Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι Τούρκοι σκότωσαν με αεροπορική επίθεση τον ανώτερο διοικητή των Γιαζίντι Σαΐντ Χασάν

Οι Τούρκοι σκότωσαν με αεροπορική επίθεση τον ανώτερο διοικητή των Γιαζίντι Σαΐντ Χασάν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αεροπορικές Επιδρομές, Γιαζίντι, Ιράκ, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Μονάδες Αντίστασης του Σινγκάλ (YBŞ), Μουστάφα αλ Καντίμι, Τουρκία,

Οι κουρδικές (Γιαζίντι) Μονάδες Αντίστασης του Σινγκάλ (YBS) ανακοίνωσαν τον θάνατο του ανώτερου διοικητή τους, Σαΐντ Χασάν, σε αεροπορική επίθεση του τουρκικού στρατού στην περιοχή Σινγκάλ το μεσημέρι της Δευτέρας.

Σινγκάλ οι Κούρδοι αποκαλούν την περιοχή Σιντζάρ του βορειοδυτικού Ιράκ, την περιοχή όπου ζουν οι Γιαζίντι.

«Ο εισβολέας γενοκτονικός τουρκικός στρατός πραγματοποίησε αεροπορική επίθεση στο Σινγκάλ στις 12.10 σήμερα.

»Η επίθεση είχε στόχο στρατιωτικό όχημα και είχε αποτέλεσμα θανάτους και τραυματισμούς», ανέφεραν οι YBS στην ανακοίνωσή τους, σύμφωνα με το κουρδικό δίκτυο Rudaw.

Αργότερα, σε ξεχωριστή δήλωσή τους στο Twitter, έκαναν γνωστό ότι στην επίθεση σκοτώθηκαν επίσης ο ξάδερφος του Σαΐντ Χασάν και μαχητής των YBS Ίσα Κουεντέντα (Isa Khwededa) και τρεις πολίτες, ο Μεντία Κασίμ Σίμο, ο Σαμίρ Αμπάς και ο Μίρζα Άλι τραυματίστηκαν.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιούνται τέτοιες φασιστικές και γενοκτονικές επιθέσεις από το τουρκικό κράτος εναντίον των Γιαζίντι», ανέφερε η δήλωση, προσθέτοντας ότι ο ανώτερος διοικητής τους, Ζάκι Σινγκαλί, δολοφονήθηκε επίσης από την Άγκυρα στις 15 Αυγούστου 2018 με παρόμοιο τρόπο.

Η Τουρκία θεωρεί τις YBS παρακλάδι του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK), ενός ένοπλου λαϊκού στρατού που αγωνίζεται για τα δικαιώματα των Κούρδων στην Τουρκία.

Το ΡΚΚ χαρακτηρίζεται ως «τρομοκρατική οργάνωση» από την Τουρκία, η οποία πραγματοποιεί τακτικές στρατιωτικές εκστρατείες εναντίον του τόσο στο τουρκικό έδαφος όσο και στο βόρειο Ιράκ, συμπεριλαμβανομένης της Περιφέρειας του Κουρδιστάν.

Η Ναντίν Μαένζα, επικεφαλής της Επιτροπής των Ηνωμένων Πολιτειών για τη Διεθνή Θρησκευτική Ελευθερία (USCIRF) καταδίκασε την επίθεση με ένα tweet.

«Η συνεχιζόμενη στοχοποίηση των Γιαζίντι από την Τουρκία πρέπει να καταδικαστεί από τις ΗΠΑ και τη διεθνή κοινότητα», έγραψε.

Η επίθεση της Δευτέρας συνέπεσε με μια σπάνια επίσκεψη του Ιρακινού πρωθυπουργού Μουσταφά αλ Καντίμι στο Σινγκάλ (Σιντζάρ), μια περιοχή που έγινε διεθνώς γνωστή όταν επιτέθηκε σε αυτή το Ισλαμικό Κράτος τον Αύγουστο του 2014, πραγματοποιώντας γενοκτονία και σκλάβωμα χιλιάδων γυναικών Γιαζίντι.

Στην περιοχή του Σινγκάλ εκτός από την πολιτοφυλακή YBS των Γιαζίντι έχουν παρουσία οι δυνάμεις της Περιφερειακής Κυβέρνησης του Κουρδιστάν (KRG), του PKK και της ιρακινής σιιτικής πολιτοφυλακής Αλ Χασχντ αλ Σαάμπι.

Το Σινγκάλ (Σιντζάρ) είναι μια αμφισβητούμενη περιοχή που διεκδικείται τόσο από το αυτόνομο ιρακινό Κουρδιστάν όσο και από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Βαγδάτης.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει προειδοποιήσει ότι θα συνεχίσει να επιτίθεται στο Σινγκάλ, εφόσον οι μαχητές του PKK είναι παρόντες εκεί.

Η Τουρκία διεξάγει επί του παρόντος δύο στρατιωτικές εκστρατείες κατά του ΡΚΚ στην περιοχή του ιρακινού Κουρδιστάν.

Σχετικά άρθρα