Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Λιβύη: Η Βουλή διαμήνυσε στην κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας ότι θα αποσύρει την εμπιστοσύνη της

Λιβύη: Η Βουλή διαμήνυσε στην κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας ότι θα αποσύρει την εμπιστοσύνη της
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ακίλα Σάλεχ, Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, Λιβύη,

«Η [λιβυκή] Βουλή των Αντιπροσώπων θα αποσύρει την εμπιστοσύνη της στην προσωρινή κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας με επικεφαλής τον Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, εάν δεν παραστεί σε κοινοβουλευτική ακρόαση σχετικά με τις επιδόσεις της», δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, Ακίλα Σάλεχ, το βράδυ της Τετάρτης.

Όπως υπογράμμισε, εάν η κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας παραλείψει να παραστεί τότε «δεν σέβεται τη Βουλή των Αντιπροσώπων και αισθάνεται ότι υψώνεται πάνω από αυτήν».

Ο Σάλεχ πρόσθεσε ότι «η ακρόαση στοχεύει να αντιμετωπίσει την κυβέρνηση για τις αποτυχίες της», επισημαίνοντας ότι ο πρωθυπουργός Ντμπεϊμπά έχει δώσει στις ισλαμιστικές πολιτοφυλακές μεγαλύτερο προϋπολογισμό από τον στρατό.

«Η κυβέρνηση πρέπει να εμφανιστεί ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων εντός 10 ημερών».

Η κυβέρνηση «απέτυχε να ενοποιήσει τα θεσμικά όργανα, να παρέχει στους πολίτες τρόφιμα, φάρμακα, ηλεκτρικό ρεύμα, εθνική συμφιλίωση και να προετοιμαστεί για εκλογές», είπε, σημειώνοντας ότι «η Βουλή των Αντιπροσώπων θα αποφασίσει εάν θα διατηρήσει ή θα αφαιρέσει την εμπιστοσύνη της από την κυβέρνηση μετά από ακρόαση τις εξηγήσεις της».

Ο Σάλεχ συνέχισε ότι «η Βουλή των Αντιπροσώπων έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στον Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά ως επικεφαλής της κυβέρνησης και όχι ως Υπουργός Άμυνας», σημειώνοντας ότι «ο Ανώτατος Διοικητής του Στρατού είναι το Προεδρικό Συμβούλιο» και επειδή «ο στρατός είναι διχασμένος, το μόνο σώμα ικανό να τον ενώσει είναι η Μεικτή Στρατιωτική Επιτροπή 5+5».

«Η συνταγματική διακήρυξη έδωσε στη Βουλή των Αντιπροσώπων την εξουσία να καθορίσει τον μηχανισμό εκλογής του προέδρου.

»Ο εκλογικός νόμος έχει ήδη συνταχθεί και βρίσκεται στο στάδιο της γλωσσικής αναθεώρησης για να υποβληθεί στον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων για υπογραφή», είπε ο Σάλεχ σχετικά με την πρόοδο προς τις εκλογές.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο υποψηφιότητας για τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές, είπε:

«Μέχρι στιγμής δεν έχω αποφασίσει να θέσω υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές, αλλά η επόμενη περίοδος μπορεί να το αλλάξει αυτό, εάν οι ελίτ της Λιβύης το θεωρήσουν προς το συμφέρον της χώρας».

Ο εκπρόσωπος της Βουλής των Αντιπροσώπων Αμπντουλάχ Μπλέχιγκ ανακοίνωσε την Κυριακή ότι η κυβέρνηση προσκλήθηκε για ακρόαση από τη Βουλή στο Τομπρούκ στις 30 Αυγούστου.

«Η κλήση έγινε με βάση ένα υπόμνημα που υπέβαλαν ορισμένα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων με παρατηρήσεις σχετικά με τις επιδόσεις της κυβέρνησης σύμφωνα με τα άρθρα Νο. 188 και 192 του Ν. 04 του 2014», πρόσθεσε.

Σχετικά άρθρα