Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τι απαντά η Γερμανία για την ανικανότητά της να πάρει από την Καμπούλ τους ανθρώπους της

Τι απαντά η Γερμανία για την ανικανότητά της να πάρει από την Καμπούλ τους ανθρώπους της
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αεροδρόμιο Καμπούλ, Αφγανιστάν, Γερμανία, Γερμανική Πρεσβεία, Διπλωματικό Σώμα, Καμπούλ, Πρόσφυγες, Χάικο Μάας,

Οι Ταλιμπάν εμποδίζουν την πρόσβαση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ στους υποψήφιους για αποχώρηση Αφγανούς, ανέφερε την Τρίτη η γερμανική κυβέρνηση σε μία προσπάθεια να δικαιολογηθεί τόσο για το δικό της φιάσκο, που εκκένωσε μόλις… επτά άτομα, όσο και για τις ντροπές των άλλων ευρωπαϊκών πρεσβειών που εγκατέλειψαν τους ντόπιους υπαλλήλους τους και εξαφανίστηκαν σαν κλέφτες.

Καμπούλ: Η Πρεσβεία της Γερμανίας εγκατέλειψε τους Αφγανούς υπαλλήλους της

Καμπούλ: Η Πρεσβεία της Δανίας εγκατέλειψε τους Αφγανούς υπαλλήλους της

Καμπούλ: Ολλανδοί και Σουηδοί διπλωμάτες εγκατέλειψαν τους Αφγανούς συνεργάτες τους

Οι αποδοκιμασίες δημοσιογράφων και ακτιβιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι έντονες και ηχηρές.

Για αυτό και η Γερμανία ακολουθεί τη γνωστή της τακτική, «εμείς δεν φταίμε σε τίποτα» (σας θυμίζει κάτι;).

«Γύρω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ έχουν εγκατασταθεί σημεία ελέγχου από τους Ταλιμπάν προκειμένου να ελέγχουν την πρόσβαση», λέει το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, σε μια έκθεση, αντίγραφο της οποίας περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Αποκλείοντας το αεροδρόμιο, οι Ταλιμπάν επιτρέπουν στις διεθνείς δυνάμεις να επαναφέρουν μια ομαλή εναέρια κυκλοφορία προκειμένου να απομακρύνουν τους υπηκόους τους.

»Την ίδια ώρα, εντούτοις, το κλείσιμο του αεροδρομίου καθιστά δύσκολη την απομάκρυνση των Αφγανών υπηκόων», διευκρινίζει το γερμανικό υπουργείο.

«Συνεργαζόμαστε με τις ΗΠΑ ιδιαιτέρως, όμως επίσης και με άλλους εταίρους για να διασφαλίσουμε ότι θα μπορούν να έρθουν στο αεροδρόμιο», είπε από την πλευρά του ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Χάικο Μάας.

«Για εκείνους (τους ντόπιους), η κατάσταση είναι πολύ πιο επικίνδυνη, διότι δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα τους επιτραπεί να περάσουν από τα σημεία ελέγχου των Ταλιμπάν», επισήμανε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Ορισμένοι καταφέρνουν να φθάσουν στο αεροδρόμιο, όμως εμείς θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι το δρομολόγιο μεταξύ της πόλης και του αεροδρομίου θα είναι όσο το δυνατόν ασφαλέστερο», τόνισε ο Μάας.

Το Βερολίνο υπολογίζει σε περίπου 2.500 τους ντόπιους υπαλλήλους, με τις οικογένειές τους, που εργάστηκαν με τα γερμανικά στρατεύματα ή την πρεσβεία και πρέπει να φύγουν από τη χώρα.

Σε αυτόν τον αριθμό προστίθενται, σύμφωνα με το Βερολίνο, περίπου 2.000 μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων ή μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων, που είναι υποψήφια για αποχώρηση.

Με τις οικογένειές τους, ο αριθμός φθάνει τους 10.000 ανθρώπους.

Ωστόσο, οι επιχειρήσεις εκκένωσης παραμένουν χαοτικές έως τώρα.

Ένα γερμανικό στρατιωτικό αεροσκάφος αναχώρησε από την Καμπούλ με μονάχα 7 διασωθέντες.

Ένα δεύτερο γερμανικό αεροσκάφος μπόρεσε να απογειωθεί σήμερα από την Καμπούλ αυτή τη φορά με 125 ανθρώπους, μεταξύ αυτών ήταν Αφγανοί, σύμφωνα με τον Μάας.

Σχετικά άρθρα