Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τρίτη βομβιστική επίθεση κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ – Στους 12 οι νεκροί Αμερικανοί στρατιώτες

Τρίτη βομβιστική επίθεση κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ – Στους 12 οι νεκροί Αμερικανοί στρατιώτες
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Αεροδρόμιο Καμπούλ, Άνεγκρετ Κραμπ Καρενμπάουερ, Αφγανιστάν, Βομβιστική Επίθεση, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Εμανουέλ Μακρόν, Επίθεση Αυτοκτονίας, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ηνωμένο Βασίλειο, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Καμπούλ, Μπόρις Τζόνσον, Πεντάγωνο, Ταλιμπάν, Τζιχαντιστές, Τζον Κίρμπι,

Μια τρίτη έκρηξη σημειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο Sputnik. Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu και το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT ανέφεραν ότι η έκρηξη αυτή ήταν ισχυρή. Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής για θύματα από την τρίτη αυτή έκρηξη, ανέφερε ένας ανταποκριτής του Sputnik που βρίσκεται κοντά στο σημείο.

Τουλάχιστον 12 Αμερικανοί στρατιώτες, οι 11 πεζοναύτες, πιστεύεται ότι σκοτώθηκαν στις προηγούμενες δύο βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις.

Σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που ανέφεραν η εφημερίδα Wall Street Journal και το Sputnik, επικαλούμενοι μια πηγή του αφγανικού υπουργείου Υγείας, τουλάχιστον 60 Αφγανοί σκοτώθηκαν και ακόμη 150 τραυματίστηκαν από τις δύο βομβιστικές επιθέσεις που σημειώθηκαν νωρίτερα το απόγευμα κοντά στο αεροδρόμιο της αφγανικής πρωτεύουσας.

Εκτός ελέγχου η κατάσταση

Εκτός ελέγχου είναι η κατάσταση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, όπου ισχυρές εκρήξεις μέσα σε πυκνό πλήθος Αφγανών που συνωστίζονταν προκειμένου να εγκαταλείψουν τη χώρα, σκόρπισαν τον θάνατο.

Οι μέχρι στιγμής πληροφορίες κάνουν λόγο για δεκάδες νεκρούς, ανάμεσά τους και παιδιά.

O εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι δήλωσε ότι αρκετοί Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν στην επίθεση ενώ το Anadolu μετέδωσε πριν από λίγο ότι σημειώθηκε τρίτη έκρηξη στην πόλη της Καμπούλ.

Σκηνές σοκ, κόσμος κείτεται νεκρός… Πτώματα διαμελισμένα και αίματα παντού…

Αυτή ήταν η εικόνα από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, δευτερόλεπτα μετά την επίθεση αυτοκτονίας. Πραγματική σφαγή…

«Βγήκαμε από τα νερά και είδαμε πολύ κόσμο, είχαν εκτιναχθεί από την έκρηξη, τα μυαλά τους είχαν…

»Υπήρχαν και ξένοι στρατιώτες. Είδα τουλάχιστον 400 – 500 ανθρώπους.

»Η έκρηξη ήταν πολύ ισχυρή. Άλλοι είχαν πέσει στο νερό, άλλοι στο έδαφος» λέει αυτόπτης μάρτυρας.

Η εικόνα δείχνει να επιβεβαιώνει τις περιγραφές.

Ο κόσμος που έχει μείνει στο σημείο, προσπαθεί να ξεχωρίσει νεκρούς από ζωντανούς μέσα από τα νερά και να τους απομακρύνει. Άλλοι φωνάζουν για βοήθεια.

Η πρώτη έκρηξη –πιθανότατα επίθεση αυτοκτονίας– έγινε στο σημείο όπου εδώ και μέρες είναι συγκεντρωμένοι χιλιάδες άνθρωποι, σε μία από τις κεντρικές πύλες.

Η δεύτερη σημειώθηκε λίγα λεπτά μετά κοντά στο ξενοδοχείο «Μπάρον», που βρίσκεται δίπλα στο αεροδρόμιο.

Όλα δείχνουν το Ισλαμικό Κράτος, ενώ οι Ταλιμπάν δηλώνουν πως υπεύθυνοι για την ασφάλεια του αεροδρομίου είναι οι Αμερικανοί.

Δεκάδες νεκροί και τραυματίες από την επίθεση, μεταξύ τους και παιδιά, αλλά και ξένοι υπήκοοι όπως αναφέρουν πηγές από τους Ταλιμπάν.

Τα νοσοκομεία της Καμπούλ μιλούν για δεκάδες τραυματισμένους ενώ και οι Αμερικανοί επιβεβαιώνουν πως έχουν τραυματιστεί στρατιώτες.

Είναι το εφιαλτικό σενάριο για το οποίο είχε προειδοποιήσει ο πρόεδρος δημόσια, υπογραμμίζει ο Εντ Ο’ Κιφ, ανταποκριτής του Λευκού Οίκου για το CBS.

Ο Εμανουέλ Μακρόν μιλά για μεγάλη ένταση στην Καμπούλ, ενώ ο Μπόρις Τζόνσον κάλεσε έκτακτη συνάντηση του συμβουλίου ασφαλείας Cobra.

Η κατάσταση πλέον είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για όσους βρίσκονται στο αεροδρόμιο.

«Είναι ξεκάθαρο ότι η ένταση αυξάνεται σημαντικά.

»Γνωρίζαμε από την αρχή ότι υπήρχε αυτό το ρίσκο» ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος.

