Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Welt: Η επέλαση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν τορπιλίζει τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας

Welt: Η επέλαση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν τορπιλίζει τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Die Welt, Αφγανιστάν, Ευρωπαϊκή Ένωση, Λαθρομετανάστες, Μετανάστες, Πρόσφυγες, Ταλιμπάν, Τουρκία,

«Η θριαμβευτική επέλαση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν τορπιλίζει τη συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία» είναι τίτλος άρθρου στη Welt.

Στο άρθρο τονίζεται ότι «Η προσφυγική συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας ήταν εύθραυστη εδώ και πολύ καιρό, αλλά τώρα που πολλοί εγκαταλείπουν το Αφγανιστάν, η διαμάχη για τους πρόσφυγες αποκτά νέα διάσταση».

Το δημοσίευμα ενημερώνει ότι «η Τουρκία είναι χώρα υποδοχής των περισσότερων προσφύγων στον κόσμο, αλλά ο τουρκικός πληθυσμός επί τόπου διάκειται εχθρικά προς τους πρόσφυγες.

»Οι ψευδείς αναφορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η ρητορική ορισμένων πολιτικών πυροδοτούν εντάσεις.

»Το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι από το Αφγανιστάν εγκαταλείπουν τη χώρα εξαιτίας των Ταλιμπάν, επιτείνει τη διένεξη.

»Υπολογίζεται ότι κάθε μέρα φτάνουν στην ανατολική Τουρκία 500 έως 2000 Αφγανοί».

Και το άρθρο σημειώνει ότι η Άγκυρα έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι δεν είναι διατεθειμένη να παίξει τον ρόλο αναχώματος.

«Η Τουρκία δεν θα είναι ούτε ο συνοριοφύλακας ούτε ο προσφυγικός καταυλισμός της ΕΕ», ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

Αυτό θα είναι πρόβλημα για την ΕΕ.

Οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες επαφίενται στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για τους πρόσφυγες -και τις συχνά παράνομες επαναπροωθήσεις των Ελλήνων μεθοριακών υπαλλήλων στη Μεσόγειο- η οποία ρυθμίζει τη μετανάστευση στα νοτιοανατολικά της ΕΕ.

Η Σούζαν Φράτσκε, αναλύτρια στο Ινστιτούτο Μετανάστευσης με έδρα την Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες, εκτιμά πως ακόμη και η εφαρμογή της συμφωνίας στην αρχική της μορφή είναι απίθανο να οδηγήσει την Τουρκία σε περαιτέρω παραχωρήσεις.

«Ενώ το καθεστώς χωρίς βίζα εξακολουθεί να έχει μια ορισμένη προτεραιότητα, υπάρχουν τώρα άλλα θέματα που παρουσιάζουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την Τουρκία αλλά είναι ακόμη πιο δύσκολο για την ΕΕ να τα εφαρμόσει», λέει η ειδικός.

Η Φράτσκε αναφέρεται στις εντάσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο… Η ΕΕ στηρίζει την Ελλάδα στη διαμάχη και κατά πάσα πιθανότητα δεν θα είναι διατεθειμένη να κάνει παραχωρήσεις ούτε στο μέλλον ούτε καν εάν πρόκειται για τη συμφωνία για τους πρόσφυγες, υποστηρίζει η αναλύτρια.

ΠΗΓΗ: dw.com

Σχετικά άρθρα