Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Εμιρατιανός σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας συναντήθηκε με τον εμίρη του Κατάρ

Ο Εμιρατιανός σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας συναντήθηκε με τον εμίρη του Κατάρ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Εμίρης του Κατάρ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κατάρ, Ταμίμ Μπιν Χαμάντ Αλ Θανί,

Ανώτερο στέλεχος των βασιλικών οικογενειών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων επισκέφθηκε το Κατάρ για συνάντηση με τον εμίρη του, στην πρώτη απευθείας επαφή των δύο πλευρών μετά την τρίχρονη διαμάχη μεταξύ της Ντόχα και πολλών εκ των γειτόνων της στον Αραβοπερσικό Κόλπο, που είχε οδηγήσει μέχρι και σε εμπάργκο.

Ο σεΐχης Ταχνούν μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν (Tahnoun bin Zayed Al Nahyan), σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΑΕ, ηγήθηκε αντιπροσωπείας που βρέθηκε στο Κατάρ και συναντήθηκε μεταξύ άλλων με τον εμίρη, σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι (Tamim bin Hamad Al Thani), σύμφωνα με το εμιρατιανό κρατικό πρακτορείο WAM και το πρακτορείο Bloomberg.

Η επίσκεψη – έκπληξη ακολουθεί χρόνια εχθρότητας μεταξύ των δύο δυνάμεων στον Κόλπο, ενώ έρχεται μία εβδομάδα μετά την επίσκεψη του Εμιρατιανού σεΐχη στην Τουρκία, σύμμαχο του Κατάρ και αντίπαλο των ΗΑΕ σε πολλές από τις περιφερειακές διαμάχες στον μουσουλμανικό κόσμο.

Η αβεβαιότητα έχει ενταθεί στην ευρύτερη περιοχή, μετά την κατάληψη της εξουσίας στο Αφγανιστάν από το ισλαμικό κίνημα των Ταλιμπάν, ενώ την ίδια ώρα το Ιράν βρίσκεται σε μεταβατική φάση προσπαθώντας να αναστηλώσει την συμφωνία για το πυρηνικό του πρόγραμμα με τις μεγάλες δυνάμεις.

Στο πλαίσιο της Αραβικής Άνοιξης, Τουρκία και Κατάρ υποστήριξαν τις δυνάμεις του πολιτικού Ισλάμ, με τη Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ να υποστηρίζουν αντίστοιχα τους κοσμικούς αντιπάλους τους, με την εξαίρεση (για πολλά χρόνια) της Συρίας.

Σύμφωνα με το εμιρατιανό πρακτορείο, η συνάντηση αφορούσε πολλά σημεία σχετικά με τις διμερείες σχέσεις, ενώ δόθηκε έμφαση στην οικονομική και εμπορική συνεργασία.

Τον Ιανουάριο του 2021, η Σ. Αραβία ήρε το εμπάργκο στο Κατάρ και ηγήθηκε προσπάθειας συμφιλίωσης των χωρών του Κόλπου.

Σχετικά άρθρα