Οι προειδοποιήσεις υπήρχαν εδώ και μέρες, την Τετάρτη εντάθηκαν με το Πεντάγωνο να στέλνει οδηγία να απομακρυνθούν οι Αμερικανοί από το αεροδρόμιο.

Με την απειλή να είναι πλέον άμεση η μία μετά την άλλη οι χώρες που έχουν παρουσία στο Αφγανιστάν ζητούσαν από τους πολίτες τους να απομακρυνθούν από αεροδρόμιο.

«Η αξιοπιστία της αναφοράς έχει φτάσει σε τέτοιο επίπεδο, όπου πιστεύουμε ότι πρόκειται να υπάρξει άμεση και πολύ αιματηρή επίθεση στην Καμπούλ» δήλωσε ο υφυπουργός Άμυνας της Βρετανίας, Τζέιμς Χίπι.

Πολλοί ανακοίνωσαν ότι σταματούν τις επιχειρήσεις, μεταξύ τους και οι Γερμανοί που επίσης έκαναν λόγο για την τρομοκρατική απειλή.

Όπως είπε η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Ανεγκρέτ Κραμπ – Καρενμπάουερ:

«Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στην πιο ταραχώδη, την πιο επικίνδυνη και πιο ευαίσθητη φάση.

»Οι τρομοκρατικές απειλές έχουν αυξηθεί σημαντικά και έχουν μεγαλύτερη βάση».

Από την Τετάρτη άρχισαν να αποχωρούν από την Καμπούλ και τα τουρκικά στρατεύματα.

Αξιωματούχοι δηλώνουν πως οι Ταλιμπάν τους ζήτησαν τεχνική βοήθεια για τη λειτουργία του αεροδρομίου.

«Μετά την αναχώρηση των στρατευμάτων μας μπορούμε να συνεχίσουμε την αποστολή μας να διαχειριζόμαστε το αεροδρόμιο.

»Οι όροι και οι λεπτομέρειες θα συζητηθούν» είπε ο εκπρόσωπος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν.

Την ίδια ώρα και στα σύνορα με το Πακιστάν συρρέει συνεχώς κόσμος που θέλει να εγκαταλείψει τη χώρα.

Κι εκεί επικρατούν σκηνές χάους, ενώ υπάρχουν πληροφορίες πως ακόμη και παιδιά κρύβονται κάτω από φορτηγά για να σωθούν.

Οι Ταλιμπάν καταδικάζουν τις επιθέσεις

Οι Ταλιμπάν καταδικάζουν τις επιθέσεις αλλά προσθέτουν ότι αυτές γίνονται λόγω της παρουσίας ξένων δυνάμεων κι όταν αυτές αποχωρήσουν δεν θα υπάρχει λόγος τέτοιων επιθέσεων.

Ο στόχος είναι να αποτραπεί με κάθε τρόπο η αναζωπύρωση της τρομοκρατίας τονίζουν τόσο η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν όσο και ο Σαρλ Μισέλ.

Από την πλευρά του ο Γενς Στολτενμπεργκ έκανε λόγο για φρικτή τρομοκρατική επίθεση, ενώ αυτό που τονίζεται είναι ότι πρέπει να απομακρυνθούν όσο περισσότεροι πολίτες γίνεται το συντομότερο δυνατόν.

Να σημειωθεί, ότι νωρίτερα και ο Βέλγος πρωθυπουργός είπε ότι σταματούν οι πτήσεις για εκκένωση μετά από πληροφορίες για πιθανό χτύπημα στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Η βρετανική επιχείρηση εκκένωσης του Αφγανιστάν θα συνεχιστεί, παρά τις «βάρβαρες» επιθέσεις στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, ανακοίνωσε απόψε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον.

Επανέλαβε ότι αναμένει από τους Ταλιμπάν να επιτρέψουν, σε όσους το επιθυμούν, να φύγουν από το Αφγανιστάν αφού ολοκληρωθεί αυτή η πρώτη φάση της εκκένωσης.

Υπ. Εξωτερικών για Καμπούλ: Δεν υπάρχουν Έλληνες θύματα ή τραυματίες

Οι πληροφορίες που είναι διαθέσιμες έως αυτή τη στιγμή που μιλάμε και αφορούν την έκρηξη έξω από το αεροδρόμιο στην Καμπούλ, είναι ότι δεν υπάρχουν θύματα Έλληνες ή Αφγανοί πολίτες που έχουν συνεργαστεί με τις Ελληνικές αρχές στο Αφγανιστάν όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Το Υπουργείο Εξωτερικών με συναρμόδιους φορείς και σε συνεννόηση τόσο με τις Ηνωμένες Πολιτείες, όσο και με χώρες της ΕΕ που βοηθούν με πτήσεις ν’ απομακρυνθούν πολίτες από το Αφγανιστάν, κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες και βρίσκεται σε διαρκή εγρήγορση ώστε να έρθουν το ταχύτερο δυνατό στην Ελλάδα οι άνθρωποι που είχαν βοηθήσει την Ελληνική αποστολή στο Αφγανιστάν.

Να σημειωθεί ότι πριν δυο 24ωρα 8 άτομα έφτασαν από το Αφγανιστάν στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» ενώ τις προηγούμενες ημέρες με διαφορετικές πτήσεις είχαν φτάσει και Έλληνες αλλά και Αφγανοί Ελληνικού ενδιαφέροντος.

Σχετικά άρθρα