Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ιστορική επίσκεψη Μακρόν στη Μοσούλη: «Δεν αποχωρούν τα γαλλικά στρατεύματα από το Ιράκ»

Ιστορική επίσκεψη Μακρόν στη Μοσούλη: «Δεν αποχωρούν τα γαλλικά στρατεύματα από το Ιράκ»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Γαλλία, Εμανουέλ Μακρόν, Ιράκ, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Καθολική Εκκλησία, Μοσούλη, Νινευή, Τζιχαντιστές, Χριστιανισμός, Χριστιανοί,

Την πρώην ντε φάκτο πρωτεύουσα της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ, Μοσούλη (αρχαία Νινευή), επισκέφθηκε την Κυριακή ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Το Σάββατο ο Γάλλος πρόεδρος, συμμετέχοντας στην περιφερειακή Σύνοδο Κορυφής στη Βαγδάτη, διαβεβαίωσε ότι τα γαλλικά στρατεύματα θα παραμείνουν στο Ιράκ.

Ο Μακρόν ανέλαβε την παραπάνω δέσμευση κατά τη διάρκεια μιας περιφερειακής Συνόδου Κορυφής στη Βαγδάτη αφιερωμένη σε μεγάλο βαθμό στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και τον αντίκτυπο της κατάληψης του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν καθώς αποχωρούν οι ΗΠΑ.

«Ανεξάρτητα από τις επιλογές που κάνουν οι Αμερικανοί, θα διατηρήσουμε την παρουσία μας στο Ιράκ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας», είπε σε συνέντευξη Τύπου το Σάββατο.

Την Κυριακή, ο Γάλλος ηγέτης επισκέφθηκε τη Μοσούλη, μια πόλη που ανακτήθηκε από το Ισλαμικό Κράτος το 2017 μετά από τρία χρόνια τζιχαντιστικής κατοχής.

Η επίσκεψή του στη Μοσούλη, ένα χωνευτήριο διαφορετικών εθνοτικών και θρησκευτικών κοινοτήτων του Ιράκ, ήταν και μία ευκαιρία να ανανεώσει την υποστήριξή του στους Χριστιανούς της Μέσης Ανατολής.

Ο Μακρόν επισκέφθηκε την εκκλησία της Παναγίας της Ώρας, μια εκκλησία που η UNESCO έχει αναλάβει την αποκατάστασή της με χρηματοδότηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Ο Μακρόν ξεκίνησε την επίσκεψή του στη Μοσούλη με την εκκλησία της Παναγίας της Ώρας μια καθολική εκκλησία που υπέστη μεγάλες ζημιές κατά τη διάρκεια της κυριαρχίας του Ισλαμικού Κράτους.

Παιδιά της περιοχής ντυμένα στα λευκά με σημαίες Ιράκ και της Γαλλίας τραγούδησαν κατά την άφιξη του Μακρόν.

Η Γαλλία χρηματοδοτεί γαλλόφωνα χριστιανικά σχολεία στην περιοχή και στοχεύει στην ενίσχυση της κατάστασης των Χριστιανών στη Μέση Ανατολή, καθώς και άλλων μειονοτήτων.

«Αυτό το μήνυμα είναι πολιτισμικό αλλά και γεωπολιτικό.

»Δεν θα υπάρχει ισορροπία στο Ιράκ αν δεν υπάρχει σεβασμός σε αυτές τις κοινότητες», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Η Παναγιά της Ώρας είναι η ίδια εκκλησία όπου ο Πάπας Φραγκίσκος έκανε ειδική προσευχή κατά την επίσκεψή του στο Ιράκ τον Μάρτιο.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του ο Ποντίφικας προέτρεψε τους Χριστιανούς του Ιράκ να συγχωρήσουν τις αδικίες εναντίον τους από μουσουλμάνους εξτρεμιστές και να ανοικοδομήσουν τη χώρα καθώς επισκέφθηκε τα ερείπια των εκκλησιών.

Ο Μακρόν είδε όλη την εκκλησία της οποίας οι τοίχοι είναι ακόμα γεμάτοι σφαίρες εν μέσω αυστηρών μέτρων ασφαλείας καθώς ο ιερέας που τον συνόδευε του έλεγε όλες τις λεπτομέρειες για την εκκλησία που χτίστηκε τον 19ο αιώνα.

Στη συνέχεια, ο Γάλλος πρόεδρος ανέβηκε στην οροφή με θέα την Μοσούλη συνοδευόμενος από Ιρακινούς αξιωματούχους.

