Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι Χριστιανοί του Ιράκ αρνούνται να επιστρέψουν στις εστίες τους

Οι Χριστιανοί του Ιράκ αρνούνται να επιστρέψουν στις εστίες τους
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ασσυρία, Ασσύριοι, Ιράκ, Καθολική Εκκλησία, Μουστάφα αλ Καντίμι, Νινευή, Χαλδαίοι Χριστιανοί, Χριστιανισμός, Χριστιανοί,

Οι εκτοπισμένοι χριστιανοί του Ιράκ αρνούνται να επιστρέψουν στις εστίες τους παρά το γεγονός ότι πρόσφατα έλαβαν διαβεβαιώσεις από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για την ασφάλεια τους, δηλώνοντας ότι φοβούνται να το κάνουν, ανέφερε ένα δημοσίευμα την Τετάρτη.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Πατριάρχη των Χαλδαίων (Ασσύριοι παπικοί) Λουίς Ραφαέλ Σάκο νωρίτερα την Κυριακή, ο Ιρακινός πρωθυπουργός Μουσταφά αλ Καντίμι επαίνεσε τον ρόλο των χριστιανών στην ιρακινή κοινωνία και τους κάλεσε να επιστρέψουν στους τόπους καταγωγής τους, υποσχόμενος την υποστήριξη του υπουργικού συμβουλίου για να τους διευκολύνει.

«Η παρουσία των Χριστιανών στο Ιράκ είναι ένας από τους σημαντικότερους πυλώνες της βαθιάς διαφορετικότητας στην ιρακινή κοινωνία, η οποία σήμερα συμβάλλει στην προστασία του δημοκρατικού συστήματος και παρέχει λύσεις στις πολιτικές διαφορές», δήλωσε ο Καντίμι.

«Θα παρέχεται πλήρης υποστήριξη για να διευκολυνθεί η ασφαλής επιστροφή και η σταθερότητα των Χριστιανών».

Ο αριθμός των Χριστιανών στο Ιράκ είχε ήδη μειωθεί, αλλά έγινε ακόμη μικρότερος μετά την εμφάνιση του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και την κατάληψη της πόλης της Μοσούλης τον Ιούνιο του 2014.

Χιλιάδες Χριστιανοί άρχισαν να εγκαταλείπουν τις εστίες τους και να βρίσκουν καταφύγιο στην περιοχή του Κουρδιστάν.

Η Εύα Πούτρος, μια Ιρακινή χριστιανή που ζει στην Ερμπίλ, την πρωτεύουσα του Κουρδιστάν, δήλωσε στο The National:

«Μακάρι να μπορούσα να επιστρέψω σπίτι μου στη Μοσούλη και εκτιμούμε το κάλεσμα του πρωθυπουργού Μουσταφά Αλ Καντίμι, αλλά φοβόμαστε».

«Φύγαμε από τη Μοσούλη λίγες εβδομάδες μετά την κατάληψη της πόλης από το Ισλαμικό Κράτος και μας επιτράπηκε η είσοδος στην κουρδική περιοχή λόγω της πινακίδας του αυτοκινήτου μου. Το αγόρασα στην Ερμπίλ πριν λίγα χρόνια».

Σημείωσε ότι η οικογένειά της έχει δημιουργήσει μια νέα ζωή στην Ερμπίλ και έχει αφήσει πίσω το παρελθόν, επισημαίνοντας ότι παρόλο που έχασαν τα πάντα, είναι ευτυχείς που η οικογένεια είναι ασφαλής τώρα.

«Η οικογένειά μου και εγώ έχουμε δημιουργήσει τη ζωή μας στην Ερμπίλ.

»Έχω αφήσει το παρελθόν πίσω μου και αυτό που μας συνέβη.

»Χάσαμε τα πάντα -όλα έχουν φύγει- αλλά τουλάχιστον έχουμε ο ένας τον άλλον», είπε.

Οι Χριστιανοί του Ιράκ είναι στην πλειονότητά τους οι Ασσύριοι.

Οι Ασσύριοι είναι χωρισμένοι σε δύο ομολογίες, σε μονοφυσίτες και σε παπικούς.

Εκείνοι που ακολουθούν τον πάπα της Ρώμης αποκαλούνται «Χαλδαίοι», έτσι τους ονόμασε το Βατικανό -δίχως να έχουν σχέση με τους αρχαίους Χαλδαίους- για να τους διαχωρίσει από τους μονοφυσίτες Ασσύριους συμπατριώτες τους.

Στο Ιράκ υπάρχουν επίσης Χριστιανοί Κούρδοι, Άραβες, Αρμένιοι, Τουρκμένοι, όπως επίσης και προτεστάντες χριστιανοί και σχεδόν όλα τα χριστιανικά δόγματα.

Όταν ιδρύθηκε το Ιράκ το 1930 οι Χριστιανοί ήταν το 25% του πληθυσμού του, τώρα κοντεύουν να εξαλειφθούν.

Το 1991 αριθμούσαν περίπου ένα εκατομμύριο σε σύνολο σχεδόν 18 εκατ. πληθυσμού.

Η χριστιανική ταυτότητα στο Ιράκ είναι ταυτισμένη με την ασσυριακή, για αυτό και ο παναραβισμός τη δίωξε.

Ο Σαντάμ Χουσεΐν υποχρέωνε τους Ασσυρίους να αλλαξοπιστούν σε μουσουλμάνοι και να δηλώνουν Άραβες.

Ωστόσο, έρευνες DNA έχουν αποδείξει ότι ο «αραβικός» πληθυσμός του δυτικού Ιράκ είναι στην πλειονότητά του Ασσύριοι εξαραβισμένοι.

Η Μοσούλη, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ και η μεγαλύτερη χριστιανική, είναι χτισμένη γύρω από την αρχαία Νινευή, την αρχαία πρωτεύουσα των Ασσυρίων.

Οι Ασσύριοι είναι οι γηγενείς αρχαίοι κάτοικοι του βορειοδυτικού Ιράκ.

Σχετικά άρθρα