Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ναφτάλι Μπένετ για συνάντηση με Μπάιντεν: Επιτεύχθηκαν όλοι οι στόχοι του Ισραήλ

Ναφτάλι Μπένετ για συνάντηση με Μπάιντεν: Επιτεύχθηκαν όλοι οι στόχοι του Ισραήλ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ισραήλ, Ναφτάλι Μπένετ, Τζο Μπάιντεν,

Αναχωρώντας από τις ΗΠΑ τα ξημερώματα της Κυριακής, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Ναφτάλι Μπένετ, πρόβαλε τη «θερμή» και «επιτυχημένη» συνάντησή του με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν την Παρασκευή, λέγοντας ότι όλοι οι στόχοι του επιτεύχθηκαν κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην αμερικανική πρωτεύουσα.

«Πρόκειται να απογειωθούμε μετά από μια επιτυχημένη επίσκεψη στην Ουάσιγκτον – κορυφή της οποίας ήταν η συνάντηση με τον Μπάιντεν», δήλωσε ο Μπένετ λίγο πριν φύγει από την αμερικανική πρωτεύουσα.

«Είχαμε μια ιδιαίτερα ζεστή και χρήσιμη συνάντηση. Ο Μπάιντεν και εγώ έχουμε αναπτύξει μια άμεση και προσωπική σχέση βασισμένη στην εμπιστοσύνη».

Ο Μπένετ και ο Μπάιντεν συναντήθηκαν στον Λευκό Οίκο την Παρασκευή, αφού η συνάντηση καθυστέρησε 24 ώρες λόγω της φονικής βομβιστικής επίθεσης στο αεροδρόμιο της Καμπούλ την Πέμπτη, που σκότωσε τουλάχιστον 169 Αφγανούς και 13 Αμερικανούς στρατιώτες.

Μετά την 50λεπτη συνάντηση των δύο ηγετών, ο Μπάιντεν επανέλαβε την «δέσμευση των ΗΠΑ να διασφαλίσουν ότι το Ιράν δεν θα αναπτύξει ποτέ πυρηνικό όπλο…

»Βάζουμε τη διπλωματία πρώτη και βλέπουμε πού μας οδηγεί.

»Αλλά αν η διπλωματία αποτύχει, είμαστε έτοιμοι να στραφούμε σε άλλες επιλογές», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος μετά τη συνάντησή του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό στις κοινές τους δηλώσεις.

Αναχωρώντας την Κυριακή, ο Μπένετ είπε ότι «πέτυχε και ξεπέρασε όλους τους στόχους που θέσαμε για τη συνάντηση.

»Συμφωνήσαμε για κοινή στρατηγική συνεργασία για τον τερματισμό της πυρηνικής κούρσας του Ιράν».

Σημείωσε επίσης τις προόδους προς την ένταξη του Ισραήλ στο πρόγραμμα απαλλαγής από βίζα για ΗΠΑ:

«Για πρώτη φορά, ο Μπάιντεν έδωσε εντολή να προχωρήσει και να κλείσει τη συμφωνία όσο το δυνατόν γρηγορότερα», δήλωσε ο Μπένετ.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι θέλει να «ευχαριστήσει τον Μπάιντεν για τη θερμή υποδοχή».

Αναφέρθηκε επίσης στις επιθέσεις των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) στη Γάζα την περασμένη νύχτα ως απάντηση στις βίαιες ταραχές στα σύνορα και στις πολλαπλές εμπρηστικές επιθέσεις με μπαλόνια.

«Όπως έχω πει: Θα λειτουργήσουμε στη Γάζα σύμφωνα με τα συμφέροντά μας», είπε.

«Η ευθύνη [για τις δραστηριότητες] στη Γάζα ήταν και συνεχίζει να είναι η Χαμάς».

Το ραδιόφωνο του Ισραηλινού Στρατού μετέδωσε την Κυριακή ότι ο Μπένετ παρουσίασε στον Μπάιντεν μια σειρά από προϋποθέσεις για την ανοικοδόμηση της Γάζας, συμπεριλαμβανομένης της άμεσης παύσης εκτόξευσης πυραύλων προς το Ισραήλ και της συλλογής των ρουκετών από τη Χαμάς, καθώς και να υπάρξει πρόοδος σε μια συμφωνία για την επιστροφή δύο Ισραηλινών πολιτών και των σορών δύο στρατιωτών, που κρατούνται από τους τρομοκράτες της Χαμάς.

Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, φέρεται να υποστήριξε ότι η επιστροφή των Ισραηλινών αιχμαλώτων δεν πρέπει να αποτελεί προϋπόθεση για βασικά ανθρωπιστικά θέματα, όπως καύσιμα και ηλεκτρικό ρεύμα.

Το ραδιόφωνο του Στρατού ανέφερε επίσης ότι Μπένετ και Μπάιντεν συμφώνησαν κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους να μην τονίσουν τις διαφωνίες τους σχετικά με την κατασκευή ισραηλινών οικισμών στη Δυτική Όχθη.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν φέρεται να μην ασκεί πίεση στο Ισραήλ για το θέμα, ενώ η κυβέρνηση του Μπένετ δεν θα εγκρίνει μαζικές κατασκευές.

«Και οι δύο πλευρές είναι αποφασισμένες να μην καθορίσουν τη σχέση σε αυτό το ζήτημα», ανέφερε το ραδιόφωνο επικαλούμενο ανώνυμη διπλωματική πηγή.

Ο Μπένετ έφτασε στις Ηνωμένες Πολιτείες νωρίς το πρωί της Τετάρτης και είχε προγραμματιστεί να συναντηθεί με τον Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο την Πέμπτη.

Επειδή όμως έφτασε μαζί με τα νέα για τις φονικές βομβιστικές επιθέσεις στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, που σκότωσαν τουλάχιστον 182 ανθρώπους, η συνάντηση επαναπρογραμματίστηκε για το πρωί της Παρασκευής και ολόκληρη η ισραηλινή αντιπροσωπεία αναγκάστηκε να παραμείνει στην Ουάσιγκτον και όλο το Σάββατο (Σαμπάτ), μέρα αργίας για τους Εβραίους, αφού δεν υπήρχε αρκετός χρόνος για να επιστρέψουν στο Ισραήλ πριν ξεκινήσει το Σάββατο (Σαμπάτ) με τη δύση του Ηλίου την Παρασκευή.

Μετά τη συνάντησή τους, ο Μπάιντεν τόνισε «την ακλόνητη δέσμευση που έχουμε στις Ηνωμένες Πολιτείες για την ασφάλεια του Ισραήλ», και δεσμεύτηκε να εργαστεί σε «τρόπους προώθησης της ειρήνης και της ασφάλειας για τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους».

Ο Μπένετ είπε στους δημοσιογράφους λίγο μετά τη συνάντηση ότι προσκάλεσε τον Μπάιντεν να επισκεφθεί το Ισραήλ και είπε ότι η συνάντησή τους ήταν θερμή και εποικοδομητική.

«Aταν μια θαυμάσια συνάντηση, ειδικά η προσωπική επαφή», είπε.

«Κυρίως ήταν μια συνάντηση εργασίας. Υπήρχε μια αίσθηση ότι γνωριζόμασταν από καιρό.

»Βρήκα έναν ηγέτη που αγαπά το Ισραήλ, ο οποίος ξέρει ακριβώς τι θέλει και είναι επιμελής στις ανάγκες μας».

Σχετικά άρθρα