Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα κάνουν σοβαρές επενδύσεις στην Τουρκία σύντομα

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα κάνουν σοβαρές επενδύσεις στην Τουρκία σύντομα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ανουάρ Γκαργκάς, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Τουρκία,

Οι περιφερειακοί αντίπαλοι Τουρκία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν σημειώσει πρόοδο στις σχέσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σημαντικές επενδύσεις των ΗΑΕ στην Τουρκία, δήλωσε την Τετάρτη ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά από μια σπάνια συνάντηση με ανώτερο αξιωματούχο των ΗΑΕ, μεταδίδει το Reuters.

Οι συνομιλίες σηματοδότησαν την τελευταία κίνηση της Άγκυρας για τη χαλάρωση των εντάσεων με αρκετές αραβικές δυνάμεις σχετικά με τη σύγκρουση στη Λιβύη, τις εσωτερικές διαφορές του Κόλπου και τις αντίπαλες αξιώσεις για τα ύδατα της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο Ερντογάν πραγματοποίησε συνομιλίες στην Άγκυρα την Τετάρτη με τον σύμβουλο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για την Εθνική Ασφάλεια, σεΐχη Ταχνούν μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν, οι οποίοι επικεντρώθηκαν επίσης στην οικονομική συνεργασία.

«Σε αυτή τη συνάντηση συζητήσαμε τι είδους επένδυση θα μπορούσε να γίνει σε ποιους τομείς», είπε ο Ερντογάν σε τηλεοπτική συνέντευξη.

Οι δύο χώρες, οι οποίες υποστήριξαν τις αντίπαλες πλευρές στη σύγκρουση της Λιβύης, υπήρξαν σκληροί αντίπαλοι για την περιφερειακή επιρροή.

Η Τουρκία κατηγόρησε πέρυσι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ότι έφεραν χάος στη Μέση Ανατολή μέσω των επεμβάσεών τους στη Λιβύη και την Υεμένη, ενώ τα ΗΑΕ και πολλές άλλες χώρες επέκριναν τις στρατιωτικές ενέργειες της Τουρκίας.

«Για αρκετούς μήνες … ξεκινώντας από τη υπηρεσία πληροφοριών μας, κάνοντας κάποιες συνομιλίες με τη διοίκηση του Αμπού Ντάμπι, φτάσαμε σε ένα συγκεκριμένο σημείο», είπε ο Ερντογάν.

Είπε ότι ελπίζει να συνομιλήσει με τον πρίγκιπα διάδοχο του Άμπου Ντάμπι Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ αλ-Ναγιάν, τον ντε φάκτο ηγέτη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, και ελπίζει για στενότερους οικονομικούς δεσμούς.

«Έχουν έναν πολύ σοβαρό επενδυτικό στόχο, ένα επενδυτικό σχέδιο», είπε ο Ερντογάν, προσθέτοντας ότι οι επικεφαλής του Ταμείου Πλούτου της Τουρκίας και του οργανισμού υποστήριξης επενδύσεων θα συνεχίσουν τις συνομιλίες.

«Εάν συνεχίσουν με καλό τρόπο με τους ομολόγους τους, πιστεύω ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα κάνουν σοβαρές επενδύσεις στη χώρα μας σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα», είπε.

Η συνάντηση της Τετάρτης ήρθε μετά από παρόμοιες προτάσεις φέτος από την Άγκυρα προς την Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία.

Οι επενδύσεις είχαν ως στόχο να ξεπεράσουν τις εντάσεις που έχουν επηρεάσει την οικονομία της Τουρκίας, η οποία αντιμετωπίζει υψηλό πληθωρισμό, αδύναμη λίρα και περιορισμένες ξένες επενδύσεις.

Οι ήδη τεταμένες σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία κατέρρευσαν μετά τη δολοφονία από Σαουδάραβες πράκτορες του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη – μια δολοφονία που ο Ερντογάν είπε ότι είχε διαταχθεί από το υψηλότερο επίπεδο στο Ριάντ.

Οι σχέσεις της Τουρκίας με το Κάιρο ήταν κακές από τότε που ο στρατός ανέτρεψε τον ισλαμιστή πρόεδρο της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μόρσι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, μετά από διαμαρτυρίες κατά της κυριαρχίας του.

Ο Ερντογάν, του οποίου το κυβερνών κόμμα AKP έχει τις ρίζες του στο πολιτικό Ισλάμ, ήταν ισχυρός υποστηρικτής του Μόρσι.

Στο πλαίσιο της προσπάθειάς τους να αποκαταστήσουν τις διαλυμένες σχέσεις, οι δύο χώρες πραγματοποίησαν συνομιλίες τον Μάιο για τις διαφορές τους σχετικά με τις συγκρούσεις στη Λιβύη και τη Συρία και την κατάσταση ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Δήλωση Εμιράτων:

Ως «μια ιστορική και θετική συνάντηση του σεΐχη Ταχνούν μπιν Ζαγιέντ με τον εξοχότατο Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν», τη χαρακτήρισε ο Ανουάρ Γκαργκάς, ο ισχυρός άνδρας της εμιρατιανής διπλωματίας, σε ανάρτησή του στο Twitter.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο κύριος στόχος της συνάντησης ήταν η συνεργασία και οικονομικές συμπράξεις.

«Τα ΗΑΕ συνεχίζουν να χτίζουν γέφυρες και να εδραιώνουν τις σχέσεις και όπως οι προτεραιότητες της ευημερίας και της ανάπτυξης οδηγούν την εσωτερική μας κατεύθυνση, είναι επίσης η ατμομηχανή της εξωτερικής μας πολιτικής», συμπλήρωσε.

Σχετικά άρθρα