«Ελπίζουμε ότι η Γαλλία θα ανοίξει προξενείο στη Μοσούλη», δήλωσε ο ιερέας Ραέντ Αντέλ στον Μακρόν μέσα στην εκκλησία.

Κάλεσε επίσης τον πρόεδρο να βοηθήσει στην ανακατασκευή του αεροδρομίου της Μοσούλης.

Ο Μακρόν έφυγε από την εκκλησία νωρίς το απόγευμα και κατευθύνθηκε προς το ορόσημο τζαμί Αλ Νούρι της Μοσούλης, το οποίο ανατινάχθηκε στη μάχη με τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους το 2017 και χτίζεται ξανά.

Το τζαμί, γνωστό και ως το Μεγάλο Τζαμί του Αλ Νούρι, και ο εμβληματικός κεκλιμένος μιναρές του χτίστηκαν τον 12ο αιώνα.

Από αυτόν τον άμβωνα ο αυτοαποκαλούμενος χαλίφης του Ισλαμικού Κράτους, Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, κήρυξε την ίδρυση του χαλιφάτου το 2014.

Η Μοσούλη, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ, έγινε η γραφειοκρατική και οικονομική ραχοκοκαλιά του Ισλαμικού Κράτους.

Χρειάστηκε μια άγρια μάχη εννέα μηνών για να απελευθερωθεί τελικά η πόλη τον Ιούλιο του 2017.

Μεταξύ 9.000 και 11.000 αμάχων σκοτώθηκαν, σύμφωνα με έρευνα του Associated Press τότε, και ο πόλεμος άφησε εκτεταμένες καταστροφές.

Πολλοί Ιρακινοί αναγκάστηκαν να ξαναχτίσουν τις ζωές τους μόνοι τους εν μέσω πολυετούς οικονομικής κρίσης.

Από τα πρώτα χρόνια του Χριστιανισμού, το βόρειο Ιράκ φιλοξενούσε μεγάλες χριστιανικές κοινότητες.

Αλλά τις τελευταίες δεκαετίες, δεκάδες χιλιάδες εγκατέλειψαν το Ιράκ και εγκαταστάθηκαν αλλού εν μέσω των πολέμων και της αστάθειας της χώρας που κορυφώθηκαν με τη δίωξη των χριστιανών από εξτρεμιστές την τελευταία δεκαετία.

Οι παραδοσιακά χριστιανικές πόλεις που βρίσκονται στις πεδιάδες της Νινευή του βορρά άδειασαν το 2014 καθώς οι Χριστιανοί όπως και πολλοί Μουσουλμάνοι, εγκατέλειψαν την πόλη κατά την επίθεση του Ισλαμικού Κράτους.

Μόνο λίγοι επέστρεψαν στα σπίτια τους μετά την κήρυξη της ήττας του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ πριν από τέσσερα χρόνια ενώ οι υπόλοιποι παραμένουν διασκορπισμένοι αλλού στο Ιράκ ή στο εξωτερικό.

Ο πρόεδρος Μακρόν έφτασε στη Βαγδάτη νωρίς το Σάββατο όπου συμμετείχε σε διάσκεψη στην οποία συμμετείχαν αξιωματούχοι από όλη τη Μέση Ανατολή με στόχο την εκτόνωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή και υπογράμμισε τον νέο ρόλο της αραβικής χώρας ως διαμεσολαβητή.

Ο Μακρόν χαιρέτισε τη διάσκεψη της Βαγδάτης ως σημαντική ώθηση για το Ιράκ και την ηγεσία του.

Οι Άραβες ηγέτες αποφεύγουν τη χώρα τις τελευταίες δεκαετίες λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια τους εν μέσω πολέμων και εσωτερικών αναταραχών καθώς τα αεροδρόμια του Ιράκ δέχονταν συχνά επίθεση με ρουκέτες από αντάρτες.

Ο Μακρόν δεσμεύτηκε να διατηρήσει τα στρατεύματά του στο Ιράκ «ανεξάρτητα από τις επιλογές των Αμερικανών» και «για όσο διάστημα η ιρακινή κυβέρνηση ζητά την υποστήριξή μας» συμπλήρωσε.

Η Γαλλία αυτή τη στιγμή συνεισφέρει στις δυνάμεις του διεθνούς συνασπισμού στο Ιράκ με 800 στρατιώτες.

Σχετικά άρθρα