Ταλιμπάν να πυροβολούν στον αέρα, αλλά και να στοχεύουν κατά αμάχων, ακόμη και παιδιών που δέχονται και ξυλοκόπημα με ραβδιά, δείχνουν φωτογραφίες από τον ανταποκριτή της αμερικανικής εφημερίδας LA Times, Marcus Yam, την ώρα που η Ουάσιγκτον διαμηνύει ότι η κατάσταση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, εξομαλύνεται.
40 άνθρωποι σκοτώθηκαν από ξένες δυνάμεις από τη Δευτέρα, ανακοίνωσε εκπρόσωπος τον Ταλιμπάν μιλώντας για ποδοπάτημα και καταστολή που προκάλεσαν φήμες για πρόσβαση στο αεροδρόμιο και αναχώρηση για το εξωτερικό.
Η αμερικανική υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας αποκάλυψε νωρίτερα ότι ανθρώπινα μέλη βρέθηκαν σε αεροσκάφος που αναχώρησε εσπευσμένα ενώ πλήθος το πολιορκούσε.
Παρ’ όλα αυτά, οι Ταλιμπάν μιλούν για «ασφαλή διέλευση» στο αεροδρόμιο της Καμπούλ για τους Αφγανούς που προσπαθούν να φύγουν από τη χώρα.
Εκτιμάται ότι 550.000 Αφγανοί εκριζώθηκαν κατά την προέλαση των Ταλιμπάν προς την Καμπούλ.
Λ. Οίκος: Ασφαλής η μετάβαση πολιτών στο αεροδρόμιο της Καμπούλ
11.000 Αμερικανοί πολίτες παραμένουν στη χώρα, ενώ ο αμερικανικός στρατός έχει απομακρύνει πάνω από 3.200 ανθρώπους, κυρίως μέλη του αμερικανικού διπλωματικού προσωπικού, με μεταγωγικά αεροσκάφη.
Σχεδόν 2.000 Αφγανοί πρόσφυγες επίσης απομακρύνθηκαν με στρατιωτικές πτήσες και μεταφέρονται στις ΗΠΑ.
Περισσότεροι από 2.200 διπλωμάτες και άλλοι πολίτες απομακρύνθηκαν από το Αφγανιστάν με στρατιωτικές πτήσεις, ανακοίνωσαν ευρωπαϊκές πηγές.
Γαλλία και Γερμανία επέμειναν ότι η κατάσταση παραμένει χαοτική.
Η επιστροφή του μουλά Μπαραντάρ και η αντίσταση στην Τζαλαλαμπάντ
Αραβικά Ειδησεογραφικά Δίκτυα μεταδίδουν ότι χιλιάδες μαχητές πιστοί στον πρώην αντιπρόεδρο Αμρούλα Σαλέχ συκρούστηκαν με τους Ταλιμπάν στην κοιλάδα Παντσίρ 150 χιλιόμετρα βόρεια της Καμπούλ.
Στον αντίποδα, εκατοντάδες Ταλιμπάν υποδέχτηκαν στο αεροδρόμιο Κανταχάρ, ένα από τα ηγετικά στελέχη τους, τον Μουλά Μπαραντάρ.
Επέστρεψε μετά από 10 χρόνια, από τα οποία τα 8 τα πέρασε σε φυλακή του Πακιστάν.
Στην πόλη Μπαμιάν δεκάδες άλλοι Ταλιμπάν ανατίναξαν το άγαλμα του θρυλικού ηγέτη των Σιιτών Αμπντού Μαζαρί, που είχε πολεμήσει εναντίον τους στον εμφύλιο πόλεμο τη δεκαετία του ’90.
Η Τζαλαλαμπάντ μετατρέπεται σε προπύργιο αντίστασης, σύμφωνα με τον διεθνή Τύπο που με φωτογραφίες από συγκρούσεις, υποστηρίζει ότι οι Ταλιμπάν άνοιξαν πυρ κατά υποστηρικτών της έκπτωτης αφγανικής κυβέρνησης που εναντιώνεται και στην αλλαγή σημαίας στη χώρα.
Οι Ταλιμπάν που αποδεικνύονται δεινοί χρήστες του Twitter μέσω του οποίου κάλυψαν και την πρώτη συνέντευξη Τύπου από την Καμπούλ όσο και τις αφίξεις ηγετών στην Κανταχάρ.
Τα ηγετικά στελέρχη των Ταλιμπάν του Αφγανιστάν θα εμφανιστούν στον κόσμο, δήλωσε αξιωματούχος του ισλαμιστικού κινήματος σήμερα, σε αντίθεση με τα τελευταία 20 χρόνια, όταν ζούσαν σε μεγάλο βαθμό κρυφά.
Εν τω μεταξύ, το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο είναι ένθερμος αντίπαλος των Ταλιμπάν, εκθέτει μέσω υποστηρικτών του στα μέσα ενημέρωσης τις θέσεις του με κυρίαρχο επιχείρημα ότι οι Ταλιμπάν είναι πράκτορας των ΗΠΑ με τις οποίες υπάρχει πολιτική συμφωνία για την αλλαγή εξουσίας στο Αφγανιστάν.