείται το Reuters, ένα παιδί είναι νεκρό. Μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη.

Νωρίτερα, η υπό εκκένωση Αμερικανική Πρεσβεία στην Καμπούλ προειδοποίησε εκ νέου ότι οι πολίτες πρέπει να απομακρυνθούν από την περιοχή του αεροδρομίου αμέσως λόγω απειλής ασφαλείας, ενώ ήδη ο Τζο Μπάιντεν τόνισε ότι είναι «πολύ πιθανή» νέα επίθεση μέσα σε 24 έως 36 ώρες.

Επίσης διαμήνυσε ότι το ανταποδοτικό πλήγμα με drone κατά το οποίο σκοτώθηκαν δύο τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, «δεν θα είναι το τελευταίο».

Η έξοδος από το Αφγανιστάν ολοκληρώθηκε μετά από 20 χρόνια για την Βρετανία με τη δήλωση του στρατηγού Κάρτερ ότι «δεν καταφέραμε να βγάλουμε τους πάντες έξω και αυτό ήταν αποκαρδιωτικό».

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε το Σάββατο ότι περίπου 350 Αμερικανοί περιμένουν ακόμη στο τελικό στάδιο εκκένωσης από το Αφγανιστάν.

«Κάναμε το καλύτερο που μπορούσαμε», ανακοίνωσε το ΝΑΤΟ, ενώ πέφτει η αυλαία για τον πλέον μακροχρόνιο και για τις ΗΠΑ πόλεμο, με προθεσμία απομάκρυνσης ως τις 31 Αυγούστου από το Αφγανιστάν.

Απεγνωσμένοι Αφγανοί πολίτες πολιορκούν ξενοδοχείο στο οποίο διαμένουν διπλωμάτες για να παραλάβουν τα απαιτούμενα έγγραφα σε μια απέλπιδα προσπάθεια να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Περίπου 1.000 Αφγανοί απομένουν για να μεταφερθούν αεροπορικώς, ενώ οι περισσότερες χώρες της Δύσης έχουν ολοκληρώσει τις αντίστοιχες επιχειρήσεις.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σχεδιάζει να αποσύρει τον πρέσβη και όλους τους διπλωματικούς υπαλλήλους μέχρι την Τρίτη και δεν είναι σαφές πότε – ή αν – θα επιστρέψουν στη χώρα, σύμφωνα με αξιωματούχους, που υπενθυμίζουν ότι οι Ταλιμπάν ζήτησαν να μείνουν ανοιχτές οι πρεσβείες.

Υπόσχεση για αποφυγή ανθρωπιστικής κρίσης και διάλογο με τους Ταλιμπάν έδωσαν κατά την επικοινωνία τους το Σάββατο ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Την ίδια ώρα η Τουρκία βρίσκεται σε αγώνα δρόμου για ενισχυμένο ρόλο στο Αφγανιστάν μέσω αεροδρομίου, αφού και η Ουάσιγκτον παροτρύνει να βοηθήσει τεχνικά στην ασφάλεια των διεθνών πτήσεων από και προς την Καμπούλ.

Παρίσι και Λονδίνο ανακοίνωσαν ότι στην έκτακτη συνεδρίαση του ΟΗΕ τη Δευτέρα θα καταθέσουν ψήφισμα για τον καθορισμό ζώνης ασφαλείας στην Καμπούλ υπό τον έλεγχο του ΟΗΕ, που θα επιτρέψει να συνεχιστούν οι ανθρωπιστικές επιχειρήσεις.

Οι Ταλιμπάν και οι 10.000 ξένοι τζιχαντιστές

Στη σκιά της πολύνεκρης επίθεσης στο αεροδρόμιο της αφγανικής πρωτεύουσας από την της ISIS-K, βραχίονα του Ισλαμικού Κράτους – κι ενώ η Ουάσιγκτον διατηρεί νέο συναγερμό για ενδεχόμενο τρομοκρατικό χτύπημα, δημοσιεύματα υπενθυμίζουν ότι πριν από την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων μπήκαν στο Αφγανιστάν περίπου 10.000 τζιχαντιστές από την Κεντρική Ασία, τον Βόρειο Καύκασο, το Πακιστάν και την επαρχία Σινγιάνγκ της Δυτικής Κίνας, σύμφωνα με επίσημη έκθεση του ΟΗΕ.

Οι περισσότεροι συνδέονταν με τους Ταλιμπάν ή την Αλ Κάιντα που έχουν στενούς δεσμούς μεταξύ τους.

Άλλοι διατηρούν σχέσεις με το Ισλαμικό Κράτος του Κορασάν που βρίσκεται σε σύγκρουση με τους Ταλιμπάν και ανέλαβε την ευθύνη για τις αιματηρές επιθέσεις της Πέμπτης.

Είναι χαρακτηριστικό αυτό που είπε ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, ότι για αυτό το θέμα οι Δυτικοί μοιράζονται πληροφορίες από τις μυστικές υπηρεσίες για το Ισλαμικό Κράτος με τους Ταλιμπάν.

Ταλιμπάν: «Αναμένουμε το τελευταίο νεύμα των Αμερικανών για να πάρουμε τον πλήρη έλεγχο του αεροδρομίου της Καμπούλ»

Ο ίδιος είπε ότι οι ένοπλοι Ταλιμπάν που πήραν τον έλεγχο της πρωτεύουσας στις 15 Αυγούστου, διαθέτουν ομάδα ειδικών σε τεχνικά θέματα, αλλά και μηχανικών που είναι έτοιμοι να αναλάβουν τον έλεγχο του αεροδρομίου.

Αντίστροφη μέτρηση απομάκρυνσης και για τις αμερικανικές δυνάμεις

Λίγο περισσότεροι από 1.000 πολίτες παραμένουν για να μεταφερθούν αεροπορικώς από το αεροδρόμιο της Καμπούλ καθώς οι αμερικανικές δυνάμεις εισέρχονται στην τελική φάση εκκένωσης, δήλωσε την Κυριακή στο Reuters ένας δυτικός αξιωματούχος ασφαλείας στο αεροδρόμιο.

Ο αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, είπε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που βρίσκονται στις πύλες του αεροδρομίου έχει μειωθεί μετά από μια προειδοποίηση ότι είναι πιθανή μια ακόμη επίθεση από τζιχαντιστές.

Η Αμερικανική Πρεσβεία στην Καμπούλ προειδοποίησε τους Αμερικανούς υπηκόους να απομακρυνθούν από τις Πύλες του Αεροδρομίου ενώ το Πεντάγωνο διέψευσε πως οι Ταλιμπάν έχουν τον έλεγχο στρατιωτικοποιημένου τομέα του αεροδρομίου.

Συνολικά, από τα τέλη Ιουλίου, έχουν φύγει αεροπορικώς 117.500 άνθρωποι, σύμφωνα με στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης.

Σχετικά άρθρα