Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αποφασισμένη να μην ανοίξει τα σύνορά της σε νέο κύμα προσφύγων, γράφει η εμιρατιανή ιστοσελίδα The National, σημειώνοντας ότι στη φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων εμπλέκονται και στρατιωτικές δυνάμεις.
«Οι φόβοι για μια νέα προσφυγική κρίση αυξάνονται καθώς οι Ταλιμπάν κερδίζουν έδαφος στο Αφγανιστάν και Ιρακινοί μετανάστες μεταφέρονται στα ανατολικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης» γράφει.
Να σημειωθεί ότι Ιρακινοί μετανάστες, που φτάνουν αεροπορικώς στη Λευκορωσία, διοχετεύονται στη συνέχεια προς τις βαλτικές χώρες μέλη της ΕΕ.
«Μετά την εισροή μεταναστών και προσφύγων το 2015, που προκάλεσε πικρές πολιτικές αντιδράσεις, το μήνυμα από τους Ευρωπαίους ηγέτες είναι ότι δεν μπορεί να επαναληφθεί.
»Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, το πρόσωπο της πολιτικής των ανοιχτών συνόρων πριν από έξι χρόνια, λέει τώρα ότι το Βερολίνο “δεν μπορεί να λύσει όλα αυτά τα προβλήματα δεχόμενο όλους μέσα”».
Στο σημείο αυτό οφείλουμε να υπενθυμίσουμε ότι η κα. Μέρκελ, ως μαριονέττα της γερμανικής ελίτ, είχε υπακούσει στην επιθυμία των Γερμανών βιομηχάνων για φτηνά εργατικά χέρια, η οποία είχε διατυπωθεί και δημόσια [διαβάστε εδώ], για αυτό και άνοιξε τα σύνορα, όχι από φιλανθρωπία.
Η Airbus προμηθεύει τον Frontex με drones εξοπλισμένα με νυχτερινή όραση για την παρακολούθηση της Μεσογείου, σημειώνει η The National.
«Η Ελλάδα θέλει οι Βρυξέλλες να προσφέρουν περισσότερη υποστήριξη στην Τουρκία, η οποία φιλοξενεί ήδη εκατομμύρια πρόσφυγες, για να χειριστεί τις (νέες) αφίξεις από το Αφγανιστάν», προσθέτει.
Ο Αλεξάντερ Κλάρκσον, ειδικός σε θέματα μετανάστευσης στο King’s College του Λονδίνου, δήλωσε στη The National:
«Οι προσπάθειες της ΕΕ δεν θα αποτρέψουν ένα κύμα μετανάστευσης από το Αφγανιστάν, αλλά θα το επιβραδύνουν και θα αμβλύνουν το πολιτικό αποτέλεσμα».
«Οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να περνάνε, αλλά θα επιβραδυνθεί η διαδικασία που θα φτάσουν στην Ευρώπη πρόσφυγες», είπε ο Δρ Κλάρκσον. «Αυτό δεν σημαίνει ότι η μετανάστευση δεν θα γίνει».